嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個B出世時重2.45KG, 佢2個月開始就厭奶! 8個月才開始食半固體!!!!

而家歲半, 可能又出牙仔!又唔多肯食嘢!!!有無人可以意比D意見我呀???

我女女的飲食時間表如下:

8:00AM 食160ML 奶奶+2殼雀巢米糊

12:30AM 食稠粥 (例如:南瓜豬肉粥OR節瓜豬肉粥)

3:30PM 食180ML奶奶

8:00PM 食粥

8:30PM 食蘋果蓉

9:00PM 瞓覺

每當食12:30嗰餐,她就特別扭計, 唔多願食, 食好少, 就算煮麵,她都食好少,

我真係唔識點揍佢, 攪到佢咁輕!!!! 有經驗既媽媽們, 請比些意見我丫, 救救我女女! 我真係唔想佢咁廋呀!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

歲半,應該要食飯.

瞓之前開番支奶.12:30唔肯食,咁佢食完早餐有無nap?會唔會因為佢攰,眼瞓,所以唔想食?中午餐奶,可以改做其他下午茶,一個歲半bb,飲奶未必維持到佢幾個鐘頭既活動能量.

可以吃塊多士/面包/餅仔.加埋鮮奶/橙汁.

我2個仔出世都係2.2幾kg.而家細仔14個月,12kg.

除咗食得之後,小朋友仲要瞓得先長肉.同埋女女個磅數會比男仔輕啲既.不過歲半應大約有10kg左右會好啲.

加油!

別墅

回覆:失敗的媽媽:歲半B只有8.2KG!!

我囝囝個時間表如下。可參考下14個用用
身體好好。啲肉實的的咖。

8:00。300ml奶
9:00。瞓覺
12:30。食粥
1:30。水果
2:30。瞓覺
4:30。食粥
5:30。水果或cheese面包
7:30。300ml奶
8:30。瞓覺

每日一支有味水300ml
eg.紅卡羅白栗米水
節瓜栗米水
雪梨水
有好嘅時間表跟住所以我個bb無喊咖
同埋成日都好開心笑。亦無扭眼瞓

大宅

其實我女兒8點飲完奶奶之後, 佢大概11點就想瞓覺, 有時瞓到1點,

比半個鐘佢warm up, 佢又係好似無咩胃口咁, 8點到1點半都5個半鐘la,

點解都係無咩胃口,我試過比飯佢食,多數都吐番出嚟!!!佢又唔肯咬嘢, 唯有

繼續煲粥比佢!!!

各位媽媽,你哋可以比d意見我下午應該幾時比佢食嘢好呢?

比d咩佢食好呢? 救救我吧

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔可以因為佢唔肯咬嘢,而就佢唔比飯嗰啲硬少少既嘢佢食,你可以將啲粥,慢慢煮杰啲,再煮到成爛飯,再到飯咁.

如果講用餐時間,我個仔(14個月)都好勁架....

朝日如果哥哥要返學,咁佢就會因為我叫哥哥起身而嘈醒佢.就會7點鐘起身.如果哥哥放假,佢可以瞓到最晏10點.我朝早無限定佢幾點起身.....因為我懶,佢晏起身我又可以瞓多陣.

朝早食240ML奶,不論佢幾點起身.如果10點先起身,我會唔比佢再瞓.如果7點鐘起身,佢9點左右會再瞓.瞓到12點幾1點.

1點半食爛飯(一碗大人碗份量)

3點左右,有時會比餅仔等既下午茶,如果係出咗街既,可能會無tim!

4點左右nap.多數瞓個半鐘,有時瞓2個鐘.

6點半食飯(一碗大人碗份量)

10點沖涼,10點半食奶瞓覺(240ml)

其實個個小朋友都唔同,你只可以參考下人地既時間表或者餐單.

大宅

好媽媽勳章

你bb有幾多隻牙呀?應該都不少lu,是嗎? 我睇你既餐單,好似餵緊8個月大既bb咁,點能夠每天都只係粥呢? 佢地已經大喇!好需要固體,早餐奶奶完可以比固體佢食,面包,餅乾等,你份餐單好少熱能咁喎!我個女2個月時開始嚴重厭奶至7個月,宜家21個月,之前又係唔肯咬野,mug佢都lu出嚟,真令人頭痛,但我每日持之而恆咁比飯佢食,情況好左好多,宜家佢約22-23磅,基本上全身大人野~

早上9:00 8安奶加一兜餅or cake
下午12:00 飯(有時係意粉,通粉)
下午2:30 pan cake or 夾面包 or egg 加 營養奶昔
午睡
下午5:30 飯
下午8:30 再跟我地食飯,生果
下午11:00 8安奶
每日700-800ml 水
你可以参考下

子爵府

回覆 careysum 的帖子

我想請問你所講的營養奶昔係咩來GA???

子爵府

有幾個問題:
1) 點解仲要食米糊??? 佢早餐你應該係奶+固體(麵包搽芝士/JAM/牛油/花生醬/蛋治)

2) 點解仲食稀粥???? 粥都唔應該, 仲要係稀粥??? 如果你話佢唔咬嘢, 你起碼都要煲淋D的飯啦, 再加餸

3) 點解瞓覺前唔比奶佢飲呀???? 佢咁輕, 你應該KEEP住比佢入多餐奶啦

其實佢下午餐奶與晚飯之間相隔咁多個鐘, 你可以比D小食佢, eg, 生果/麵包/cake/餅餅/乳酪/芝士。

佢咁大個仲食稀粥, 真係好有問題呀, 邊夠營養呀!!!! 起碼都要食飯仔呀!! 你有無比肉佢食呀???

咁大個都唔應該再食蘋果蓉啦!!!

