論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為最近買左機票俾姐姐返印尼既三寶龍, 曾經打過電話問AGENT, 一般都要$2600-$3000, 最後再係BK爬文, 見到有媽媽曾經教路可以訂印尼內陸BUDGET AIRLINE - BATAVIA AIRLINE, 一程內路樣由JARKATA去SEMARANG都係US42, 好想介紹呢間AIRLINE俾各位媽媽, 等大家都可以慳D機票$, 宜家我係CX訂了工人機票去JARKATA, 再訂BATAVIA AIRLINE, TOTAL都唔使HK$2000....... 推介給各位~~

http://www.batavia-air.com/etiket/

在右上角選英國國旗, 就會變返英文架喇~~

男爵府

回覆 gigayan 的帖子

The price is shown in IDR=Indonesian dollar?. How to know how much it is in usd or hkd? Do you book online => need to be a member? how to get the ticket for the maid? e-ticket? Thanks.
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

回覆 BB豬Mommy 的帖子

The price is shown in IDR=Indonesian dollar?. How to know how much it is in usd or hkd?
Ans : 係右上角, 揀完英國國旗個webite會轉返英文, 之後隔離有個"country", 揀"other", 就會show USD

Do you book online => need to be a member?
Ans : 係, book online, 要申請做左member先, pay by credit card, 入好晒資料, 用credit card俾晒$, 佢地會email返一張eticket俾你, 你亦都可以去返呢個web site login, 可以自己print返eticket

how to get the ticket for the maid? e-ticket? Thanks
Ans : 就咁俾張eticket佢, 佢就可以上到機, 我個工人一講俾佢聽, 佢都知道呢間airline的

呢間airline我send email過去問野, 佢地都好快覆, 我自己訂時, 俾晒$但print唔到張eticket, 開頭我都好驚, 之後我send email問佢地, 佢地都好快覆我, 仲教晒我點做.....

另外如果係去三寶龍的工人, 呢間機駁CX 去 JARKATA, 再由JARKATA去三寶龍就真係Prefect!! 因為唔使過夜, 9:00am香港上機, 6pm左右已經返到三寶龍, 我就用呢個point同姐姐講, 佢寧願坐呢架, 都唔坐加魯達 airline......

希望幫到大家~~~

大宅

請問係咪係cx網上訂票去JARKATA? 因我search 8月返要6千幾蚊一張機票啊?!

大宅

I tried to register but it says my phone no is incorrect.....how did u key in your number??

男爵府

我入電話號碼既型式係..... 8529XXXXXXX

男爵府

回覆 xyz2011 的帖子

你要打去cx問, 同佢地講係工人機票先會平d架....

到出票時, 佢會要你fax工人contract的

大宅

Thanks!!!! I'll try again!!

大宅

唔該晒!

大宅

請問會唔會訂完cx機票後, 再上Batavia air搵番個日去Semarang會冇位?? 如果係, 咁點算啊??

男爵府

我會先係BATAVIA CHECK左有無機位, 有就立即打去TRAVEL AGENT HOLD CX個日既機位, 因我係TRAVEL AGENT到訂的, 可以2日內俾$, 咁之後去BATAVIA俾錢CONFIRM晒所有野, 就俾$ TRAVEL AGENT......訂2邊既機位都唔可以相隔太耐, 咁就無問題.....

當時我打去CX問價錢, 同TRAVEL AGENT既價錢一樣, TRAVEL AGENT因為我去旅行好多時都搵佢, 所以我幫佢買~~

男爵府

The price of this airline raise up after gigayan introduce it to us. From around HKD327 on the day gigayan introduce it, now become USD44 the least. How come?
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

男爵府

個時我CHECK機票價錢, 愈近出發日期, 價錢係會愈貴的......
同埋我第一次CHECK時, 仲有SAVER既票(即最平), 但到我BOOK既時候, SAVER已經無晒, 要BOOK REGULAR...... 都差左幾蚊美金.....

會唔會旺季價錢加左呢???

男爵府

May be they raise it because now more and more people buy. 激死!!!

大宅

請問我俾credit card時, 佢問Credit card issued in,但我搵唔到h.k.咁應該選邊個? 同埋入id card no. 係咪唔駛( ) 個數字?唔好意思, 咁多問題! thanks!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

xyz2011 發表於 11-4-29 16:08
請問係咪係cx網上訂票去JARKATA? 因我search 8月返要6千幾蚊一張機票啊?!
...

8月工人機票都要過4千, 因為新年+暑假. 之前都有睇過呢間b字頭airline, 最衰我工人回程果日子無日野返hk, 最終全程要買cx, 不過cx竟然平過garuda......
明天會更好~~

男爵府

CX網可以即時訂埋僱備機票架, 我剛剛先叫左個朋友上CX買

男爵府

sorry 呀, 因為我已經係二月既時候買..... 我都唔係好記得入左D咩..... 你試下SEND過EMAIL問下佢地既CS, 佢地都覆得好快, 一日左右就會回覆你問題..... 又或者你睇下ID有幾多個位要入.... 如果係工人既ID, 我諗你入返佢地PASSPORT #會好D~~

男爵府

我估BK既媽媽唔會咁勁掛~~ 哈哈!!
應該係因為近暑假 & 佢地既新年, 所以有D調整喇~~~

首頁

尾頁

跳至