在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

99肉痛兒子辛苦工作養家,個老婆唔去返工幫手搵$

我同老公好清楚一個人搵食多吃力,但都甘心去頂住,用上呢十幾年去陪住子女成長,到她們讀中學不用我管接管送,就是我幫忙搵$既時候!我條數係咁計,我怕唔係自己湊仔女會唔跟我,會無王管,容易學壞…我份人工買不到我同仔女既關係,好多青少年問題係由咁引起!!從女女出世以後,我就自己湊,她是好是壞都是
自己教出來的,無得怨他人!

請問其他的全職媽媽係咪咁諗?

因為其他家人唔認同我的諗法「話我搵借口唔返工做少奶奶喎!」

大宅

回覆:請問有無全職媽媽認同我的諗法

最緊要你兩公婆有共識就無有怕!

MariaTsui  yes  發表於 11-8-11 21:05

男爵府

熱血勳章

講真心話,作為老公的放工返到屋企,一句彈出來:成日都家嘈屋閉架,間屋亂七八遭,真係好hurt!老公返以為救星到,幫手睇住D細路我入廚房煮飯,點知半句體諒既說話都沒有,仲比佢埋怨我辦事不力咁

別墅

男人成日講野唔經大腦.唔好咁記住佢發脾4講過d乜.加油!努力!

大宅

回覆 LKS媽媽 的帖子

我都係一個全職媽媽..我都好認同你嘅諗法..
我因為冇人幫我湊bb,又唔想洗多筆錢請人湊.加上依家咁多唔好嘅報導出來,所以我都係冇做野...
我地o係生bb之前就儲定一筆錢..預備定日後開支...可以話係備用金...冇需要都唔會用...
我都係諗住到bb2 yrs就比佢返全日bb班,咁到時我咪可以出嚟做野囉...

大宅

LKS媽媽 發表於 11-8-10 01:17
講真心話,作為老公的放工返到屋企,一句彈出來:成日都家嘈屋閉架,間屋亂七八遭,真係好hurt!老公返以 ...
我老公一返嚟就玩電腦,咩都唔做嫁..我好似個工人咁囉....有時都幾唔高興囉...

JELLYLAU  一起加油喇!!  發表於 11-8-10 22:51

大宅

不過.有時佢會dun下我,我都好開心嘅...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

你99後生係ftm,定係在職媽媽?

如果會認為唔做嘢喺屋企湊仔女既人,係搵借口做少奶奶,咁嗰啲咁諗既人,一定係無試過做ftm,就算有做過,都好可能佢真係少奶奶,喺屋企話湊仔女,其實乜都係工人做嗰種!!

我大仔而家11歲,湊咗11年,除咗辛苦,悶之後,就氣勞氣!可來有做少奶奶既感覺?!

kwan0603  認同  發表於 11-8-11 01:20
JELLYLAU  同意呀。。。。  發表於 11-8-10 22:52
cccolin  超級同意呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 11-8-10 02:18
LKS媽媽  仔仔今年升P.6定F.1?  發表於 11-8-10 02:14

大宅

cotychan 發表於 11-8-10 01:46
你99後生係ftm,定係在職媽媽?

如果會認為唔做嘢喺屋企湊仔女既人,係搵借口做少奶奶,咁嗰啲咁諗既人,一定係 ...
係囉..我都唔覺得係少奶奶囉..
因為我唔係only湊b嫁..
家務都要做囉...
其實都好忙嫁.唔係o係度歎嫁.

大宅

畀面勳章

我認同你的做法,有些人好多事,吾通我們自己的子女日後出了什麼事,他們承擔嗎?
你不用理會他們說什麼,每個家庭都有自己的生活模式的!!

LKS媽媽  thx cccolin !!  發表於 11-8-10 02:27

大宅

畀面勳章

回覆 chloe0104 的帖子

我99果邊(不是我99),而是我老爺和叔仔,都有在我背後話我好歎,個仔返左學就冇野做,,我理鬼佢地,我做家務、買餸、照顧個仔、接送、教功課、一早起身煮飯,都好多野做,從來冇叫過佢地幫手,吾知點解d人會咁吾抵得??????

lau  因為佢地覺得在家無須受老闆氣...  發表於 11-8-10 16:40

男爵府

熱血勳章

99後生係在職媽媽,所以佢老來$旁身,但係同D仔無溝通,D仔話唔聽,除用$同物質維持關係外,就唔清楚個仔諗乜做乜!所以我老公咪我行我素咁大囉!有版我見,我唔想D仔女係老公既翻版,所以咪堅持自己湊囉!

cccolin  你做得對!!  發表於 11-8-11 00:18

大宅

畀面勳章

回覆 cotychan 的帖子

冇錯,我今日先至為左教仔問題覺得情緒好低落,,我盡心盡力,但有時只要身邊的任何人說一句:(你吾識教仔!)我心情就會跌到谷底!!!
可能我教得不是最好,但我已是盡力,點解別人不能用一些溫和一點的字句說出來,他們不知道會很hurt我嗎??

