論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企印印呢排經常講電話,以前都係廚房講,但係呢排放肆左好多,尋日我忍唔住話佢"點解咁多電話?成日都見你講電話嘅?"佢即刻話"無呀,呢個電話係今朝打比我,我衣家先複."之後我無話佢,衣家又講電話啦,好煩呀雖然佢有做完要做既野,但係成日聽到佢講電話硬係唔太中意.
同埋佢一日去幾次大便,次次都入去好耐先出來,我諗佢係入面send短訊,但係又無理由廁所都唔比佢去架...

大宅

如果佢忽然多電話或多sms, 你開始要留意! 可能係出面識到d新朋友/男朋友!!
要提醒佢你有不滿!! 唔出聲就會縱到一發不可收拾喇!

大宅

畀面勳章

佢地唔講電話係會死既...好似我以前個印..佢promise係
同bb獨處既時候唔會講電話..結果俾我地係cam度聽到佢用handfree..之後打去agency complain..自此就lock左佢電話..放假/休息時先俾返佢..當然佢地可以再開個新既..所以都好難杜絕..唉!

珍珠宮

問題係..........點解比佢工作時間講電話?? 一見佢有電話袋係身已比我鬧爆啦~~

複式洋房

規定時間講電話可以嗎

男爵府

好媽媽勳章

我都好憎啲工人講電話,佢地會講到靈魂都唔見埋,所以今次一見工我己同佢聲明係我度做野係絶對唔可以講電話,要講做晒一日既野沖完涼就俾佢講.工作時間絶對不可以.所以呢個唔見佢日頭有講

禁止訪問

大宅

佢以前係晚上打電話嘅,之後有一日佢係廚房一邊抹野一邊打電話,我想去話佢,結果我老公叫我唔好話佢,佢一個人來HK做野無得見到屋企人都好慘,自此之后就一發不可收拾,無錯佢係有做完D野,但係我真係好反感佢成日傾電話.

cyan_tang  縱壞左啦!  發表於 11-3-31 16:49

男爵府

佢哋傾電話係無節制,話極唔聽,傾少一陣就會c0甘,我對上個印印又好似你果個0甘,最初諗住佢離鄉別井,做好晒嘢就由得佢傾吓,點知越傾越過份,好似傾電話至係佢工作,完全失控,後來唔俾佢工作時間傾佢就密密入廁所,話佢又係話要大便,唔俾電話跟身就出多一部,後尾頂唔順叫佢返印尼傾飽佢!

禁止訪問

民房

我工人仲劲,有handfree,一起身就载,然后倾到夜晚

YY1101  咁都得  發表於 11-4-3 09:42

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 babydada 的帖子

咁都得 ! 工作時間訂明不容煲電話粥 , 有 URGENT CALL 才可接聽 ,
她們晩上休息時間才可自由傾談 , 不過要提醒電話費貴架 , 早 d 休息.

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

我屋企果個多數都係打返HK同佢D朋友傾,淨係夜晚先打返印尼,咁即係證明,又有其他工人好似佢咁成日傾啦:;pppp:

大宅

睇下我幾時頂佢唔順,鏟佢一餐佢就知味道.

大宅

個電話仲緊要過佢地自己條命架!唔傾真係比死更難受架!!
我隻衰人咪一日到黑電話不離身囉,幾次講到跌親我個女添!
剷到上天花板,罰佢放部手機0係飯檯上面,乜都試過,都係無用架!
後來咪轉用headsfree,點知依家搞到我個女,
一見到headphone就會學佢咁,收埋0係件衫入面.
真係激到嘔血!

YY1101  叫佢返歸慢慢講  發表於 11-4-3 09:43

男爵府

wysz 發表於 11-3-31 23:11
睇下我幾時頂佢唔順,鏟佢一餐佢就知味道.

無用架!對付呢D電話粕精唯一就係炒!根本佢哋好似上咗癮0甘,無論剷佢鬧佢,出埋WARNING LETTER都無用,乜方法佢都要傾,如果唔駛湊BB淨做家務都忍吓佢,但要湊BB就真係好驚佢掛住傾而疏忽照顧而出意外,所以我選擇炒鬼咗佢!而家呢個我IN佢時講明工作時不可傾電話,否則即炒,佢亦知道對上果個係因為傾電話被炒,所以暫時未見過佢電話跟身及傾電話,或者佢較著緊份工卦!

大宅

舊時工人就完約時, 日日躲係kitchen, toilet sms, 去好多次廁所, 有次我忍唔住問, 你成去廁所咁耐, 搞咩???佢扮野話痾唔出, 我就帶佢入kitchen 比纖維橙粉佢開來飲, 佢又飲啊!!! 笑爆咀. 呢d 人唔傾唔sms 會死架! 佢左, 新工人係床底掃到佢個headfree 添

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解要比工人工作時間講電話?我個都係, 就算做哂野都只可以睇書, 吾准講電話, 要傾就晚上10點後先可以。

大宅

其實好難杜絕, 我會同佢講明同囝囝一齊唔准講電話, 真係要佢地自律, 亞囝會report俾我知!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 mcat 的帖子

點解吾講明WORKING HOUR吾可以講電話呢?即係吾同亞仔一齊就可以講?

首頁

尾頁

跳至