論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人做咗一年, 佢已經儲到二萬幾啦 ~ 但我就負資產.... ><

早幾日同工人傾計....

我 : 你賺到錢, 千祈唔好全部寄晒返家鄉, 有好多工人姐姐就係咁, 結果個老公攞晒佢 d 錢包二奶走埋, 到時人又無, 錢又無.

工人 : 我梗係唔會, 我已儲到兩萬幾, 等我返屋企時先帶返去都未遲.

我 : 吓 ? 你儲到兩萬幾 ? 港幣 ?

工人 : 係呀 ! 我平時只係放假先用錢, 又無乜點買嘢, 所以先儲到咁多 !

我 : 所以你話你幾幸福 ! 我由朝返工到夜晚成八,九點先放工, 有時食晏仲要做埋, 如果唔係仲遲 d 先走得. 但我都仲未儲到錢 !

工人 : 太太, 我好慳架, 我放假都只係搭巴士同地鐵, 又無乜點買嘢架.

我 : 總之你要珍惜啦, 唔好成日同你講完你都話唔記得.

其實佢放假都買唔少嘢, 新衫新鞋新手袋 (但全部都唔係貴嘢) 又化妝品 (呢樣就貴 d), 佢有咁多錢, 但放假仲要喺我屋企, 攞我 d 材料整埋小食同午餐帶出街, 仲要晚飯都留返嚟先食. 點解咁有米仲要成日攞我著數 ??
究竟呢個係乜嘢世界??? 我每日返工到夜晚八, 九點先放工, 有時食晏都仲要做, 如果唔係仲晏走, 又無 ot, 返到屋企仲要跟功課, 我休息時間仲少過佢, 但我就儲唔到錢 ! 點解咁唔公平嘅 ? >< 乜唔係一分耕耘一分收穫咩 ???

別墅

唉 ~ 仲要次次叫佢做親嘢都話唔記得, 香港政府依家仲要加人工比佢哋, 但又唔強制我老闆加人工比我喎 !
淨係追通賬都未追得切, 依家仲要強制我加人工比工人....
政府呀, 政府 ~ 我依家係變相勁減人工呀 !!!

別墅

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

算把啦, 咁有d打工仔都富有過佢老細, 嘆過佢老細既. 最緊要係佢肯做.

子爵府

係阿,我地做慢d/做錯都驚老闆閙,又要擔心會失去競爭力而失業!

但她們完全都無呢d煩惱,呢度比人炒就搵過第二份,仲要好快就搵到添。
唔o岩做的話,就博炒又或者玩失蹤。她們才是大贏家!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無奈

別墅

如果佢係肯做嘅條氣都順 d, 但可惜叫親佢做嘢, 佢實話唔記得, 就算記得都求求其其, 好似無做過咁...
但都仲要對佢客客氣氣, 因為我仲要靠佢照顧我屋企兩位老闆 !

複式洋房

回覆:工人嘆過我, 但富有過我...

係lu!宜家d工人都唔似工人!

別墅

公爵府

好難咁樣比較喎...攞埋層樓同佢比, 梗係佢富有D啦, 話晒我地都仲爭銀行錢...

雖然話$3740淨袋, 咁佢地自己本身都有頭家要養既, 唔係好多工人買花戴架咋...

不過, 點解樓主你會比佢攞你D食材整野放假食, 又比佢晚飯返黎食既?? 我無提供呢D福利架! 星期日佢都係食自己, 我唔會叫佢留係屋企, 如果要幫手先會提早通知佢.

別墅

回覆 rean_chau 的帖子

其實我都唔想, 不過佢初嚟時, 真係無錢, 我借咗 $100 比佢放假, 佢話出去食晏好貴, 問我可唔可以煮少少嘢出去食, 咁我咪話唔係經常性都 ok 嘅 ~
之後佢放完假返嚟, 碰啱我哋食緊飯, 咪問佢你食咗未呀 ? 跟住佢答未, 咪叫埋佢一齊食囉....
衰咗開頭..... 之後佢每次都係我未起身前預備好晒, 我都唔知, 到發現時問佢係咪次次都係咁, 佢話係, 我話當日你初嚟步到, 無錢我可以通容, 但不可以每次都是這樣, 間唔間中我都可以接受.
嗰個星期佢就無預備好先出門, 但係到我出咗街後, 佢就返嚟再煮先再出門.... mouth:
因我於垃圾桶發現佢 d 戰績, 所以知道. 我只係同佢講, 下次返屋企前一定要打電話比我先.
我都費事再提, 因為講嚟都無用, 佢梗有佢方法, 我亦唔會為咗佢於屋企守候佢靜俏俏的回歸.

大宅

佢真係好識慳自己噢。佢休息日好早返來嗎,可以返來食晚飯?

公爵府

回覆 babykiss 的帖子

咁你個工人都算得好盡喎...

不過你當時又唔同佢講清楚, 就算可以煮都係用自己錢買返黎煮, 同煮之前問過你..
同埋佢放假折返屋企煮野, 點解你唔話佢既??
你買D野返係自己屋企用, 唔係比佢帶出去食, 佢已經做慣左手勢啦..
工人既野, 但凡你第一次唔話佢, 即係以後都可以咁做..

別墅

winghw 發表於 11-6-16 11:40
佢真係好識慳自己噢。佢休息日好早返來嗎,可以返來食晚飯?

係我哋夜食飯啫.... 因為星期日, 一係喺街食埋, 如果返屋企食都唔會早.

別墅

rean_chau 發表於 11-6-16 11:43
回覆 babykiss 的帖子

咁你個工人都算得好盡喎...

我發現時已比較遲, 同埋我已話咗唔比, 佢都偷偷返嚟整, 咁講嚟都無意思...
就算我講多次, 佢都一樣會照做, 不過手尾會好 d 唔比我發現咁解啫.
就正有時我發現有 d 食物不翼而飛, 佢實會話變壞咗, 或過咗期掉咗, 我已講過成千上萬次, 我唔理乜嘢情況, 掉之前一定要比我睇咗先, 佢都可以話唔記得... 再唔係佢話我未見過都夠膽死 !
我知佢係貪, 但都無計, 因為佢暫時都只係貪小便宜, 未去到大貪(或未發現), 所以佢都仲可以留低.... 因為比佢更差的我都領教過, 結果破嘅財仲多 !

大宅

星期日返來食飯都唔緊要, 最緊要幫下手做下嘢咪得law.

別墅

Junomama 發表於 11-6-16 13:18
星期日返來食飯都唔緊要, 最緊要幫下手做下嘢咪得law.

咁佢就有幫手洗碗嘅, 因為佢都有份食嘛 ~
就算有時我哋無返屋企食, 佢都會自己煮完洗返.
仲有一個好處就係佢出門前會同我哋煲埋水先出.

大宅

或者應該計算下如果全職是否可以儲到3740*12$$$ /年?

放假中途返來煮飯?你允許佢放假帶key出街嗎?我唔比哦

大宅

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

My maid is richer than me.

首頁

尾頁

跳至