夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

對住老公,我真係唔知點做!佢06年開始,長年寄居大陸做野,琴晚我知佢又去夜總會應酬,我講笑咁講,話一個鐘打比佢一次,但最後冇咁做。直到零晨一點,見佢又未打黎,就打比佢。打左十幾個都冇人聽,唔知佢發生咩事,諗起佢話同老爺一齊,我就腥msg問下:爸爸,唔好意思呀!我知你今晚同佢一齊,但我搵佢唔到,可以帮我叫佢打返比我嗎?之後十幾分鐘,等唔到電話,再打比佢,直到二點幾,佢終於聽,我只係講左一句,你發生咩事,一聽就鬧,問我想點,咁點,你好撚煩,係咁咳我線。我真係唔知咩事,由知道佢去夜總會,我冇鬧過,冇話過佢,佢咁樣既反應,我做老婆既,講真真係無所適從。以前拍拖,驚佢出面有女人分手,到而家結左婚,亦每日提心吊膽,擔驚受怕,但已經盡量令自己放鬆,睇開d,但講真,作為人地老婆,人地媽媽,有前者為鑑,係咪真係可以真係睇開d?係咪可以唔提心吊膽?如果我係同佢拍拖,我真係會走左去。但而家仔都生左,對佢既每一次都只有忍,唔忍又怕換來佢既一句離婚。分幾多次手我仲可以承受到,但對於不忠與離婚,作為一子之母,我真係身心都承受唔到!我交心朋友不多,明白我處竟既更加係冇,我真係好辛苦,抖唔到氣。

珍珠宮

樓主,
上大陸長住或住一段長時間可行嗎?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

BK Milk勳章

咁你c6會久唔久落嚟? 咁囝囝咪成日見唔到爸爸?

男爵府

妳跟埋佢上大陸住啦

面具戴太久,就會長到臉上,再想揭下來,除非傷筋動骨扒皮。——魯迅。

別墅

有其父必有其子...

kikiboy  即係點?  發表於 11-8-18 12:31

大宅

回覆:kikiboy 的帖子

我同仔仔上星期上左去一星期,剛剛星期曰才回來。

大宅

回覆:siujanjan 的帖子

佢兩星期落黎一次,一次一晚!基本上個仔真係好少見佢,所以佢一返黎我都盡量比阿仔痴佢多d,可惜佢冇乜耐性對住個仔

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

佢長駐工作?
你有冇可能跟埋佢係大綠呀?

大宅

回覆:MYbbzone 的帖子

跟佢上去住唔係問題,問題係在於個小朋友!小朋友平時要返下playgroup,出年都要返學,我接受唔到比佢係上面讀書。

珍珠宮

BK Milk勳章

講就容易, 做就難, 要信任咯, 去夜總會係應酬, 唔一定同人哋有sex

定係, 你想離婚? 咁個囝晌單親家庭長大, 好唔好呢? 佢鐘唔鐘意爸爸?

水晶宮

樓主,點解你話"前者為鑑"?即係咩意思呀??

大宅

樓主,我好明白您嘅感受,我96年結婚老公2001年開始長駐大陸工作,阿仔當時未夠兩歲,我平時都盡量叫自己放鬆,晚上盡量吾好打電話比佢,因為如果我知道佢又出咗去玩,我就會心情好低落成晚訓吾到覺,亦控制吾到先己亂諗嘢,真係辛苦到不得了,到而家都開始10年都未安樂過,我唯有將所有精神放晒o係個仔度,仲要佢每日收工打電話比我,講吓個仔、有時問吓佢夜晚會吾會出去玩,佢一定話吾會啦,咁我又安慰吓自己,佢仲肯對我講大話都好啦!為咗搵食吾開心都無計,唯有忍吓,同埋比個安樂嘅家庭佢,等佢肯返屋企囉!

fung007chi828  點解女人可以為左仔女就咩野都可以忍,但男人唔識咁諗既~  發表於 11-8-18 16:36
fung007chi828  點解女人可以為左仔女就咩野都可以忍,但男人唔識咁諗既~  發表於 11-8-18 16:35

子爵府

畀面勳章

kiss_bb_sai 發表於 11-8-18 12:13
跟佢上去住唔係問題,問題係在於個小朋友!小朋友平時要返下playgroup,出年都要返學,我接受唔到比佢係上 ...

有時一支針無兩頭利WOR
我知上面都有好學校既
不過最緊要你應為邊樣重要D

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

子爵府

kiss_bb_sai 發表於 11-8-18 12:13
跟佢上去住唔係問題,問題係在於個小朋友!小朋友平時要返下playgroup,出年都要返學,我接受唔到比佢係上 ...

如果錢唔係問題,上面有很多很多很好的學校,大把國際學校.
返正出年先正式返學,咁咪試用呢年時間上去了解下上面情況.
playgroup呢家野,真係...(我覺得不是需要品)

伯爵府

我想問吓,佢係咪有前科呢?定係你只係成日擔心佢會有女人?

其實,我覺得兩個人一齊真係好講信任,如佢無前科,我覺得你都係唔好管得咁緊要。睇你描述,我諗你可能真係好驚會有第三者,我估你平時都check得佢幾緊係咪呢?我的睇法係,其實,如果佢要出軌,你點check都無用,尤其是佢喺大陸做嘢,同你分隔兩地,其實好多方法玩,根本唔到你管。你有無諗過自己控制一吓,雖然係好難忍,但訓練吓自己唔好成日check住佢,尤其是佢話要去應酬,夜咗打一個電話比佢,如佢唔聽就算數,諗吓佢可能醉咗,又或者唱緊歌聽唔到電話之類......

