論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

印傭於2009年9月5日到本人家中工作, 合約為2年期計, 今年2011年9月4日便約滿.

決定唔同續約, 請問我應有什麼手續要做或應注意呢?

1. 我是否需要白字黑字通知印傭不續約呢? 因我們口頭已通知了她.

2. 14日年假, 是否要加多2日作為她的休息日???
如是者, 她最後工作日是否19/8/2011, 她的有薪假期是為20/8/2011-4/9/2011?????

3. 她於20/8/2011離開我屋企後, 假若有任何意外, 我要否承擔?

4. 我是否19/8/2011通知入境處已與印傭終止合約?

5. 機票是否出2011年8月20日? 因我會出平價機票, 通常平價機票是不可轉讓予他人, 更改機票日期和兌換金錢.

6. 印傭未經我同意, 用合約去銀行開了銀行戶口, 我可否要求她完約前除消銀行戶口? 因她以我住址作登記.

唔好意思, 咁多問題, 麻煩晒~

大宅

當中有D問題我都想知答案, 請問有無人可以解答下呢? THX~

男爵府

請問有無人可以幫下我解答我問題呢? 謝謝~

大宅

有d我打左電話問, 有d我用common sense答下, 如有錯, 請指正!!

1. 我是否需要白字黑字通知印傭不續約呢? 因我們口頭已通知了她.
我覺得唔需要, 因為績唔績約, 主導權係我地度, 而合約已清楚註明約滿日期, 所以法律上就係完約果日, 無必要再白紙黑字通知

如是者, 她最後工作日是否19/8/2011, 她的有薪假期是為20/8/2011-4/9/2011?????
我問左勞工處, 佢話第一年果七日大假可以係完約前用返工日扣, 但第二年果七日就一定要比錢, 因為第二既大假係第二年完先可以放, 所以, 你可以提早八日完約(7日大假+1日休息日), 但另外七日要比錢! 日期要睇番合約, 未必係到屋企既日子!!

3. 她於20/8/2011離開我屋企後, 假若有任何意外, 我要否承擔?
如佢提早八日已完約, 佢離開屋企後, 佢有任何意外, 我相信僱主唔使承擔, 因為你要通知入境處佢已完約, 而完約日期係佢既最後工作日, 註明完約即可!

4. 我是否19/8/2011通知入境處已與印傭終止合約?
問左入境處, 用最後八日當第一年大假無問題, 只要通知入境處佢已完約, 而完約日期係佢既最後工作日, 註明完約即可! 係工人終止合約日起計14天內傳真"終止外籍家庭傭工通知書"到入境處!

5. 機票是否出2011年8月20日? 因我會出平價機票, 通常平價機票是不可轉讓予他人, 更改機票日期和兌換金錢.
我覺得機票方面, 最好係open ticket, 時間長d無問題, 最緊要係不可轉讓予他人, 用credit card買, 等佢退票都攞唔到錢!

6. 印傭未經我同意, 用合約去銀行開了銀行戶口, 我可否要求她完約前除消銀行戶口? 因她以我住址作登記.
我會自己帶份合約及終止合約通知書去銀行, 自己話比銀行知佢已唔係我既外傭, 亦無係我屋企住, 要求佢地幫我跟進! 不過下次我再去開銀行, 我會再問清楚d職員, 不過我個工人係開中國銀行戶口, 唔知係米間間銀行一樣就唔知啦!!

民房

Hi,

我的形況和MY0909朋友一樣(只是日期不同),在Q2的答覆上還有點不明白, 請賜教

我問左勞工處, 佢話第一年果七日大假可以係完約前用返工日扣, 但第二年果七日就一定要比錢, 因為第二既大假係第二年完先可以放, 所以, 你可以提早八日完約(7日大假+1日休息日), 但另外七日要比錢! 日期要睇番合約, 未必係到屋企既日子!!

如CSANSAN的答覆, 工人可以在28/8/2011(提早八日完約,第一年的7日大假+1日休息日)走; 而僱主要付: (1) 最後的一個月薪金($3,580), (2) 第二年的七日大假錢($836) & (3)機票費。 如有誤解, 請紏正。 我問題是:有什麼方法可以要工人早D走而不用比錢佢,因我擔心她會對我的家人不利當知道不和她續約。

大宅

回覆 Psalms23 的帖子

工人可以在28/8/2011(提早八日完約,第一年的7日大假+1日休息日)走; 而僱主要付: (1) 最後的一個月薪金($3,580), (2) 第二年的七日大假錢($836) & (3)機票費。 如有誤解, 請紏正。 我問題是:有什麼方法可以要工人早D走而不用比錢佢,因我擔心她會對我的家人不利當知道不和她續約。

