在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我早幾年畢業, 英文系, 畢左業做過一年文職(sales coordinator), 之后做左空姐幾年, 上年辭左, 之前搵到份秘書, 做得OK, 不過公司太差 (炒大肚婆etc)而家辭左工過第二份, 剛剛見左三份工, 感覺成功機會大, 想大家幫我分析下邊份工好D......

1) 係間中型公司做reception/admin, 會support下sales team咁, 話做得好有機會內部調職/升職, 應該輕輕鬆鬆準時收工, 車程短, 收5:30pm...5day
2) 律師樓, 做助理, 做文件translate, filing, 幫手約見client, 要求英文好好/native, 所以我諗公司D人普遍同英文好, 同佢地一齊會推動自己自我增埴下, 不過要OT, 起碼7點後先走得,....5.5day
3)係跨國公司做秘書, 常出差, 5day, 感覺唔多OT...

三份人工一樣

我下年結婚, 未知要唔要小朋友, 一方面又想自己事業有D發展, 一方面又懶懶地, 未知捱唔捱到律師樓工作....

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

1) 係間中型公司做reception/admin, 會support下sales team咁, 話做得好有機會內部調職/升職, 應該輕輕鬆鬆準時收工, 車程短, 收5:30pm...5day

-->短期內plan生bb首選, 因夠stable, 可以hea少少都OK

2) 律師樓, 做助理, 做文件translate, filing, 幫手約見client, 要求英文好好/native, 所以我諗公司D人普遍同英文好, 同佢地一齊會推動自己自我增埴下, 不過要OT, 起碼7點後先走得,....5.5day

-->如果唔生BB住,呢個OK, 有D要駁殺架feel...

3)係跨國公司做秘書, 常出差, 5day, 感覺唔多OT...

-->如果做呢份工, 最好唔好諗要BB住, 因常出差, 如果成日你唔向佢身邊, 會好掛心的,..

複式洋房

回覆 1# fumi 的文章

其實你年紀不算大,我唔見議你做第一份,因轉職時唔會有好大轉變。我覺得第二份會穩定,而且律師行會學得多野d,你英文好,更有機會比你發揮,做一年後你還可以計劃生bb。至於第三份,不適宜短期生仔,而且你大左肚出唔到差,佢唔會對你好。

男爵府

大廚勳章

第1份返5日又唔太大壓力又可以準時收工

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

真係要諗清楚想唔想生bb住

第2份唔洗諗啦,5日半差好遠架(懶懶地返5日工啦 )

想生b想安然工作就第1份
想見識多d就第3份

大宅

I will pick #3 coz you are still young. Broaden your horizons. Why dont you give yourself 2 years to try different things before settled down?

大宅

如果你想婚後多啲時間照顧家庭&想生活穩定, 就第一份la;

如想見識多啲第第三份la (但有BB就好麻煩) ~

如果真係唔怕辛苦既, 就第二份, 個人認為呢份應該係排最後既priority~~

子爵府

我會揀第1份, 因為會比較穩定, 宜家好難搵到呢d好工. 不過如果你仲後生又想見識多d既, 可以try第3份, 但要諗下會無甘多時間陪老公.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

複式洋房

年輕, 未PLAN生BB, 要爭上位, 我會選第3份
(我有朋友做呢種SEC. 其實好多時要OT, 甚至放左工係屋企, OR SUNDAY都會收到BOSS電話叫你做野。

想結婚好快生BB, 選第1份

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章 環保接龍勳章

我覺得律師樓好D
如果做第三份,又就結婚,又常出差,其實好多變化會出黎,又要準備結婚,但係好多事前野要做架嘛,咁當你結左婚新婚,又成日出trip咁好似麻麻地咁喎,我覺得律師樓打工會upgrade自己快D!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我中意1...
想穏定一d

伯爵府

With no doubt i'll pick no. 3 instead of the others.....it sounds might having much more bright future career and you're still young enough to enlarge your view.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 tunafish 於 11-3-3 08:29 發表
其實你年紀不算大,我唔見議你做第一份,因轉職時唔會有好大轉變。我覺得第二份會穩定,而且律師行會學得多野d,你英文好,更有機會比你發揮,做一年後你還可以計劃生bb。至於第三份,不適宜短期生仔,而且你大左肚出唔到差,佢唔會對 ...

SUPPORT

珍珠宮

第二份...

子爵府

多謝咁多位意見, 真係有D難揀, 因為唔知要唔要BB, 又想有前途, 但又有D怕太辛苦...
今日第一份打黎話請, 其實reception開呢個價錢算OK, 不過就真係hea 工一份....
第二份律師樓未有聲氣, 佢都話會in多幾日, 但佢話佢幾impressed我既表現之類, 所以我先覺得有D機會...
第三份打黎話2nd in....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

How about the salary and benefits for these 3 jobs? Are they similar?

If I were you, still young, I would pick no. 3

I will not pick no. 2 because I do not like 5.5 days work.

別墅

原帖由 fumi 於 11-3-3 02:26 發表
我早幾年畢業, 英文系, 畢左業做過一年文職(sales coordinator), 之后做左空姐幾年, 上年辭左, 之前搵到份秘書, 做得OK, 不過公司太差 (炒大肚婆etc)而家辭左工過第二份, 剛剛見左三份工, 感覺成功機會大, 想大家幫 ...

我會選擇第3份, 年輕要博, 將來你想博也未必有機會

別墅

應該係,先決定會唔會短期內要bb。唔要的話,1)2)都ok。3)就要睇你老公介唔介你經常出差。要bb一定揀1)
仲有,揀2)的話我驚晚晚無9pm唔走得。

複式洋房

原帖由 kwaishum 於 11-3-4 00:39 發表
應該係,先決定會唔會短期內要bb。唔要的話,1)2)都ok。3)就要睇你老公介唔介你經常出差。要bb一定揀1)
仲有,揀2)的話我驚晚晚無9pm唔走得。

要睇你自己想點.. 做law firm, 係好辛苦ga. 除非你做sec, 可能早d收工. 又或你想進一步.. 讀多個dip..呢個係你嘅stepping stone.

做sec 就睇下跟邊個. 如果大大老闆, 除出差之外, 都應該幾好做. dum 得老闆開心.. 升職加人工都快d

第一份會好hea, 會成日俾人點做野.. 因為support sales team, 米會成日打quote, 做下contract.. 你自己悶唔悶得? 如果升, 升咩位? 升去sales team 做, 自己ok 唔ok?
http://joanna4ever.mysinablog.com/

首頁

尾頁

跳至