LKS媽媽  唔好咁down,我地好多媽媽係度呵返你~  發表於 11-8-10 02:37

男爵府

熱血勳章

可知道小朋友返學後特別容易病,比人傳染既機會高,一個頭暈身慶又或者長假期有人幫你湊嗎?搵到一份咁就到你的工嗎?專家指出0至6歲是建立親子關係的最好時機,等多幾年先考慮做長工,而part time就不防可以試試

cccolin  有些人自己冇仔女,一d都吾明ga!!  發表於 11-8-11 00:20

大宅

畀面勳章

回覆 cccolin 的帖子

U are welcome^^

大宅

我覺得大家可以諗下..
佢地可唔可以調轉呀...
例如佢地叫自己個仔湊b ,我地出去做野..
佢地個仔湊唔湊得到呀...???
bb見唔到mama會點呀...??

好似我咁呀..
我個bb見唔到我一陣咋..就一定勁cry呀..

LKS媽媽  我都諗過,行唔通!1.我唔想搵D好做炮灰,老公是粗枝大葉形2.我搵$唔夠佢多!  發表於 11-8-10 02:34

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我大仔今年升p.5咋~

大宅

係呀..我都係諗住搵PART TIME咋..
同埋我又想生多個BB呀..

侯爵府

畀面勳章

做少奶奶?! 冇野丫麻~ 我未見個少奶奶會神咁早起身吸塵/拖地/洗廁所/煮早餐/帶小朋友去公園/買送/曬衫/煮lunch/陪小朋友玩/教小朋友學下野/煮dinner/洗碗/倒垃圾 ,, 只有小朋友瞓左先可以做下自己野~ 我呀媽話我好歎 ,, 歎乜鬼野呀 ,, 返工都可以休息下 ,, 可以安安樂樂食個lunch ,, 對住既係死物 ,, 做野節奏可以自己調節 ,, FT mama 面對既係1個活生生既人仔 ,, 而且D家務同小朋友既野唔可以話留返聽日至做 ,, 樣樣野都逼住埋黎 ,, on call anytime ,, 我自己已經冇左食lunch呢1part ,, 最慘係小朋友/屋企有乜唔妥 ,, 都將D責任推落FT mama度 ~ 真係嬲到想

我可以話湊仔比返工辛苦得多 ~ 但自己既小朋友平日所發生既事 ,, 做FT mama 既可以全部睇到同知道先係最重要 ,, 自己既小朋友由自己湊係1件正常不過既事 ,, 因為小朋友開壞左個頭就好難教返好~

嗰時我19歲未婚大肚 ,, 醫院姑娘問我自己湊BB唔搵人湊出黎做野 ,, 好似好浪費 ,, 我心諗:下?! 冇野丫麻~ 點解自己生完要BB俾人湊~ 我至係生BB嗰個 ,, 當然教好佢係我做母親既責任 ,, 係~係會搵少左$$$ + 浪費左我有能力可以出去博殺既時間 ,, 但冇野比1張白紙更清白既BB重要 ,, 我要佢得到佢應有既親子關係/時間 ~

各位FT mama 你地比過D月入幾多萬既人賺得重多 ,, 因為我地見到同得到既係無價既~ FT mama 萬歲 !!!!

題外話~ 有時睇到D明星有司機 ,, 又有工人 ,, 老公又有米 ,, 都話自己湊BB湊到有憂鬱症 ,, 人地少奶奶都咁丫 ,, 我地呢D非少奶奶FT mama 咪不得了~ 哈哈

vodkalime  Bravo!  發表於 11-8-11 18:08
alicealice313  十份同意你既講法  發表於 11-8-11 17:12
artaemama  完全贊同!非常好!一樣心聲  發表於 11-8-11 07:07
emily198114  十級認同  發表於 11-8-11 02:16
JELLYLAU  你講得太好喇。。。。  發表於 11-8-10 22:58
kubibi_2008  totally agree!!!!  發表於 11-8-10 13:25

侯爵府

畀面勳章

講真大部份男人都冇女人湊BB湊得咁細心 ,, 佢地但求有做過樣野 ,, 但唔理質素 ,, 好似我老公教個女眼耳口鼻係邊 ,, 就咁指1次就算 ,, 真係自己教返好過 mouth:mouth:" />

小紅  100%贊同!  發表於 11-8-10 21:54

首頁

尾頁

跳至