論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

外傭工會要求加薪至四千元
(商台)2011年5月22日 星期日 12:33
由八個外籍傭工工會組成的亞洲移居人士聯盟,要求港府把外傭最低工資,由目前三千五百八十八元,增至四千元。代表指,物價高企,通脹為他們的生活帶來壓力,希望加薪可以幫補。代表又指,今次要求的加幅不算高,相信僱主不會反對,也不會解僱外傭。

聯盟零七年的調查顯示,外傭把六成工資用於本港消費,有助推動香港經濟。聯盟由菲律賓 、印尼 、尼泊爾 、斯里蘭卡 及泰國 人組成。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我最唔明-->物價高企,通脹為他們的生活帶來壓力
(關佢地咩事呢?)

潘高壽  係啦,係都係我地 d 僱主姐 !  發表於 11-5-22 20:27

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

通脹為他們的生活帶來壓力,希望加薪可以幫補。>> I have no increase in salary, who can compensate?:;pppp:

相信僱主不會反對>> I'm the 1st one to raise objection!

大宅

我都好想知佢0地生活有咩壓力?水電煤係佢0地比嗎?如果生活咁有壓力,點解仲要成日做錯0野,0徙水電?不如小心D勤力D做0野保住份工,幫僱主慳下錢,等僱主有閒錢獎勵下佢0地仲好啦!:;pppp:

大宅

4千咁少....?叫佢哋搵李生嘈hk正苦將佢哋+埋入$28一個鐘嘛.....咁我可以即刻辭工返屋企....

sophielau  李生,其實你真係攪亂香港,我求下你移民去另一個國家,香港真係唔需要你,你唔好再留係處害我地啦  發表於 11-5-23 01:38

大宅

已經包食包住, 淨袋幾千...仲想點? 好多家庭一個月都未必儲到幾千啦. :;pppp:

333s  好多家庭一個月都未必儲到三千啦.....  發表於 11-5-22 15:41

大宅

好媽媽勳章

物價高企,通脹為他們的生活帶來壓力?佢地滙錢返家鄉使,物價高企關佢咩事?在港又包食包住包医療,買餸及僱主家庭開支又唔使佢比.
物價高企,通脹為僱主的生活帶來壓力就真,係未應該減佢地人工來幫補我地,仲想加:;pppp:
外傭把六成工資用於本港消費,佢地係來打工搵錢,唔係來旅遊嘆世界,真係做野的女傭都會比心機儲錢啦,用六成工資去享受去玩,唔係化

angelfan07  減佢地人丄就真,仲想加?!!!  發表於 11-5-22 21:09

男爵府

包食包住,通脹關佢咩事???

複式洋房

有咩壓力? 叫d工人講出來聽聽? 包食包住包叉電包來回機票包補一個月糧包大肚包生仔, 覺得唔合理, 咁唔好做喇!!!!!!
d工人日日响公園吹水吹壞腦, 諗多咗?
得閒就睇實d少主, 老人家, 唔好比人捉咗, 到時就遲...了!
日日打牙窟, 已經係筍工筍到係香港先搵到, 還求什麼?

大宅

由八個外籍傭工工會組成的亞洲移居人士聯盟,要求港府把外傭最低工資,由目前三千五百八十八元,增至四千元。 ==加10幾個%佢咪仲好過我

珍珠宮

反對反對!!!!

大宅

我可唔可以要求老闆幾多人工呀!低能

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

佢地知道物價高既話, 就唔好咁敗家同浪費啦
淨係慳自己荷包, 正敗類

雲母殿

我自己份人工,$1都無得加呀

複式洋房

公務員都係加6%咋!又做得唔好,加佢條命!

複式洋房

同意同意!!!!!!!!講句難聽啲,佢地有乜野事,我地香港傭主,都要幫佢地生養死葬。你地話啦!邊個壓力大啲呀!

大宅

畀面勳章

佢地都識講物價高企, 通脹壓力, 佢地包食包住包醫療, 所有開支都唔需要付出, 反而僱主開支就更大, 重想加人工12%, 我地自己都無加咁多

大宅

畀面勳章

佢地都識講物價高企, 通脹壓力, 佢地包食包住包醫療, 所有開支都唔需要付出, 反而僱主開支就更大, 重想加人工12%, 我地自己都無加咁多, 太離譜

大宅

畀面勳章

佢地都識講物價高企, 通脹壓力, 佢地包食包住包醫療, 所有開支都唔需要付出, 反而僱主開支就更大, 重想加人工12%, 我地自己都無加咁多, 太離譜

珍珠宮

政府高層都未加12%,佢地都幾……白痴架喎
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

首頁

尾頁

跳至