跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

就黎會去美國探朋友..佢地有3-6歲既小朋友..
想買D野比佢地,但係又唔SURE小朋友近期HIT乜..
同埋...有冇D乜野..係HK有得賣..美國少有得賣架呢?

零食都OK...只係想買D新奇D既野比佢地

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

月希 發表於 11-7-28 01:49
就黎會去美國探朋友..佢地有3-6歲既小朋友..
想買D野比佢地,但係又唔SURE小朋友近期HIT乜..
同埋...有冇D乜 ...
如果玩具,呢排興Cars,Kung Fu Panda,不過我估呢邊多的是,
反而好似D日本漫畫電影果D,好似Pokemon, Ponyo果D就好貴好少,
都冇話咩香港有呢度冇,睇你朋友住邊度啦,我住嘅係大城市,
個唐人埠好多中國日本食物都有,好似出前一丁,百力滋呢D都買到,
你朋友嘅小朋友係仔定女呀? 女就易D,買D得意嘅髮夾或者靚裙仔就得。

噢,有樣嘢你可以諗諗,雖然呢邊都有得賣,但就又貴又唔靚,
就係過年著果D棉襖, 唐裝衫裙,我都係妹妹寄俾我或者親戚由大陸帶番嚟。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

+3金熱血

回覆:月希 的帖子

兩年前我媽媽在香港買了一個好似七巧板的玩具,忘了名字,鬥獸棋也很好玩、disney玩具美國多的是,日本玩具應該比較受樂。

大宅

回覆:月希 的帖子

如果係女仔可以買Hello Kitty or 米奇老鼠嘅文具或者曰用品,我覺得香港嘅得意好多。

小朋友識唔識Angry Bird? 我老公二個月前係香港買左個Angry Bird嘅公仔俾個仔,佢不知幾鍾意。香港只賣15蚊,但係美國要成20蚊美金!

珊瑚宮

rose-mag 發表於 11-7-29 03:58
如果玩具,呢排興Cars,Kung Fu Panda,不過我估呢邊多的是,
反而好似D日本漫畫電影果D,好似Pokemon, Pon ...

我朋友果2個係仔丫..
10幾年前佢地果邊冇唐人街...當年我D百力滋真係幾受歡迎..
不過我知近依3幾年..開左2間CHINA MARKET...佢地話間超市都好多野買...但係佢地講黎講去都係煮食既野...冇講小朋友既...
問佢地..實話唔駛
但係我覺得咁難得見一見..真係好想送D野比佢地小朋友

珊瑚宮

baby_turtle 發表於 11-7-29 10:57
如果係女仔可以買Hello Kitty or 米奇老鼠嘅文具或者曰用品,我覺得香港嘅得意好多。

小朋友識唔識Angry B ...

Angry Bird佢地實識啦...咦...幾好提意喎..
其實我行街見過有D Angry Bird既玩具..有幾隻豬同幾隻Angry Bird..自己砌完可以發射Angry Bird打豬仔..
不過問題係..果D好似係番牌黎送果D又好似唔多好...

外國小朋友係咪都識寵物小精靈(我見我英國個FD個仔好LIKE)....高達果D又識唔識呢?

大宅

月希,

Just saw your posting now.

寵物小精靈 is Pokemon if I remember correctly? If so, yes, Pokemon's been popular for many years. The boys also like Star Wars and Buckugon (wrong spelling. I know it means "Bau Yuen" in Cantonese). The Pokemon cards are quite expensive in here (US$20-30 each pack/box).

For the boys under 5 years old, they like Thomas the train and Cars (Lighting McQueen).

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係呀,我估3至5歲男仔冇邊個唔鍾意Thomas,我仔都有好多。
呢期我對仔女勁鍾意寵物小精靈,不過佢地睇英文版,
我對住D Pokemon嘅名就頭暈。

珊瑚宮

SY_Mom 發表於 11-7-29 13:30
月希,

Just saw your posting now.

