自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已前講過有個家長, 唔鍾意我個囡, 話我囡有公主病, 叫佢個囡唔好痴埋我囡到,
不斷同佢自己個囡講, 痴我個囡會學壞, 我個囡會教壞佢咁...

其實佢囡好鍾意同我個囡玩, 所以係佢亞媽面前扮無野講, 但佢一離開亞媽視線,
佢地又好friend, 而且佢囡一直都有講番佢亞媽d說話比我囡知道,有d野,
我自己覺得駛唔駛做到咁. 
例如: 我地係巴士經常遇到(因為大家都住果頭),明明一早見到我地,佢都盡量想扮
見唔到,我雖然知道佢咁講我囡, 我都好熱情同佢打招呼(喱d係我既家教,要有禮貌).
佢地去旅行,佢個囡買好多手信比同學,想買一份比我囡,佢即刻話唔准買比我囡,相比
果個有六份手信既同學, 喱個家長更係鍾意佢個囡同佢做朋友, 因為個同學斯斯文文仲
考第一,但最好笑佢個囡係六份手信裹面,偷咗一份送比我個囡.

我唔係幫住自己個囡,我唔覺我囡有乜咁壞,亞囡係比較獨立,好敢說話,好多野都開始再
依賴我,識照顧人,同自己識諗計去解決問題,成績雖然唔係考第一,但性格活潑,佢唔會
蝦人,但肯定無人蝦到佢.

我每朝都見到個家長,最近佢將行動升級,連做戲都癈事,我正望佢準備講早晨,佢都扮同
個囡講野,唔想叫早晨,今朝我專登行去佢面前,大大聲叫早晨, 第一聲:無反應, 再
叫多一聲:都無反應,當我透明,對其他人又無野,擺明唔鍾意我地.

唔係呀嗎? 咁都做得出, 都唔知佢點教囡,咁無禮貌,唔知邊個教壞邊個個囡呢?

攪到咁,我都唔知講乜好,我明明無得罪人, 都唔知點解個家長咁憎我地,死啦,我成日
見到佢,都唔知點面對, 我又無做錯事. 都唔明點解d人咁忘恩負羲, 亞囡都幫咗佢
個囡唔少忙,我自己都有幫過佢, 都唔知d人諗乜.

補充一句,個家長係有好多紋身,係一整個背脊,左大脾,脚指公都有紋身,已女人黎睇都唔係
好尋常,我從來無歧視人有紋身, 不過已佢身為一個家長, 有咁既品格, 我都無辦法唔
話你好人有限. 

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢做到咁你都仲同佢SAY HI~?覺唔覺得自己好魚皮

比我係你以後我都唔會同佢講嘢囉,見到佢我都一樣扮同阿女講嘢:;pppp:

侯爵府

算LA, 有時我教個女, 人地有權去做一D野控制唔到, 我地唯有自己做好D做好自己, 不打招呼咪算LAW

瑤瑤~  agree  發表於 11-9-21 02:23
RSG媽媽  yes 無錯  發表於 11-9-20 15:38

男爵府

畀面勳章

唔好太上心啦
打招乎咪由佢囉,4目交投時咪點下頭,佢冇反應係佢冇品,唔係你!
只於囡囡之間既友情,等佢慢慢建立啦,既然佢都會背住亞媽同你個囡玩,咁更加唔使唔開心,小朋友的眼睛係雪亮!

你既表現已經好好!!!!

侯爵府

畀面勳章

好奇想問下你個女幾大??

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

5使理區啦,世界上總有呢d人存在,你理得幾多阿?甘ge人你都肯同區打招呼,證明你係有家教的mami....good

fionakong2008    發表於 11-9-20 16:14

水晶宮

如果我是樓主,佢不喜歡我個囡,而且講到出聲,做得出面,我都會叫囡囡不要跟她做朋友,費時煩

禁止訪問

引用:我已前講過有個家長,+唔鍾意我個囡,+話我囡

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

珍珠宮

畀面勳章

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

cookingma 發表於 11-9-20 13:33
我已前講過有個家長, 唔鍾意我個囡, 話我囡有公主病, 叫佢個囡唔好痴埋我囡到,
不斷同佢自己個囡講, 痴我個 ...

