想生BB

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我31/1 bb6.5wk 走了,一路上bk都不斷見到有媽媽踏上同一路,眼見好多媽媽都係各自各出post的!
不如,如果你同我一樣差不多時間小x的,不如大家一係到分享感受,有用的info etc etc, 同互相鼓勵,一起努力等bb再來吖??

我現在飲緊產後28方,yesterday開始睇中e了!
中e話想再有就要大補,補到再有為止......就算有暗瘡都無問題,但喉嚨痛就停.......

你地点調理身體呢?

大宅

最關心BB問題熱投勳章

hello gurgur! 我的是2/2(年30晚)走的...我衣家都平復左好多吖, 不過都係未出來見番d朋友...可能覺得她們未必明呱...

在看中E了,今日仲去左join番yoga tim, 希望可以身體好D之馀個人可以relax d

28方其實是甚么來的? 你心情好番D未吖? 加油我地互相support la!!!

禁止訪問

複式洋房

我係1月19日照到BB無咗心跳。因為已經第四次,之前三次都成唔到胎,今次都有做晒所有野,之前三次中醫一路都有睇,重係D中醫都係話我八成無事,最後都係咁,所以之後決定咩都唔睇(如果無咩唔舒服)。剛剛第一次來M,我諗住隔反兩/三個月又試,横掂點都CHECK唔到我咩事,我認為心理比身體傷得更多。

男爵府

畀面勳章

大家要好好休息,調理好身體。
好快又可以開工架喇~

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

唉~~~好想快D可以開工,小產後我cycley亂哂差唔多50日,而家日日望M小姐來探我。
祝大家早孕。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

複式洋房

如果M小姐亂晒就真係睇中醫可以幫到妳。

原帖由 bby0602 於 11-2-26 18:42 發表
唉~~~好想快D可以開工,小產後我cycley亂哂差唔多50日,而家日日望M小姐來探我。
祝大家早孕。

別墅

我係上星期五做完手術,第三次小產了,而家等period完後抽血,醫生都寫左信比我去排政府遺傳科!

真係好大陰影!

大宅

我個b係IVF B, 我係情人節confirmed 無咗心跳及無長,當時8weeks, 剛剛星期三刮宮,今日第四日仍出似手術後第二日的份量,今日小便時發現有一舊嘢排出來(大約4份1隻手指尾咁大,吾知係咪之前組織未刮清,依家自己排出?),請問jm刮宮後流血情況係點架,請指教。

會在半年後繼續ivf,希望未到做ivf, 自己再bingo啦。

原帖由 gurgur 於 11-2-25 14:55 發表
我31/1 bb6.5wk 走了,一路上bk都不斷見到有媽媽踏上同一路,眼見好多媽媽都係各自各出post的!
不如,如果你同我一樣差不多時間小x的,不如大家一係到分享感受,有用的info etc etc, 同互相鼓勵,一起努力等bb再來吖??

我現在 ...

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我有睇中醫嫁,BUT都係甘可能需要D時間慢慢等佢復完。
原帖由 cpy1112 於 11-2-26 19:04 發表
如果M小姐亂晒就真係睇中醫可以幫到妳。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

別墅

我個b係iui b。我係1月21照u/s時醫生發覺bb有問題。 之後做了好多test, 發現bb係兩個月時感染左一種virus:cmv。根據醫生話bb晤會有future,所以我地決定要做人功流產。個時真的非常傷心因為bb已經20weeks啦。
出院後就吃喝了生化湯同食豬肝和腰,過左兩個禮拜就乾淨。之後食左d花膠同鹿茸。

宜家自己試,但如果過左兩次m cycle中昧bingo就會再做iui。

大宅

我個b都是做iui, 3/1號在醫院塞藥排出, 現在keep住看中醫, 我間中會飲花膠湯, 食薑酷和炒薑飯. 中醫話可以補100日, 所以大家要吃多d有營養食物和調理好身體.

hi pookyprincess,

我都是想第2cycle自己試吓, 如果不成功會再做iui. 我在廣華做, 妳呢 ?

大家一齊努力, 希望好快有好消息.

複式洋房

我第三次之後有抽血,我私家醫生幫我寫信去攞COPY,COPY到我再有第四胎都無咗都未有得取,最近投訴先有,叫做正常,但重有排政府遺傳科去到2012年11月先有得睇,真係嘔血。

原帖由 twins_l 於 11-2-26 21:50 發表
我係上星期五做完手術,第三次小產了,而家等period完後抽血,醫生都寫左信比我去排政府遺傳科!

