自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有朋友,如果當年生個小朋友出來,應該都有 13,4 歲. 但佢當年因為年紀小而唔要個bb..

我覺我朋友開始身體有問題, 不停咁入院, 之前又小產過..

Chocobean  BB咁勁就唔使俾人落啦。唔信邪。  發表於 11-9-18 15:15

男爵府

MommyPanel勳章

回覆:落過bb, 個胎n年後會回來搞個媽咪嗎?

你覺得係,咪拜下神,求個安心!

水晶宮

年紀大左問題自然來..

maypig  agree  發表於 11-9-18 17:55
bongbongpatty  Agree  發表於 11-9-17 19:51
新媽咪2007  Agree  發表於 11-9-17 17:15
焯男bb  agree  發表於 11-9-17 15:59

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

下, 乜咁多年都會返黎搞個媽咪咩

子爵府

應該唔會掛,唔係咁恐怖嘛

男爵府

不如話個B根本冇離開過自己阿媽

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

落過bb, 個胎n年後會回來搞個媽咪嗎?

個bb係唔會離開媽媽嫁

teddy3200  下  發表於 11-9-17 12:11
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

年紀細懷孕又落仔,已經好傷身體,落完仔同生完一樣,要坐月進補調理,如果當時無,就傷上加傷,之後身體當然愈來愈差啦,加上隨年月年紀漸大,梗係易小產啦

大宅

當年點補丫,亞媽都唔知~~

自從上次小產後,約一年前啦,我覺佢開始不停咁生瘤. 所以問下囉.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

要搵人問下,做番場法事喇!

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

科學d解釋就係---->年紀大 機器壞
迷信d解釋就係---->個b投唔到胎

信既..你咪同佢安返個位供奉
到某一個時間佢就會去到投胎

唔信既
請跟營養餐單食下
多做運動
咁咪延年益壽囉

juicy媽  亞貴, 你講得非常之好!  發表於 11-9-18 19:43
Irene_Lo    發表於 11-9-18 15:24
joe_1206  亞貴你好叻啊!  發表於 11-9-18 00:28
fullma  亞貴好勁! 哈哈~  發表於 11-9-18 00:21
alicealice313  信不信都有解釋,. 勁呀  發表於 11-9-17 23:08
karee  yeah, 亞貴講得好   發表於 11-9-17 18:45
akmiit    發表於 11-9-17 18:25
lancynine  yes  發表於 11-9-17 13:54
chowqv  agree  發表於 11-9-17 13:06
lamyungyu  亞貴有理!  發表於 11-9-17 12:17

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

.........................................

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我信架

---生命無價,請支持領養---

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

男爵府

畀面勳章

不要太迷信吧.....

珍珠宮

大宅

係佢小產前,好難有bb, 度晒體溫都難有, 約一年都無. 其實我唔知咁係咪叫難有,因為我好易中,所以已覺佢難有. 咁佢咁有恆心,日日度體溫,對我來講又叫好恨啦. 咁有左,佢2公婆都好開心, 不過最後bb無再生長. 佢當時真係痴晒. 呢點我好明既.

其實係佢難有bb時,我都叫佢為之前個胎做d野,因為我覺佢唔易有, 而之前個胎又係佢2公婆既. 但最後佢話唔知邊到有呢d法事,又怕比人呃,所以無理了.

伯爵府

如果係迷信, 現在要做的只有以下幾項
(不過由於個b都咁大個, 怨氣非常重,要多d時間)

1. 不用去打場法事,(因多數棍水), 只要去佛教會每年都會有大型法事做, 叫做"附薦", 上去個會度俾$50寫低要做受法事既人名, 如無人名,可以寫xxx已墮之胎兒/xxx無緣之子, 可以寫埋xxx的冤親債主, 佢地會在法會上幫你提供的人名做法事, 但要keep住做最少三年,(要睇下法c有無同你講個bb已經去投胎,因為咁大個,隨時要做好多年), 每年一有附薦都要去做,唔可以停............其實良心過唔去,基本上要做一世,做到自己死為止

2. 首先到觀音面前誠心懺悔自己作這種業, 發誓以後不會再做, 及真心認錯,而且說經常都會做善事及念經迴向給bb,亦祈求觀音菩薩帶領bb早日離苦得樂往生淨土,證得菩提。

3. 每天都要誠心念經, 朋友就念"大悲咒", 每天向西方念七次, 念完後一定要迴向給bb才有用,不能間斷, bb會在身邊聽,可以幫助祂解怨, 但不是一時三刻就能解決,要念一生, 因為就算bb原諒了自己去了投胎,但墮胎這個業障會永遠隨身,所以要每天念經消減這個業,否則下世或下代或家人會受你這個業牽連

4. 做善事, 多去捐血,義工活動,參與放生或印經書活動, 身體力行較為好,但亦可以選擇捐錢去慈善團體, 朋友就選擇去助養一個小朋友及捐錢去佛教聯合會,因為佢話聯合會度有得選擇捐助法憎放生、印經書、植林、起廟宇、供憎等等, 行政費用是另外一項捐助一環,所以如果tick左放生,全部錢係用作放生之用, 捐助名義可以用bb個名去捐而不用自己個名,一來可以幫到bb,二來可以做陰德而不是陽德, 但要keep住做, 捐後可以將這個功德迴向給bb

5. 不要太想念bb,因為衪因你掛念而隨時不願離開, 但要記住自己這個業,以後不能再犯,否則罪業更重

6. 多吃素食, 不要再犯殺生之業

7. 其實不用信佛也可以, 只要不要再犯,不要殺生不要妄語不貪婪最好戒賭戒飲酒呢d, 做個"好人及有心人" 也很緊要

ps: 其實就算沒有墮胎的人也可以去做以上的事, 因為人的前世今生也唔多唔少做了很多業, 可以迴向給冤親債主/已過身的父母親友等等, 也是為他/她們積陰德

不是鼓吹迷信,只是若果你真的迷信又覺得有問題,可以選擇做以上的事, 不是棍錢的, 只是從佛學角度去看, 而且也沒有大損失!多做善事可以改變人生!

charlotte413  好勁呀!  發表於 11-9-18 18:07
芭芭拉

水晶宮

我就信lor, 因為我奶奶去d 神婆問果時. 問得出我亞嫂, 姑奶...etc 唔要幾多個.

首頁

尾頁

跳至