自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛升小一的第4日就比老師投訴, 老師話番去手冊第幾頁, 要佢哋學習抄手冊, 佢游雲, 老師問佢, 佢先識問回老師要番開第幾頁呀??!! 抄手冊又抄到一舊舊, 抄到唔知去咗邊, 唉..........好氣餒, 咁快就咁, 幾時先投訴到大呀??

Ivy07  可能剛上小一唔習慣,慢慢來,好快會習慣的  發表於 11-9-6 20:43
FullOfBlessing  花D時間同小朋友講, 相信慢慢會改善的. 唔好氣餒, 加油~  發表於 11-9-6 15:50
dada~0w0~  relax~~~~~  發表於 11-9-6 15:23

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

慢慢黎~未習慣

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

都係開左學幾日啫......個老師就咁快投訴 ?? 急左d喎....

由幼稚園到小一, 係一個好大既轉變, 比多d時間同耐心啦........

ngannatalie  agree  發表於 11-9-7 09:29
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

禁止訪問

大宅

畀面勳章

回覆 rayray 的帖子

仲係適應期啫, 佢地幼稚園吾駛抄手冊, 所以升上小一會有一段適應期, take it easy. (我仔小一時返全日, 隔離同學仔日日下午上堂就中眼瞓......)

公爵府

哈哈哈....傻豬嚟架...唔洗氣餒...

小學生嚟架炸.... 通常小學生, 特別係小一都有起碼2-3個星期去適應新嘅小學生活, 我反而唔係好明個老師做咩貢跨, 要走去家長到投訴囉....

ngannatalie  agree  發表於 11-9-7 09:30
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

180 發表於 11-9-6 15:18
都係開左學幾日啫......個老師就咁快投訴 ?? 急左d喎....

由幼稚園到小一, 係一個好大既轉變, 比多d時間 ...

我又覺得,香港地小學一野就黎料架啦,老師都算係咁,開聲只係想家長快快正視,佢唔出聲個仔日日發呆你仲死啦。都係拿拿林攪掂個仔罷啦。我以前未升小已經教晒仔規矩,又教定模擬寫手冊、詞語起字頭呀咁,你諗下十月尾十一月頭都測考啦,邊有得你慢慢黎?!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

男爵府

冬日勳章

其實剛剛先升上小一幾日, 未適應好正常, 我個女今年小二, 上年佢都係咁咩都唔知, 我覺得無問題, 小朋友係要時間去適應新環境新事物, 比D時間佢唔好比咁大壓力自己同小朋友

大宅

唉.............都知個仔唔係唔適應咁簡單架啦, 佢不嬲都心散, 上堂一望佢對眼就知佢幾時有留心, 幾時去咗游雲, (當然係游雲多過留心啦), 點先可以改變佢, 又無記性, 叫佢返來話比我聽老師今日講過d乜, 佢只係話"好多囉", 要凶多佢兩凶先嘔到小小嘢比我聽 (有時一d都嘔唔出, 咁即係無留心啦), 真唔知點算好??!!

songyang578  咁似我細仔既,專注力差,冇記性,我都預左佢出年小一俾人投訴.  發表於 11-9-7 00:28

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果只係數日,比d時間小朋友啦...
相信會好快適應到的...
好好加油呀

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+rayray+的帖子 仲係適應期啫,+佢地幼

原帖由 晟媽 於 11-09-06 發表
回覆 rayray 的帖子

仲係適應期啫, 佢地幼稚園吾駛抄手冊, 所以升上小一會有一段適應期, take it easy. ( ...
我個囡實中眼瞓!

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

好媽媽勳章

會唔會老師只係想報告返俾你知小朋友學校個情況,等大家注意下,未必係投訴個意思,佢唔講,你都唔知啦~
又或者係語氣問題je, relax~~~

ms.aeroplane  我都覺得係咁..等你可以注意下!  發表於 11-9-7 08:05

瑪瑙宮

一年班jack 會進步架嘛 我個女都係咁 上到小5/6好左好多 不過都仲係有甩漏 次次老師講親佢呢樣野 我都話 係架 佢係咁架 不過慢慢一路都有進步架

伯爵府

我都驚緊會比老師投訴個囡洩, 每次見到學校來電顯示都驁驁地,好彩我地K3有train抄手冊

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

老師肯講你聽絕對係好事呀,即係佢有留意學生情況仲會mark低同你傾,遇著一D返工等放工嘅你就大穫喇,好好同仔仔傾傾,我個仔都專注力不足架,日日上太空十幾個鐘先死返落地球,但原來日日傾計真係有用架,加油!!!!!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

小朋友咁細係咁架啦, 老師話都係想你好, 而家d 老師真係打份工架, 放學就唔見人, 想問多d 野要預早約定 / 寫係手冊到.

我個仔升3年班, 琴日睇佢本手冊, d 字好似度符咁鬼5馬6, 佢仲攪笑到人地話要follow the rules, 佢個大爺竟然抄少幾個字變成 flow the rules, 笑鬼死我, 我咪同佢講叫佢要認真抄寫.

你個仔只係一年班, 我咪仲勞氣過你. 仲有佢地開學我已經買定十舊rubber, 因為佢地係唔會知道自己跌架.

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

加油 !!!

大宅

畀面勳章 大廚勳章

加油啦!!我女直情唔知做咩功課啦@@

珍珠宮

畀面勳章

咁少事就投訴

首頁

尾頁