第二年的大假因為不續約而一定要以金錢代替, 是勞工處職員很清楚及肯定的回覆!! 另外, 我建議買機票多於比錢代機票, 因有CASE是工人收錢後仍告僱主無比機票, 除非工人好好及在簽收時很清楚註明以錢代機票, 否則, 比機票會穩陣好多, 因為有航空公司RECORD証明你有出機票比佢, 如果工人唔太好, 最好出機票係唔可以轉名既OPEN TICKET及用CREDIT CARD買, 就算佢去退票都收唔到錢, 亦可以保障自己, 最好比多$100交通膳食津貼佢! 如果比佢張機票距離佢屋企較遠, 就要COMFIRM下佢要用幾多日先返到屋企, 因交通膳食津貼係每日$100, 如佢要用3日, 就比$300, 我覺得你最好問下D旅行社或熟悉佢地國家既人(唔好問工人, 因為佢可能唔講真野), 你跟據佢合約上既城市同你比佢張機票既城市, 問下搭車要用幾多時間而定出比幾多交通膳食津貼, 通常唔會太多!
最後你想佢早D走, 其實除左個8日, 重有可以做既就係佢完約前30日既法定假期(即係果12日法定假期)唔放住, 改為果8日前放, 但係, 幫助唔大, 最多都係多1日半日, 重要甘啱有法定假期係佢最後工作日前既30日內先用到呢個方法!! 另一方法就係蝕比佢, 照比最後一個月人工但比佢早D走, 但呢個方法好唔抵, 無實際必要既話就唔好用啦, 但係, 如果你真係用呢個方法, 你填果份"终止合約通知書"上面既日期記住寫佢最後工作日既日期, 一定要保障自己呀!!

別墅

回覆:請問與工人完約前有什麼手續要注意???

工人去銀行開戶口反而冇需擔心,因為佢地只可開一般儲蓄戶口,不能借貸,就算留你地址也只作寄月結單用途,況且你同銀行講都冇用,銀行是不理會的

男爵府

Thanks, CSANSAN~

大宅

回覆 MY0909 的帖子

WELCOME!!

民房

Hi, CSANSAN,

thanks so much

如你的答覆, 想佢早D走, 除左個8日(第一年的7日大假+1日休息日), 重有可以利用佢完約前30日既法定假期唔放住, 改為果8日前放。還有點不明白, 請賜教

就我的case而言:
工人既VISA在13/10/2011到期。
如我在12/9/2011通知她做埋呢個月(即11/10/2011完)。
我可利用第一年的7日大假+1日休息日 - 8日
加上佢完約前30日既法定假期唔放住(即13/9, 1/10 & 5/10) - 3日,那麼我就可以在30/9送走佢。

又如果我利用埋佢完約前30日內的休息日唔放住(即18/9, 25/9, 2/10 & 9/10) - 4日, 是否又可以提早多4日呢?即我就可以在27/9送走佢?

你提及到的另一方法--就係蝕比佢, 可能我都會用,但放在最後。很多謝你的提點!!

大宅

就我的case而言:
工人既VISA在13/10/2011到期。
如我在12/9/2011通知她做埋呢個月(即11/10/2011完)。
我可利用第一年的7日大假+1日休息日 - 8日
加上佢完約前30日既法定假期唔放住(即13/9, 1/10 & 5/10) - 3日,那麼我就可以在30/9送走佢。

又如果我利用埋佢完約前30日內的休息日唔放住(即18/9, 25/9, 2/10 & 9/10) - 4日, 是否又可以提早多4日呢?即我就可以在27/9送走佢?

你應該計多左一日假比佢, 其實休息日係可以買假都唔犯法, 所以你調後D放, 應該無問題!
第一, 你話佢VISA在13/10/2011到期, 但LAST DAY係11/10/2011, 甘12/11/2011呢日去左邊呢?
第一年的7日大假+1日休息日 - 8日中已包括9/10/2011果日休息日, 所以你比多左1日假佢!

計既方法如下:
11/10/2011--->補5/10/2011果日法定假期
3/10/2011至10/10/2011--->放第一年既7日大假及9/10/2011休息日
2/10/2011--->本來既2/10/2011休息日
1/10/2011--->本來既1/10/2011法定假期
30/9/2011--->補13/9/2011果日法定假期
29/9/2011--->補25/9/2011休息日
28/9/2011--->補18/9/2011休息日
你最快可以係28/9/2011送佢走, 但佢要12/9/2011做到27/9/2011都唔放假!! 大約連續做15日!
其實唔使蝕比佢既, 都係小心15日, 最多睇緊D, 同埋小心財物, 佢走就即換鎖!!

大宅

MY0909 發表於 11-6-24 12:36
印傭於2009年9月5日到本人家中工作, 合約為2年期計, 今年2011年9月4日便約滿.

決定唔同續約, 請問我應有什 ...