淨係就你呢件事睇,其實你真係打咗好多個電話!講真,真係有D煩。可能你會話因為佢無聽,但就算無聽,你都可以唔打咁多個嘛。最多留個message。佢唔聽梗有原因,你逼都逼唔嚟,你而家打咁多個電話,有籍口比佢話你煩,反而如你只係打一兩個再留message,佢真係無覆的話,稍為有良心的男人我諗都會覺得自己有D唔啱,比D內疚感佢,好過你D追魂call!

我只係諗,以前自己十來歲時同D朋友去玩,阿媽阿爸打嚟,其實我唔係做緊D咩唔見得光,只係知道阿媽阿爸實係叫我早D返或者話你好玩到咁夜,聽到都煩,於是唔聽,但佢哋再急call你幾十次,咁就只有煩厭的感覺!

而且,男人出去玩,如一班男人裡面其中有一個個老婆係咁call到唔停,在佢哋嚟講係幾瘀,如果仲要聽埋老婆電話然後低聲下氣tum老婆,咁仲瘀,會比其他雄性動物恥笑。男人就係咁要面,咁幼稚,做老婆的,已經無晒可以令男人有興趣的新鮮感,唯有令佢覺得你可以比到佢安定舒服攪好頭家又為佢著想的感覺,識大體等等,由呢D地方話佢知你係好難得的,亦好愛佢。正常的男人應該會睇到你的付出。

仲有,你對老公咁無安全感,我都贊成樓上個jm講搬去大陸同你老公一齊,仔仔搵間好D的國際學校,又或者你有無屋企人可以一星期幫你兩三日湊仔,咁你自己上吓去倍老公,諗辦法兩個人喺埋一齊多D,令你安全感多D。

伯爵府

回覆 aidan08 的帖子

係囉, 認同你講既野.
打左十幾個電話都可以話自己唔煩, 我無咩好講.mouth:

bilobilo  我唔係淨係話你, 唔好誤會, 不過要睇開d真係唔係話咁易囉  發表於 11-8-19 16:35
bilobilo  唉, 你地講得咁輕易, 針唔"吉"到肉唔知痛啫. 如果換轉係你, 你仲煩呢.  發表於 11-8-19 16:34

子爵府

通常如果打一次佢唔聽,我就唔再打,MSG唔SEND言都唔留,等我見到佢時再問咩事

大宅

回覆:唔好意思,煩到大家

十六歲同佢一齊,頭半年相安無事,有好大既安全感,逐漸唔知幾時開始,出現第三者,一次又一次,已經唔記得左幾多次,我都同自己講,唔緊要,佢都係玩玩下,每次都要承受比佢拋棄,每次第三者之後,每次返返自己身邊,每次都當冇事發生,每次自己都好似執到寶咁。直到06年佢要上大陸幫佢老豆手,以為敘少離多,少別勝新婚,但女人直覺錯唔到幾多,最後得知證實既係,佢幾次同夜總會d女人外遊,溫泉,上床。我認自己都係犯賤,死都唔肯放手,唔想冇左佢,唔甘心。嘈完,聽完佢慚悔就算。拖拖拉拉,到09年,決心离開佢,家都搬走埋,佢先知我真係會走。佢辭左大陸份工,每曰都去求我回心轉意,但我冇心軟,過左一段日子,發覺有左,諗住唔比佢知生落黎(之前二個令我咁多年都放唔低,自責),點知屋企人反對,全世界反對,堅持要結婚先同意我生。呢個時候(作小產,一個月有半個月要留院),佢既死纏,我既心就動搖。最後選擇同返佢一齊,以為雨過就天晴,不到三個月,佢一句前途,就即日決定返左上去。
幾年過去,係個仔出世後,每次佢去,我都只係要求佢唔好出面過夜,盡量一點左右就走,佢做唔到十足唔緊要,一半就已經可以令我心定左一半,知佢真係返左去就會心安。

子爵府

回覆 kiss_bb_sai 的帖子

唔係呀化...咁既男人你都可以同佢生BB,我真係冇野好講
你要自愛呀,識得錫自己,先有男人錫你架,知冇?

gk678  乜你咁講架, 呢版有好多咁既人架.  發表於 11-8-18 17:08

伯爵府

其實,我上文回應的唔係想話你唔啱或你老公無錯,只係想提議你一D方法會令自己著數D。當然,你老公可能無體諒你一個人湊住個仔又成日見唔到佢那種不安全感同落寞,不過,要男人明白真係唔容易,佢哋最鍾意係叫人體諒佢哋,佢哋又唔係好識體諒人.......無辦法,上帝做咗佢哋出嚟係咁既本性,只有接受。

我只係眼見你用呢種方法對你老公,可能會將個老公愈推愈遠,對自己無益處。我唔認為如佢要去玩或做D衰嘢,會因為你嗰D追魂call而令佢止步,佢最多玩得無咁盡慶,呢個可能亦係你打追魂call的原因。但係,諗深一層,最唔想發生的,你用呢個方法係防止唔到,咁點解唔退一步,嘗試做一個會體諒佢、唔麻煩的老婆呢?咁做,就算佢去玩,玩完都識內疚,玩完都知邊個係真正愛佢。當然,佢未必真係去咗溝女,如佢真係無做D咩衰嘢,你d追魂call仲煩!:;pppp:

首頁

尾頁

跳至