論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家中有婆婆湊兩個歲令大既BB,再加一個7歲女,現成工人加人工都唔黎啦~
請印同菲都試過,經驗不是太好,
AGENT今次叫我試下請斯里蘭卡工人,佢地話10年前有做,跟住無做,而家公司又開始做番斯里蘭卡工人,
我見香港傭主好少用呢個新品種,我就心大心細,
請問有無自己有用過,或有朋友用過斯里蘭卡工人,俾D意見我吧,謝謝!

大宅

回覆:雲 的帖子

好特別喎,我估機票會貴D囉.

禁止訪問

男爵府

回覆 smitty 的帖子

又唔係喎,agent fee同請菲一樣,around$1900包埋機票,反而請印仲貴呀,可能機票貴(我朋友話炒印買成$2900機票),我個菲走,機票都係$1000有找,或者香港人用印多左,樣樣同印有關的都貴了~

男爵府

回覆 277177 的帖子

謝謝你的意見!
我都係睇DVD選左一個40歲(有12年出國工作經驗)又係對眼無咁大,相對無咁黑,不過英文好過我而家個菲,希望大家都好運氣吧!

大宅

環保接龍勳章

Hi 277177,

I have hire 16 Indo in the past 6 years, I can not tolerate their bad attitude anymore ( arrive few days then look for 荀工, 搏炒, long face, lazy......)

Please PM me your agent.

Many thanks.

大宅

環保接龍勳章

回覆 的帖子

I want to hire Sri-lanka too. Please PM me your agent, thanks a lot.

I dont want any Bun or Indo, they drive me to crazy

珍珠宮

try try lor

你有人睇應該 ok
但最重要溝通到

禁止訪問

男爵府

But how about their hygience level??

Can they handle new born baby

禁止訪問

男爵府

我都係元朗人,我估我同你係同一間agent,因為我依間agent都好多網友都話唔好,但我識既朋友係呢間請印,so far都可以,因為我都見過佢地既工人,但呢個月印尼新年,好難請印,我第一次去呢間agent,佢就提議我請斯里蘭卡,希望呢次順利啦~而家請工人但求平平安安順順利利,都唔期望會有個"好"字出現啦~

男爵府

回覆 Loreal 的帖子

湊new born搵有湊過既經驗會好d喎

大宅

斯里蘭卡既工人can speak Cantonese?

男爵府

回覆 bb40 的帖子

佢地講英文,黎香港再學廣東話,印印都係咁學,佢要黎打工就要學

大宅

環保接龍勳章

我考慮請印度人。

I dont mind their color. Just want a maid who willing to work in HK for 2 years, not for travelling, taking chance to seek for easy job, not for free medical.....

咪玩啦~香港哪有印度工人請呀!!!^^  發表於 11-7-28 18:15

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

大宅

環保接龍勳章

回覆 的帖子

係我一個印度籍商人朋友介紹, 有HKID, 懂駕駛, 園藝, 抹車, 清潔....完全合我要求。 可惜係男傭!!!!

我大女20歲, 細女18歲, 雖然在外國讀書, 但我C6 都驚驚, 無請。 繼續拜託佢幫我搵女傭。

我同C6期望都好大, 因為用咗印菲傭20年, 最近3年投晒降。

咁,始終要女人,男既一定no!  發表於 11-7-28 22:56

別墅

我有個斯里蘭卡朋友, 去探過佢, 所以覺得唔會太抗拒(不過如果佢來HK探我就尷尬la..)
我有問agent有冇斯里蘭卡女傭, 佢話佢飛過去揾, 但真是膚色太黑, 連佢都覺得有D驚, 所以放棄冇再揾...

男爵府

回覆 seatootoo 的帖子

ic
我個agent都叫我要有心理準備,佢地係黑d,要全家都ok先去請,不過我第一個印印到港時,我第一眼都覺得佢勁黑,仲要短曲髮,我既朋友都笑我請左個"歷穌"(記唔記得以前有個非洲人去左荷里活拍電影)
唔係出奇視人,只係如果真係請左佢地去自己屋企打工,就真係要適應用佢地.

首頁

尾頁

跳至