我問左勞工處, 完約唔洗1個月前通知, 因為合約已經寫明係2, 所以諗住出機票時先同佢講 (8月中左右)

我個case 93visa到期, 2年完約, 是否最早可以827日走? 去入境處既form 826?
因為我唔會再請人, 是否要比遣散費?

稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

民房

Hi CSANSAN,

非常多謝你的教路。我都打算通知佐佢之後, 就連街都唔俾佢落 (即最後既15日), 直至到的佢走,免得有古惑。

其實, 我正找新工人,如果新工人可以早到我家的話,我會照比最後一個月人工但比佢早D走,就算蝕比佢也無仿。

多口問句,邊度買去印尼机票較便宜?

Balapulang, Tegal, Indonesia

csansan  welcome^_^  發表於 11-7-7 16:09

大宅

Psalms23 發表於 11-7-7 15:10
Hi CSANSAN,

非常多謝你的教路。我都打算通知佐佢之後, 就連街都唔俾佢落 (即最後既15日), 直至到的佢走, ...

其實國x(即x泰)有傭工票, 我上網係一x(即x心)旅行社網頁都搵過都有傭工票, 但我未訂過, 不過你可睇下以下既討論:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2124923&extra=page%3D2

大宅

sayuri 發表於 11-7-7 14:26
我問左勞工處, 完約唔洗1個月前通知, 因為合約已經寫明係2年, 所以諗住出機票時先同佢講 (約8月中左右)

...
應該係最早可以827日走! 張form係填826日完約!!
應該唔使遣散費, 你係張form 寫完約就可以, 唔好係張form上面寫你唔會再請人, 根本無甘既必要寫出你重會唔會請人!!

大宅

請問工人入境署張紙上寫上可以留在香港至13/10/11, 請問工人係咪4號就走(5-13放佢第一年的7日假+休息日), 然後比佢第2年的7日假錢呢? + 幾票? 唔係好識計, 請幫下我唔該! 同埋佢走果日要唔要影低成個過程呢, 要唔要通知agent ? 我第一次工人完約唔識, 謝謝幫手!!!

男爵府

Psalms23 發表於 11-7-7 15:10
Hi CSANSAN,

非常多謝你的教路。我都打算通知佐佢之後, 就連街都唔俾佢落 (即最後既15日), 直至到的佢走, ...
其實你唔想俾佢搵人教路, 困住佢都冇用, 唔通要佢拎哂所有手機出黎?
仲有, 15 日, 即當中至少兩日休息日, 你係可以買佢假, 當勞工法例係要佢同意先可以買,
你唔俾佢放, 佢走後即時有地方告你...

大宅

回覆 kplh 的帖子

請問工人係咪4號就走(5-13放佢第一年的7日假+休息日)--->5-13號係有9日, 你計多左一日!

, 然後比佢第2年的7日假錢呢? + 幾票? 唔係好識計, 請幫下我唔該! --->係, 但重要比多$100作為交通膳食津貼, 但如果佢由機場返到屋企需時多於一日, 就要睇番要用幾多日而將交通膳食津貼增加, 即係用三日, 就代表$300

同埋佢走果日要唔要影低成個過程呢, 要唔要通知agent ? --->文件一定要簽足,清楚列明每一項費用代表D乜野 有影低成個過程就最好, 可以証明工人有收過機票, 假錢及最後一個月人工, 工人亦無藉口話被迫簽文件, 就算佢為延期居留而巫告你, 你都有足夠証據盡快令佢無官司在身盡快返歸! ,至於通唔通知AGENT就UP TO YOU! AGENT好米講聲, 否則, 唔講好過講啦!!

民房

Hi, CSANSAN,

'同埋佢走果日要唔要影低成個過程呢, 要唔要通知agent ? --->文件一定要簽足,清楚列明每一項費用代表D乜野 有影低成個過程就最好, 可以証明工人有收過機票, 假錢及最後一個月人工, 工人亦無藉口話被迫簽文件, 就算佢為延期居留而巫告你, 你都有足夠証據盡快令佢無官司在身盡快返歸! ,至於通唔通知AGENT就UP TO YOU! AGENT好米講聲, 否則, 唔講好過講啦!!'

照你所講可以唔通知AGENT都得,那麼我應該何時做以下予事情:
1. 通知佢不續約, last day 係邊日, 假期錢計法等等
2. 同佢簽收文件及俾錢及机票佢

還有, 我可在那裏可找到有關適用文件要清楚列明每一項費,仲有証人呢?邊度搵?

好頭痛, 又驚無端端為此而野上官非, 請幫忙解答。

大宅

回覆 csansan 的帖子

唔該csansan, 你話5-13號有9日, 比多了一日, 但5號係公眾假期, 係咪都要比佢? 係咪4號就走得呢???

首頁

尾頁

跳至