咁Pokemon係咪多數小朋友都識呢?
STAR WARS果D我唔買啦..果邊重多過依邊啦..
我想搵D佢地果邊難搵DD既野

Thomas同Cars..又係應該果邊多過依邊....
諗起買野比人真係好煩....
其實我已經睇左成個月...都未有D乜睇上去佢地一定岩又鍾意...果邊又少有...

珊瑚宮

rose-mag 發表於 11-7-29 14:54
係呀,我估3至5歲男仔冇邊個唔鍾意Thomas,我仔都有好多。
呢期我對仔女勁鍾意寵物小精靈,不過佢地睇英文 ...

我仔有本字典咁厚既書..介紹寵物小精靈的..
可惜係中文..如果係英文既..拎去送比佢地都應該會鍾意

大宅

I think Pokemon might be for age 3 to 9 while Star Wars might be for age 5 and up.

王國長老

我都係上網睇名咋,以前喺香港,果時寵物小精靈剛剛出,
我見D小朋友真係隻隻都識,果時周圍有figurines賣,我都買過送俾小朋友。

男爵府

回覆:想請問一下,係美國3-6歲既小朋友近期鍾意D乜?

中文書,cd, vcd

大宅

not all the kids like the Chinese books and videos.
my boy doesn't!

別墅

And not every boy is into Thomas; mine isn't. He does like Pokemon. But it's not easy to find Pokemon's stuff in HK now because it's considered OUT! I'm visiting HK now and most stores don't carry Pokemon stuff any more or they only have some very limited leftover items.
My 7-year-old boy likes 高達模型 but it may be too hard for 3 to 6 years old, must do it with adults help.

I also bought a box of Angry Bird toy for my kids. They played it with their cousins and they like it very much. I bought it at 花園街 only $75, I also saw the exact same thing at a shopping mall and it's $125.

For snacks, my kids like 四洲紫菜 and 芝麻鱈魚條,both you can get from 優之良品 in the US, but I think it's cheaper in HK.

My kids are using a coca cola favor toothpaste bought at Mannings. They like it so much that I bought a few tubes so they can still use it when we are back to the U.S.

珊瑚宮

Sicitsoi 發表於 11-7-30 00:59
中文書,cd, vcd

佢地係鬼仔黎唔識中文啦....

珊瑚宮

mrschao 發表於 11-7-30 08:43
And not every boy is into Thomas; mine isn't. He does like Pokemon. But it's not easy to find Pokem ...

我仔都鍾意高達..我就係怕佢地太細唔識砌..而且唔知美國小朋友.多唔多機會睇高達呢..
買左佢地冇乜興趣又可惜...
Angry Bird我覺得幾好..應該好多小朋友都識...只係唔知佢地會唔會介意唔係正版mouth:

我今日先問完另一個FD..佢叫我買D中國式D既小玩兒比小朋友就算啦...
但係我已經行過幾次女人街..我都唔覺得有小玩兒...依家諗緊好唔好買D點心造型既磁石就算

大宅

sorry ... does anybody know what is "高達"?

also, is there a "優之良品" store in the Bay Area?

by the way, i saw one of my friends' kid wearing an "Angry Bird" T-shirt but i didn't see any in here. she said someone bought it from HK and gave it to her kid as a gift.

Bakugan is pretty popular too, but i don't like their concept of "battle".
The boys in my son's class like Bakugan and Star Wars these couple years.

王國長老

高達 = Gundam, so many different generation. The 1st one started to screen on TV when I was a kid. I and my siblings are super fans. Then there's Gundam II, ZZ Gundam and ......

優之良品, I think that I have seen it but not sure where and would it be the same one in HK. I usually go to Chinatown or Japantown to look for different snacks.

男爵府

回覆:SY_Mom 的帖子

There was a 優之良品 in Cupertino, but they ran out of business last year lu. USD70/lb for the dried squid, who would buy?!

首頁

尾頁

跳至