真係好大陰影!

別墅

cpy1112:

我私家醫生都會幫我安排抽血, 好似$2000-$3000 check一個人, 我想快O的知道結果, 雖然醫生都講左大部份既check唔到原因!

我問左QE, 而家排要2013年先有得睇! 真係有排等

原帖由 cpy1112 於 11-2-28 23:57 發表
我第三次之後有抽血,我私家醫生幫我寫信去攞COPY,COPY到我再有第四胎都無咗都未有得取,最近投訴先有,叫做正常,但重有排政府遺傳科去到2012年11月先有得睇,真係嘔血。

...

複式洋房

我咪係CHECK唔到原因果種。

原帖由 twins_l 於 11-3-1 00:01 發表
cpy1112:

我私家醫生都會幫我安排抽血, 好似$2000-$3000 check一個人, 我想快O的知道結果, 雖然醫生都講左大部份既check唔到原因!

...

複式洋房

我咪係CHECK唔到原因果種。醫生有冇講DNA其實CHECK咗都無用,因為佢意思係每人應有兩條,如果只係其中一個有一條有問題,咁即係1/4有問題,最大鍋兩夫婦兩個都其中一條有問題會有1/2機會有問題,是不是1/2機會有問題不會再要BB?CHECK DNA前要諗下。因為佢話每一胎也不同的。

原帖由 twins_l 於 11-3-1 00:01 發表
cpy1112:

...

別墅

原帖由 lamlam1609 於 11-2-28 23:24 發表
我個b都是做iui, 3/1號在醫院塞藥排出, 現在keep住看中醫, 我間中會飲花膠湯, 食薑酷和炒薑飯. 中醫話可以補100日, 所以大家要吃多d有營養食物和調理好身體.

hi pookyprincess,

我都是想第2cycle自己試吓, 如果不 ...

我係蘇偉基醫生到做。 但我會等第三個cycle先,因為經期會比較亂。 我以前係35-42d。所以我想涕下補完有無短到, 我覺的如果有短到,醫生可能會比上次用少d藥。當比多次機會自己試。

別墅

我係上星期1 (原本12 WKS 4), 但發現BB停咗响 9 WK 2 的 SIZE 同冇咗心跳. 所以我第二日入院, 我選擇了食藥等佢自然流出.
其實這都是我第3次小產, 我今年經已33歲. 問心, 我都經已放棄了. 因為真的接受不了第4 次的失落..... 再加上自從第 2 次流產之後, D 經期己經亂到7彩, 連睇中醫都幫唔到好多. 睇一年都可能只黎得2-3次...所以我呢個B係打排卵針而得的. 所以雖然抱住放棄的心態, 但又唔打算避孕....
而之前 2 個則是中期流產, 19 & 20 週冇 的... 所以今次醫生TRANSFER 咗我去遺傳科. 但排到下年年中. 如果冇問題, 唔知佢會唔會再TRANSFER 去生育科 (因為經期唔準) 呢? 如果要的話, 我又想試, 咁前前後後咪等成 3 年幾 ? 到時我己經 36-37 歲?? 太遲了 吧?!

複式洋房

如果妳不介意自己付錢,其實遺傳科CHECK DNA,私家醫生同夫婦CHECK都係2/3千,我自己睇過份報紙講有個醫生講慣性流產,我BOOK咗星期六去睇,我之後都會講下,希望可以幫下。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090623/00176_066.html

原帖由 wjBB 於 11-3-1 18:31 發表
我係上星期1 (原本12 WKS 4), 但發現BB停咗响 9 WK 2 的 SIZE 同冇咗心跳. 所以我第二日入院, 我選擇了食藥等佢自然流出.
其實這都是我第3次小產, 我今年經已33歲. 問心, 我都經已放棄了. 因為真的接受不了第4 ...

別墅

THANKS CPY1112, 睇完你講, 我都有返少少信心. 但若果真的CHECK 唔到有咩問題的話. 係咪應該繼續努力呢 ?? 係咪只係去普通婦科醫生度, 同佢講話CHECK DNA 就得?

原帖由 cpy1112 於 11-3-1 22:59 發表
如果妳不介意自己付錢,其實遺傳科CHECK DNA,私家醫生同夫婦CHECK都係2/3千,我自己睇過份報紙講有個醫生講慣性流產,我BOOK咗星期六去睇,我之後都會講下,希望可以幫下。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090623/00176_ ...

首頁
12345...13

尾頁

跳至