家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教大家, 家中書枱上近來發現了一些一點點很細小的昆蟲/啡色 (好似蝦子咁細粒),
請問家知唔知係什麼來呢? 應怎樣對付它好呢?

小貓媽媽  叫卜泥,可以以氨水溝水去除。  發表於 11-5-17 14:28

子爵府

係咪虱黎架?

男爵府

我都唔知呀!
因為細到看不到有無手腳尾巴!
如果係蝨, 咁點算呀!
Please help, thanks!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

可能係「 卜泥 」( 牆虱)
「 卜 泥 」的一種昆蟲 ,大多數由於環境濕氣加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就易形成這種蟲類繁殖,幸而並不咬人,倘若不理將易繼續增多,切忌用指手指按它或紙巾按壓,原來被壓而斃,即有其氣味遺留,便招引同類更 多聚集。應該用紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋毁滅或用膠紙黏除。其後則購澳洲清潔消毒劑 spectrum(或 漂白水),傾在毛巾上拭抺於出沒 過之地點,每週兩次便見有效驅除了
或到藥房/超市購bio-kill紫色滅蟎噴劑噴都有效!

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

嘩~~~~

好犀利呀!多謝分享!

伯爵府

咁響那裡買spectrum?thanks!

男爵府

1. 筲箕灣天悅廣場曾Sir專門店
2. 觀塘瑞和街市政大廈斜對面綠Van站旁的化工原料舖

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

用漂白水(不用溝稀)整幅牆徹底抺一次, 舊年我都係咁, 抺兩次之後到而家都未有發現.

kam2007kam  唔溝稀D漂白水, 會唔會"乸" 到幅牆甩色咖?  發表於 11-5-28 11:37

伯爵府

唔溝希漂白水,抹完間屋怕唔怕好臭?
我家有小孩

gigiic  我抺時都有小朋友在家, 開窗開fan空氣流通陣味好快散.  發表於 11-5-16 10:13

大宅

隔離夏天屋開冷氣,我d牆就發霉加上有牆虱點算好.

子爵府

我屋企都有好多呀,重叫姐姐日日整tim...

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 binbin仔 的帖子

我屋企那些都係一點點,沒有手腳, 但係黑色,有光就聚集一齊, 吾知係吾係你地講那些?

象牙宮

Connielai 發表於 11-5-26 14:08
回覆 binbin仔 的帖子

我屋企那些都係一點點,沒有手腳, 但係黑色,有光就聚集一齊, 吾知係吾係你地講那些? ...

我家也有呀. 好多!

我又愛開窗通風, 吊燈是它們藏身之處, 有風吹來, 就掉下.

每天要掃几次地! 唯有當掃地係減肥之一.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一到summer就有了.

波子  係呀!  發表於 11-5-28 11:04

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

見到真係好鬼煩.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

gigiic 發表於 11-5-15 19:13
用漂白水(不用溝稀)整幅牆徹底抺一次, 舊年我都係咁, 抺兩次之後到而家都未有發現. ...

無深究過會否甩色, 我家的牆是白色啊! 或者於隱閉地方試吓先.

瑪瑙宮

我家又無, 可能西斜關係, 間屋太熱. 不過有種魚型o既野, 而家未見到出現.

洋房

我早排都有, 成天花板都係, 自己攬唔掂, call pest control黎, $500, 問題完全解決.

別墅

我都有呀...我請左公司黎滅蟲....好平....所以好開心..

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

各位,我想問你地所講既係咪呢D呀???

首頁

尾頁

跳至