在職全職

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

我是單親媽媽,囝囝已經三歲半了,公司可能會將香港公司搬遷到大陸,到底我應唔應該跟大隊呢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:elaine128 的帖子

回覆 elaine128 的帖子
我唔會跟大隊

男爵府

如果跟大隊上, 返工時間會係點, 人工會唔會加左???
另外你要諗埋個囝邊個湊, 如果上得大陸, 放左工起大陸返黎. 你同佢相處時間又少左, 你覺得可唔可以接受呢?
最重要既係, 你有冇信心quit 左宜家份工之後可以搵到差唔多人工既工呢???
如果有信心搵到份更好既, 當然走啦....

洋房

回覆:到底如何決定好

我都係要北上工作嘅媽媽,依家阿仔兩歲了
其實上大陸做野最緊要睇下係要長stay幾日定係即日來回,同埋公司俾到咩甜頭俾氣上去啦。我係即日來回嗰種,要好早起身帶阿仔去湊媽度,有時放工太累會請湊媽湊過夜。如果自己睇小朋友就要調節下時間喇!

等待驗證會員

回覆:kaka1128 的帖子

回覆 kaka1128 的帖子
老實說人工未必可以揾得番一樣,但我也在考慮中!

等待驗證會員

回覆:SophieSophia 的帖子

回覆 SophieSophia 的帖子
看來是要長stay 5days
自從離婚後已經搬回同媽媽住,一直都是她同我湊囝囝的。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人會選擇留港照顧小朋友...
一個星期只得2日見小朋友,我會好唔捨得...

子爵府

比我都會留港陪小朋友. 找個份香港工算罷.

洋房

回覆:elaine128 的帖子

回覆 elaine128 的帖子
咁就要問下公司,係咪一定要上,可唔可以留低香港做supporting啦,我個部門搬上去時都有個同事企硬唔上,最後都可以留香港~其實咁樣公司都有so, 佢俾少份allowance 喎!仲有我知有啲公司係長stay, 但一星期有2日可以返香港的(星期三/日)

最緊要,記得問埋公司如果你要交稅,到時點算!因為大陸工作要交稅嘅,會同香港重疊。我初初上去時搞咗半年都傾唔掂數,好麻煩㗎

大宅

畀面勳章

回覆:SophieSophia 的帖子

回覆 SophieSophia 的帖子
我應該會決定留在香港不跟大隊了,我再同家人傾過,雖然我媽媽說十卜,但我看得出她心中不想…傾傾下仲喊咗出來,因為她擔心我的安危之餘,也擔心我同個仔往後的關係。

民房

RE #10
係呀!! 你會再搵咩類型既工呀!?
加油呀!!

複式洋房

我諗你要諗清楚比較好~換左係我~真係唔捨得一個星期咁多日見唔到個仔~而且大陸治安又真係唔係太好~始終都想一直睇住小朋友長大既每一刻~

男爵府

熱血勳章

如跟大隊...小朋友呢?點安排??

大宅

畀面勳章

回覆:yoyo23432 的帖子

回覆 yoyo23432 的帖子
我已經決定留下來,做到公司上大陸前便算了。

大宅

畀面勳章

回覆:alicealoha 的帖子

回覆 alicealoha 的帖子
I will stay here la.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,加油呀

複式洋房

不會 , 留係HK 搵第二份囉 。 本身小朋友已經單親
你走埋, 佢好似姑兒架 ..... SORRY , 可能直接左D , 我都係想為小朋友好

大宅

畀面勳章

回覆:icyboy2011 的帖子

回覆 icyboy2011 的帖子
I will stay here la.

大宅

畀面勳章

回覆:wcpcelia 的帖子

回覆 wcpcelia 的帖子
Thank you.

別墅

我失業左一段時間, 都在考慮北上工作...
但仍未有小朋友...好想有小朋友..
可惜, HK真的很難找工作... 我可以點呢?

首頁

尾頁

跳至