醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

老人家 (親戚) 60歲懷疑有腦衰退, 可以係邊度做左評估再治療呢?
佢唔接受自己有病架! 想評估完再對症下藥, 我見有jm介紹左2個地方:

http://dementia.sjs.org.hk/ 健智網
http://www.hkada.org.hk/ecmanage/page19.php 香港老年痴呆症協會

評估完既程序會係點? 仲有無其他政府資源幫助呢?

Thanks!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

purplechung 發表於 11-9-28 10:31
老人家 (親戚) 60歲懷疑有腦衰退, 可以係邊度做左評估再治療呢?
佢唔接受自己有病架! 想評估完再對症下藥, ...

以上2個機購可能要付費, 你有冇搵過社工, 由佢地安排同老人家做評估, 會有姑娘一路follow你地個case, 睇吓可以轉介到政府醫院既老人精神科接受治療, or 安排入住日間護理中心 or 院舍(即係老人院)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

purplechung 發表於 11-9-28 10:31
佢唔接受自己有病架! 想評估完再對症下藥, ...

仲有,個2個機構都係要有醫生確認信先可以申請,其實最終都係要由社工轉介..你叫你親戚家人搵番佢地住個區既社工幫手啦~

洋房

屯門仁愛堂記憶診所;我老爺三月去做評估,當時情況不是太差,比左$150。但上星期再去睇,差左好多,見完醫生,比埋藥(愛欣憶)收左8xx

侯爵府

happymama11 發表於 11-9-28 17:21
以上2個機購可能要付費, 你有冇搵過社工, 由佢地安排同老人家做評估, 會有姑娘一路follow你地個case, 睇吓 ...

唔該晒! 點樣搵社工?

侯爵府

doriswongkalai 發表於 11-10-5 21:44
屯門仁愛堂記憶診所;我老爺三月去做評估,當時情況不是太差,比左$150。但上星期再去睇,差左好多,見完醫 ...

我地住九龍, 等我上網睇下屯門仁愛堂記憶診所既資料先, Thanks!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我媽媽呢, 係去政府診所覆診時, 家人同醫生講 (叫媽媽出咗去先:p)...
咁醫生寫紙去排pwh架...
好似去排期時, 有姑娘/醫生同家人會面問咗問題先再排期...
本來我媽7月排, 話要2013先有得見醫生, 但我估醫生睇過我哋的口供, 覺得佢唔好再拖, 幾日後call返我比個快期我, 9月就見到醫生...
做評估係15分, 20分叫合格, 30分滿分...
上星期第二次見醫生...依家等見社工排日間中心 & 安老院...又係有排等...

係呀, 我諗同社工講都有用, 好似附近的老人中心呢...之前都有社工call過我話可以幫下手...

唔係就好似我哋咁, 去政府診所叫醫生寫紙排老人精神科, 但...只怕真係有
排排囉...

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

香港老年痴呆症協會http://www.hkada.org.hk/ecmanage/page69.php

有快期, 希望幫到.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

侯爵府

高齡產婦 發表於 11-10-17 14:06
我媽媽呢, 係去政府診所覆診時, 家人同醫生講 (叫媽媽出咗去先:p)...
咁醫生寫紙去排pwh架...
好似去排期時 ...

最後去左邊度做評估? 做左評估之後點?
Thanks!

侯爵府

sfll 發表於 11-10-17 18:02
香港老年痴呆症協會http://www.hkada.org.hk/ecmanage/page69.php

有快期, 希望幫到.

我係網度都搵到呢個網 Thanks!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

回覆 purplechung 的帖子

我媽媽在威爾斯老人精神科見醫生做評估架
第一次見時(9月中)就做評估, 即時話佢唔合格, SUGGEST佢食藥, 但因D藥有副作用, 所以醫生就叫我哋返去同家人商量下先決定...仲有係因媽媽係獨居, 所以醫生都SUGGEST我哋排定安老護老院嗰D, 依家只係初期, 仲可以自理同活動自如, 但病情愈來愈重時就會出現好多問題, 而且喱D嘢排親都要好幾年...
咁上星期(10月中)第二次見醫生, 就決定咗開始食藥, 醫生話會係用好低份量的藥, 希望佢可以慢慢習慣...
唔知係心理作用定咩啦, 媽媽話第一二日食完藥瞓唔到, 但依家好OK, 冇咩嘢喎...

伯爵府

其實呢, 我估妳就咁打去BOOK政府診所睇街証, 睇時有咁嚴重講到咁嚴重, 醫生就會寫紙比妳去排政府醫院架喇...

男爵府

回覆:邊度有腦衰退/老人痴呆評估?

我爸爸三月排到十一月至有得睇,但最終冇人照顧入左老人院,屋企人帶佢睇私家評估,結果因腦部原來有三個位置中風而引致!而家食藥但其實醫生話只幫助佢安靜夜晚瞓好啲!我覺得香港實再無呢方面既機構可以幫助病者,最終都要入老人院,但有時裏面既人會開玩笑當佢傻,其實唔係咁!見到咁有時好傷心,但可能病人既自己世界又會好開心,我都希望!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

個時我係醫院醫生refer我見醫務社工
同佢做assessment
之後醫生再轉介我地去精神科follow up
龍馬精神.......

別墅

老年痴呆症協會有評估做,主要做傾向性測試,可自行申請,無一定要醫生轉介!一般期$300就等半年,如果急的話可選快期,$450。只要填好表就傳真去該會!會有專人聯絡你的,有期既,就最好有照顧開老人家既家人陪同做評估,評估完若冇事,會收到一份簡單報告,但如果有患病傾向,甘可收到詳細報告拿去排政府醫院做確診、或由社工或職業治療師幫手轉介去指定私家醫院睇醫生,一般一兩星期就有得睇!希望呢個資料幫到你!

別墅

仲有,如果係獨居60 yrs以上獨居、或領取綜緩者可有機會免費

侯爵府

connieyky 發表於 11-10-30 18:45
老年痴呆症協會有評估做,主要做傾向性測試,可自行申請,無一定要醫生轉介!一般期$300就等半年,如果急的 ...

唔該晒

男爵府

我爸爸都因呢個病最後入老人院,之前都係出面私家做測試,都係話因腦有中風引致,其實冇野幫到,有時諗都唔知以後點,只希望佢既世界會快快樂樂!

男爵府

回覆:dc712004 的帖子

可唔可以介紹私家醫生
啲藥是不是優質過政府藥?

侯爵府

baubaulee 發表於 12-3-22 19:19
可唔可以介紹私家醫生
啲藥是不是優質過政府藥?

你岩岩同我既case相反!?
佢一向睇開c+見佢越黎越差 (食緊c+開既藥) 覺得無咩進展, 我就提議佢屋企人去睇政府, 起碼有社工跟進, 之後有咩需要都有人跟下, 藥費都應該平的.
岩岩做完評估&見醫生, 不過醫生話上次估評唔到, 因為病人唔合作&都幾嚴重喎! e+等緊見精神科.
病人本身無咩野感覺好似變返小朋友咁咩都唔識, 但見照顧者就好慘
而呢種病又無藥醫只可以唔比佢惡化, 真係等日子過咁~

首頁

尾頁

跳至