早晨照講 話之佢有無反應 不過唔需刻意或熱情 佢自己難堪咋 明明識都要扮唔識

翡翠宮

好媽媽勳章

避得咁緊要, 係咪講錯咩自己唔知 ???

另外, 每個人要求唔同, 可能個家長想囡囡文靜D 呢....

有人覺得活潑、有人覺係曳....

有人覺多野講、有人覺係駁咀、無大無細....

有人覺係獨立、有人覺係唔聽大人話.... (我無話邊個O岩邊個唔O岩..)

每個人界線唔同, 唔O岩傾咪唔好傾囉... 無謂搞到自己咁瘀..........

connielamyee  agree~  發表於 11-9-20 16:00
moniqueee  非常同意…  發表於 11-9-20 15:35

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢有權選擇自己交咩朋友, 亦有權左右佢自己個女交咩朋友, 不過佢女聽唔聽就另計...

如果我係你, 佢唔同我做朋友我唔會勉強, 但我唔會阻止個女同佢個女做朋友囉, 其實照你咁講, 佢個女都好有主見喎~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

係我嘅話,我首先顧自己個小朋友感受,個同學成日同自己講:「我媽話你咩咩咩...佢叫我唔好同你玩。」我諗你個小朋友已經係受到某情度傷害,多啲留意吓自己個女有冇咩唔開心先,同嗰個呀媽打唔打招呼唔係咁大件事,由鬼得佢。如果呀女有唔開心,你鼓勵佢同其他同學仔玩好過,但唔需要叫佢唔好同呢個同學玩,久而久之佢呢個同學都唔會剩番幾多個朋友仔咯~
My little Son

珍珠宮

無品

公爵府

好媽媽勳章

回覆:無品家長, 點面對好?

你幾有家教同人講早晨打招呼,人地唔睬你,你要識趣,大家互當透明,
佢囡同你囡之間冇問題就good 啦,仲有d 大人事非亦冇必要令小朋友知

珍珠宮

畀面勳章

可能當局者迷, 或許真係有d事情令對方誤會了, 但都只是一個外人.算吧!!!

隨遇而安.

最重要你囡囡識諗就夠晒.
見你一獲打你一獲

男爵府

今朝我專登行去佢面前,大大聲叫早晨, 第一聲:無反應, 再
叫多一聲:都無反應,當我透明,對其他人又無野,擺明唔鍾意我地

佢都做到出晒面咯, 你係都要佢睬你?? 我會覺得你咁樣做會令佢更憎你

講真, 交朋結友係個人自由, 佢當5識你你都5好理佢LA~

大宅

回覆 k_lego 的帖子

亞囡11歲, 佢囡細我囡一歲, ,但大家住埋果頭, 同一間補習社, 玩d課外活動又差唔多, 所以成日見到,
有時唔好話你幫我, 可能我會幫到你呢, 如果係我就算有幾不滿, 都唔會做到咁.

其實佢個囡好可愛, 我都好鍾意佢, 不過佢怕佢亞媽, 所以唔敢同我地講野, 個家長仲經常會打佢個囡,
要絕對服從, 唔係就有排受, 我地見到d滕條印, 都鄧佢陰公.

我初初搬屋, 知道我地住得咁近, 我同個家長都幾好傾架, 仲約過一次出去食早餐買野, 都唔知係咪我
講咗屋企野比佢聽, 佢唔鍾意我地.

因為我同佢背差唔多, 大家都得1個囡, 老公又經常要做野唔返屋企, 兩個小朋友又玩同一個樂器, 仲幾friend,
理應好啱傾, 我知我地家境係比佢好少少, 但我絕對唔係叫囂張既人.

我同佢從來無鬧過交, 所以除咗妒嫉心理, 我解釋唔到無端端有人會咁憎我地囉.

大宅

只係想講一樣野
係2個小朋友想做FD
而唔係佢丫媽同你做FD
你明呱?

首頁

尾頁

跳至