論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位mama, 我第一次請工人, 就請左個咁有個性既, "姐姐"黎左8個月, 曾經發生以下情況, 佢未黎過香港第一次黎, 之前只係係新加坡打過一年工. (印印)

1. 佢同bb一間房不同瞓, 佢夜晚試過未經我同意同BB一齊瞓, 已經同佢講唔好, 之後又比我地見到又係夜晚BB扭計佢將BB放係床邊佢自己瞓入面, 只係用隻手拍佢PAT PAT. 當時BB已經學識翻身, 一轉身一定會跌落大人床.
2. 夜晚唔會起身睇下bb有無負被.
3. 無禮貌, 尤其對我屋企老人家 (同住佢地已經退休, 長係屋企)
4. 話佢即黑面, 唔比人話得, 唔出聲無反應
5. 佢要求既野最好要答應佢, 唔得就黑面
6. 黎左5個月左右, 有次同佢講做野無程序同d野做得唔好唔乾淨, 佢好咁同我講"你唔鐘意我咪比錢送我走", 我問佢你咁講咩意思, 佢再重覆一次. (當時我手抱住個囝)
7. 有人黎搵佢, 無打比我未經同意落街.
8. 當時BB太細所以頭半年我補錢唔放假, 之後就2日補錢2日放假, 開始有得放時就問我係咪有4日假, 我問你係咪要4日佢話係, 同去上agents到講清楚大家同意放返4日, 第2日又同我講佢想放返2日2日叫我比返$$佢.
9. 屋企老人家都係早起身, 佢未黎做老人家都係咁早的, 佢2個星期前突然問老人家 "你咁早起身係咪要睇住我做野".
** 仲有其它不過已經唔想再講............

nicksonma  其實新請姐姐最好都係唔好比佢同bb一齊瞓,唔好expect佢會半夜起身睇.  發表於 11-9-20 13:32

大宅

咁你都唔炒左佢=.="

伯爵府

好媽媽勳章

炒得!!

珍珠宮

咁係米炒左喇?

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

你部署炒佢吧啦
BB就自己睇緊D

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

我都覺得呢個工人應該炒!!

別墅

黎左5個月左右, 有次同佢講做野無程序同d野做得唔好唔乾淨, 佢好咁同我講"你唔鐘意我咪比錢送我走", 我問佢你咁講咩意思, 佢再重覆一次. (當時我手抱住個囝)

我的賓都係做左幾個月就同我講"唔鐘意我你抄我"。我當時忍左佢無抄,之後好好好後悔,年幾嘅日子每日都要受佢氣。我發誓以後工人一講呢句,我唔會再諗,即抄。

複式洋房

bb真係需要有人照顧唔可能即時炒佢, 我屋企有老人家好多都唔願意做, 我依家搵到啦改用(賓賓), 今個星期會炒佢. 希望新黎既姐姐會好啦, 好擔心. 我已經對d印印無信心.
不過我都想知其他工人會唔會好似我果個咁樣.

伯爵府

回覆:catherine7843 的帖子

其實淨係第一點,我已經吾會要尼個工人!BB同大人瞓已經吾好,仲要瞓出面,好好好危險!樓主勸你寧願賠錢佢走,廢時BB出咗事先黎後悔!

複式洋房

回覆 Anviz豬 的帖子

已經部署左新工人黎就即炒佢.

男爵府

佢跟本就係博炒要你補錢比佢,真係賤人,不過其實賓賓亦未必好,我第一個賓就借錢,第二個賓就大肚
其實請工人真係体彩數,如果你請本地斷約工人,更加要小心

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我家有個特別姐姐你地會點做, 你地既工人又會唔會咁....

俾我會補錢俾佢,送佢一程再開名唱衰佢,家務又唔得,湊b又唔得,都唔知佢嚟打工做乜,希望樓主個新工人正正常常,幫到手!

男爵府

回覆 catherine7843 的帖子

舉腳贊成!

妳家工人的脾氣與我家工人都是一樣 - 話不得. 不論, 大少事都要聽她話, 否則, 她一定發脾氣, 將東西放到啪啪聲, 前天還要手指指話我做得不對, 好在還有個多月就可以送她走.

所以, 不要學我容忍她, 只會變本加厲, 有排受氣.

jloklok  哇! 好可怕 手指指? 甘你點呀? 好可怕呀  發表於 11-9-19 16:37

伯爵府

回覆:catherine7843 的帖子

講真大家都係媽媽,姐姐家務吾掂可以忍,但湊B吾掂真係無法忍受!

大宅

炒炒炒

男爵府

畀面勳章

我"姐姐"都好有個性,3,4 點一樣, 甚至曾同我家人對罵tim~~

3. 無禮貌, 尤其對我屋企老人家 (同住佢地已經退休, 長係屋企)
4. 話佢即黑面, 唔比人話得, 唔出聲無反應

不過我唔會俾bb 同佢一齊瞓, 所以唔會有第一點lor!
對黑面的工人, 我覺得最有效的方法係:比佢更黑面!

男爵府

分明搏炒啦
搵定個新, 叫佢做多一個月走~~
你家有老人家睇BB, 唔使驚~~

複式洋房

我都知請工人係睇彩數, 希望今次運氣好D啦 !!
我都好同意姐姐家務吾掂可以忍,但湊B吾掂真係無法忍受.
我覺得佢好假, 我地咁真心對佢, 佢冬天黎既我去接佢怕佢凍仲特登攞件羽絨去接佢, 出去食野會問下佢想食D咩, 佢唔食豬會叫D雞呀牛呀一齊食, 生日又送野比佢帶佢去燒野食, 唔洗佢買餸住飯. 只係全力揍BB同做家務.
諗住希望大家2年都好好相處, 點知唉~~~~~~
講起就真係火都黎, 之前佢為左夜晚有得瞓, 由BB唔鐘意食奶咀到晚晚一叫就比人塞佢奶咀到天光, 果時BB攪到成日肚痛. 后來覺得唔對路, 我就話BB開始出牙仔唔好再比奶咀佢, 跟手抹收. 佢就即刻對住BB話, 你夜晚千其唔好CRYING呀~~.

大宅

我都係第一次請工人, 咁我個印印姐姐暫時都仲ok, 佢39歲, 嚟咗啱啱兩個月, 可能佢係伊斯蘭教徒關係, 佢好保守又好聽話, 你講一佢唔夠膽話二, 叫佢要點湊bb佢都跟得好足.
你個工人姐姐擺明就係博炒, 炒佢就仲佢計, 唔炒佢條氣又唔順.

複式洋房

回覆 CD_BB 的帖子

我只係比佢地同房, 唔可以同瞓.
因為老人家晚上會起身去廁所, 一定會睇下BB有無負被就發現佢做出D咁既事

首頁

尾頁

跳至