自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

話說之前生意特然大跌,我上過黎問過好多媽咪有咩野方法,自從減價速銷之後,今個月貼1千蚊就都夠交租(開左舖先4個月),而家問題開始黎啦,我老公無數番,屋企生活開支好緊,就係尼個時候,我舊公司打比我問我番吾番去做(人工過萬),我同舊公司講叫佢比兩日時間我諗下,之後我打比我老公同佢講有件0廿既事,我番吾番去做好?佢即刻叫我番去做,但其實我吾想,因為當初開舖既時候都係想湊到兩個細路先開,而且我係有d討厭舊果行先吾做(吾關公司事,係行業問題),今晚我望住個仔好吾舍得,如果番工既話,又要成十點先番到屋企,功課又跟吾到,見面時間都小,我真係十萬個吾想,但我老公堅決要我番工,叫我聽日同業主講解約,但我真係諗左成晚,吾通間舖真係無得做,我真係好心痛無左間舖,我比左好多心機自己裝修,又比左好多錢出黎,我真係吾想就0廿放棄,但又講吾掂個老公,我真係吾知點好!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

你當初有無考慮過,去到邊個地步先放棄?做生意~唔係咁易賺架!你一定要有個底線,一日未到,唔好放棄!你付出嘅一定唔少,亦無必要走回頭路!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你老公有無返工?
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

請問妳。。。

1. 開鋪成本?
2. 每月租金?
3. 地點?
4. 售賣什麼產品?
5. 產品比別人有什麼優勝?
6. 你話今個月貼一千先夠交租,應自己未計人工?
7. 客上怎樣上去你店?
8. 現在產品價值?
9. 開店時間?
10. 每月營業額多少?
11. 毛利多少?
12. 家庭儲蓄?

vwong  你真的很理性,看你的回覆也能給我提醒,多謝!  發表於 11-6-29 13:40

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

好兩睇架,當年我放棄了間舖,只做了半年,因為人工又無仲要貼錢,我真係無咁多如錢貼,最終放棄,
大力講得啱你1-12?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:樓上舖,守定吾守,超級煩惱...

你老公冇數返?即係冇野做??咁你返工好d喎~~不過返唔返另一半意見緊要d

eyan  係未出糧,有一個地盤出糧好慢  發表於 11-6-29 10:10

水晶宮

熱血金章

咁你收到個電話, 就唔好同老公講啦嘛!!

但請問你, 你話貼一千蚊黎交租, 咁請問你扣左你的人工未呀??

seaheart88  就咁聽落就未啦.... 如果正路係話都好,有幾千蚊人工,唔會係貼1k做交租  發表於 11-6-29 09:06

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實攪網店算喇. 如果你老公冇收入, 你間鋪又要貼錢, 咁邊個養家呀? 理想還理想, 都要睇屋企環境ma.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

瑪瑙宮

大廚勳章

eyan 發表於 11-6-29 05:43
話說之前生意特然大跌,我上過黎問過好多媽咪有咩野方法,自從減價速銷之後,今個月貼1千蚊就都夠交租(開左舖 ...

其實你呢個境況我都曾在做生意咁多年的中途遇上過, 做又吃力 , 唔做又唔知點 , 放棄又可惜和不甘心 , 最重要係做慣自己工 , 時間自由度大 , 重投公司打工 , 時間鎖死 .

但你要考慮囉 , 因我無小朋友 , 所以家庭壓力細d , 但你c6又無數番 , 你個間公司又蝕緊 , 每個月好快又過 , d 錢又要出 , 真係睇你身家可頂幾耐 , 如果你現在有份都萬幾穩定的工找番你 , 你又睇唔到你間舖既前境 , 不如真係做番打工仔啦... 起碼辛苦一個月 , 有份固定的錢 , 你唔用 , 小朋友都要駛啦 , 面對現實吧 , 親子時間個個都想有 , 但奈何 , 生活不容許 .
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

畀面勳章

其實我老公有番工,但有一條數未番,亦吾知幾時番,所以好擔心,9月阿仔上小一好多野要買,怕到時無錢。我其實上網都好左,keep往每日都有一單,但其實Gp好低,吾好講人工,夠錢交租已經好好,如果Keep得住間舖我就可以奏到個仔,但放棄既話,要請工人湊,自己時間又限死晒,但就有份好好既人工吾駛仇錢既野。

珍珠宮

你有家庭開支既負擔,打工算啦!如果你賺錢買花帶就話冒下險姐,既然你都話有份人工就唔洗愁錢,何必放棄機會?

fatdenden  Agree!  發表於 11-6-29 11:10
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我會去打工, 呢個時勢, 做打工比做老細輕鬆

ESP樓上店, 無論點平, 人地都用TAOBOA PRICE同你比...除非你PRODUCT有過人之處, 否則, 守黎益業主, 不如轉做網店

fengfeng  同意,真係除非 d 貨好特別 ...  發表於 11-6-29 11:43
wingwing2008  對呀!  發表於 11-6-29 11:32

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

子爵府

eyan 發表於 11-6-29 05:43
話說之前生意特然大跌,我上過黎問過好多媽咪有咩野方法,自從減價速銷之後,今個月貼1千蚊就都夠交租(開左舖 ...

比我,會選擇返工,看看間鋪可否頂出去,如果唔得就同業主傾傾,可否取回訂金.啲衫仔放上網上賣.
囝囝看看可否搵人接放學,直至你收工湊返.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都會返去打工

水晶宮

回覆 eyan 的帖子

一日得一單生意點維皮呢, 我都試過開舖, 時間係自由d又可自主, 但維唔到皮幾唔願意都要放棄架喇, 況且你仲有細路跟住, 佢地都要食用開支架, 你c6嘅錢又唔係定時有, 我係你為左頭家幾唔想都要出返黎打工, 最多第日錢銀無咁緊張時再黎過, 好過而家為錢愁啦
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

你 c6 做地盤的嗎?如果他的收入是不穩定的話,家裡更需要有一個穩定收入的人啊 ... 明白你想陪多 d 個仔, 但都要符合現實需要...

珍珠宮

陪月勳章

樓上舖真係好難.... 比我唔會再守, 當買個經驗.... 如果真係想創業不如第時有好機會先重新開始... 我相信搵$係要睇機會, 唔係只靠努力守住間舖就可以的....

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

照咁睇,打工會好D噃

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

現實d

侯爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我3年前quit左份幾好既正職做網店賣野(正值海潚但生意仲好好) 因為我賣既野比出面平同貨品係比較好, 儲左班熟客仔, 日日有10單+交收. 每個月純利都有幾萬(淨係自己一個人做), 就算租平我都堅持唔開舖頭, 一來希望keep到價錢有優勢, 同埋唔想加重負擔. 起碼做到進可攻退可守. 直到上年年頭. 生意開始少左(市道好左D人反而出街買野), 每個月利潤得番萬幾蚊. 搞到我開始1516, 因為自由慣唔想番工. 但我開支都幾大. 收入有時剛剛好夠皮/貼2-3千. 所以我最後選擇左番工, 好彩以前做落左班客仔, 就算而家都keep住每月都幾千利潤當partime. 但多左份正職份人工.

如果你個清況連人工都搵唔到, 我諗都係打工算. 搵份時間正常d. 可以多d時間睇下小朋友既.

首頁

尾頁

跳至