論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽咪:
你們好,我的仔最近這段時間,一見到工人都躲避,如果我說我有事讓他跟工人一起,他馬上就哭,我的工人請了差不多到一年了. 我問阿仔,為甚麼不要工人,他只說不要她,好怕她.問他為甚麼怕她,他又說不出,我仔現在3year,放學時我聽老師說,他見到工人來接他,就立刻退回坐位.有沒有媽咪可以給我意見,為甚麼我的仔會有這樣的反應.謝謝各位.

禁止訪問

大宅

小朋友有明顯既受驚,3歲未必具體講到出黎。亦唔好重覆問佢,父母anxious, 孩子會感覺到的。你需要搵個佢信任既親人照顧住佢先。恐懼可以延續至成年,對佢影響好大的。

呢個工人,一定有野嚇親阿仔。你帶阿仔上play therapy,就可知道佢怕什麼。同清理佢既怕。比我會即刻炒左個工人。就算技術上可能有困難,不過小朋友心靈影響左,i.e. unsafety, fear, anxiety, have difficulty to build up trustful relationship with others....

不可輕看啊!
原帖由 yanchunchun 於 11-3-10 10:09 發表
各位媽咪:
你們好,我的仔最近這段時間,一見到工人都躲避,如果我說我有事讓他跟工人一起,他馬上就哭,我的工人請了差不多到一年了. 我問阿仔,為甚麼不要工人,他只說不要她,好怕她.問他為甚麼怕她,他又說不出,我 ...

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

應該要換咗個工人

珍珠宮

有無仔細d問吓個仔, 工人有無打? 有無鬧? 有無好惡? 做過d乜? 唔鐘意佢乜野? 引導吓佢講d出嚟.

有無長輩可以幫手嚟睇吓? 屋企裝番cam啦.

不過, 你個仔驚得咁緊要, 不如搵定新人啦.

男爵府

畀面勳章

一見到工人都躲避, 說不要她,好怕她.雖然無具體講到出黎, 一定有野la!小朋友的感覺唔會講大話!
仲唔換工人唔通等裝個眼仔睇下咩!

洋房

Candice1128
你好,你可不可話給我知,play therapy在哪里?

男爵府

handle with care! This appears to be quite serious. Usually kids don't lie; they just show their true faces. Your maid might have done something to him that scared him....

大宅

pls check pm.

原帖由 yanchunchun 於 11-3-10 10:58 發表
Candice1128
你好,你可不可話給我知,play therapy在哪里?

複式洋房

小心,一定好有問題。要認真處理。

禁止訪問

複式洋房

change the maid. your son cannot talk but his behaviour show that. Fired her at once
原帖由 sophielau 於 11-3-10 11:16 發表
我會同工人講,呀仔係你主人,如果佢唔鐘意你或你serve得佢唔好,sorry你已經不合在我家工作

肯定工人平時對佢好差,所以要空下佢

男爵府

炒鬼咗佢,個工人梗有問題,就算是小問題阿仔怕佢亦唔留得低!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 yanchunchun 於 11-3-10 10:09 發表
各位媽咪:
你們好,我的仔最近這段時間,一見到工人都躲避,如果我說我有事讓他跟工人一起,他馬上就哭,我的工人請了差不多到一年了. 我問阿仔,為甚麼不要工人,他只說不要她,好怕她.問他為甚麼怕她,他又說不出,我 ...

細路感覺最直接, 一定工人你唔見打過佢同對佢好惡, 亦嚇過佢如講比大人聽會????

個細路仲有排教返正.

乜都唔使做, 即炒.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Candice1128 於 11-3-10 10:45 發表
小朋友有明顯既受驚,3歲未必具體講到出黎。亦唔好重覆問佢,父母anxious, 孩子會感覺到的。你需要搵個佢信任既親人照顧住佢先。恐懼可以延續至成年,對佢影響好大的。

呢個工人,一定有野嚇親阿仔。你帶阿仔上play therapy ...

同意! 即刻要同佢去見專業人士先.
3歲仔唔會識得有心計講大話以求趕走工人
佢一定有大問題, 先唔好再放阿仔同工人單獨相處.
你係仔仔信任的人, 佢已經向你求助, 要認真處理
即使要sacrifice工人都冇辦法.

大宅

虎到金來勳章

連老師都覺得,現在最好搵多個人跟住仔仔,親戚or老人家 保護佢,等佢冇緊驚. 再想想係吾係要換工人, 要快.....

複式洋房

我都會換工人. 同時亦會guide 個仔,睇下有無線索.
我之前都因為亞仔好怕個舊工人,佢沖涼時同我講: 媽媽,auntie 打我呀. 亞仔當時2歲幾, 我再問佢auntie 打你邊度, 佢都講到比我聽. 不過, 千祈唔好响工人面前問亞仔, 要帶佢出街時, 開心時可以問多d, 小朋友响好安全既情況下係會講多d架. 我之後都有問個舊工人架, 佢一定話無架, 所以唔需要多問工人. 疑人勿用呀!
樓主, 你寧願花錢比play therapy 都唔想換工人咩??

別墅

工人要即刻炒,問多無謂,一定無野比你問得出。

小朋友都要去下play therapy,等佢去發涉下不安、唔信人嘅情緒,呢的情緒可以影響小朋友身心發展架!

大宅

totally agree!
原帖由 Candice1128 於 11-3-10 10:45 發表

呢個工人,一定有野嚇親阿仔。你帶阿仔上play therapy ...

子爵府

認真處理
play therapy is good

首頁

尾頁

跳至