你唔可以咁就佢呀, 佢咁大個要咬嘢嗱!!!!

大宅

樓主你比BB咁小野食都有8.2,我BB 20個月先得9.2咋!早餐5安奶同麵包,午餐一碗大人粥,下午茶5安奶同生果,晚餐大半碗飯+司x脫橙汁,睡前5安奶!

男爵府

樓主我諗你bb輕嘅原因係食得太少喇,我bb 8 個月大已經食緊兩餐杰粥三餐奶一餐果蓉喇

伯爵府

歲半應該至少三餐固體啦。將下午餐奶改為tea:多士、蕃薯、薯泥、麥皮、pancake、烚旦。晚上睡前前一支奶。
正如其他媽咪講,稀粥吾夠能量,要着手整杰由稀粥變稀飯變爛飯仔。除左飯,仲可以煮粉、面、烏冬、通粉。
如果午覺可以晏少少先瞓,咁午飯可以係午睡前食,等佢飽飽地去瞓。

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

好多謝各位媽咪意見!!!! 我試過早餐食完奶奶後, 我再比塊包包佢,

佢都係食2細啖, 11點到12點佢食粥or飯, 佢就唔肯食!!!

午飯我有試過波菜蓉+豬肉碎or牛肉碎咁, 最多食2啖, 有時放到落口,

都要吐番出嚟!!

到午睡, 睡醒飲奶奶, 再比佢食包包, 唔食, 到食晚飯又扭計咁!!!

咁點呢?唔係我唔比嘢佢食, 我都想佢食多d嘢!!

唔食由得佢,等下餐, 最多支奶食快d, 到食粥, 粉,飯, 又係咁!!

佢好似唔會肚餓咁, 係咪唔應該再比奶佢飲好呢?等佢食多d固體嘢呢?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

妳 BB 除咗瘦之外, 有無其他問題呢? 如果無, 唔駛太擔心, 其實 BB 肥同瘦, 可能同遺傳都好大關係! 我個囡而家 9 個月, 只得 6.5 KG, 但係佢已食好多野:

5 餐人奶 (埋身食, 每餐都有 10 MINS)
2 餐杰粥 - 每餐份量 - 大人碗 大半碗至 1 碗 (有菜, 有肉)
1 餐 healthy time 米糊
1 餐 少量生菓 (牛油菓, 奇異菓, 藍莓等)

其實, 我 BB 已食好多野, 但每月只重得 0.2-0.3 KG, 我帶過佢睇醫生, 醫生又話佢無問題, 我囡食得, 瞓得, 玩得, 痾得......咁無辦法, 我已好盡力! 樓主唔駛太擔心!

大宅

回覆 Sienna419 的帖子

我囡同你囡一樣, 都係唔鐘意食野, 奶又飲得小, 每次都係6-7安, 1日先食2奶2粥, 佢而家16個月, 8.4KG, 我好明白你心情, 邊個唔想比佢食多D, 要佢肯食先得, 我一比多小小野佢食, 一係唔肯食一係就嘔, 個肚好似成日都唔餓..

佢唔單止唔鐘意食, 仲唔識食, 到而家16個月, 都唔識吞粥, 麵包, 粉, 水果, 餅, 總之係固體食物佢都唔識吞, 係喉嚨唔上唔落, 其實我日日比佢試, E.G. 幾粒飯, 林水果, 餅咁, 佢幾乎次次都嘔, 因為吞唔落, 係喉嚨唔上唔落就嘔, 一嘔之前所有野都會嘔晒, 你話我咪仲煩, 仲慘, 仲擔心, 但睇過E生, 又話佢無問題, 我都唔知佢幾時先識食,肯食..

我覺得我需要一個好有E方面經驗的保母上門教我點樣餵佢食野, 點樣可以改變佢飲食方面問題多D..

男爵府

其實我覺得樓主下午茶俾bb食奶無咩問題,因為我都系甘。

1歲以後ge bb,一日只需食兩餐奶,早上1支,下午1支。甘夜晚先唔使再俾bb訓之前食奶。

不過我會在食奶之余,再俾d面包、餅干或生果俾bb食。

另外,樓主你個女食奶量都唔系好夠,你可以考慮俾多支奶她食。雖然訓教之前食奶唔好,但你可以之後俾水她飲。如果她一餐奶食到7安,你就可以改返1日2餐奶。

你煲粥系點樣煲?我會用攪拌機攪爛曬d肉,加落d米度煲粥俾bb食,甘樣他先會吸收都最多ge營養。買d豬柳,切碎,加水攪爛,放落d米度,一齊煲。煲熟之後,d瘦肉會爛曬,好似蛋白甘,bb好易入口。你可以加d紅蘿卜、南瓜、玉米、番茄等等落去一齊煲。

到你bb以後肯食飯,你可以繼續用呢個方法煮,只需要落水落少d就ok ga la。

水果方面,試下俾她食多d唔同ge水果。唔使幫她整蓉,切粒粒俾她食,慢慢就切大件d。我個仔22個月,他10個月就可以拿住個蘋果自己咬la。宜家屋企食哈密瓜,他要自己拿一邊,慢慢咬。

俾多d唔同ge生果她食,睇下她比較中意邊d,就多d買俾她食。我個仔好中意食提子,識得自己剝皮同吐核。

另外,煲多d湯水俾她飲。我個仔唔中意飲水,我就會煲d湯水俾他當水飲。仲好營養la。簡單ge,可以煲紅蘿卜瘦肉水。反正就日日煲湯,我個仔一日飲湯800ml ga。

有時煲大人湯水,落少d鹽,bb咪又有得飲lor。屋企人又有得飲,1舉兩得la!

如果你女女中午果餐會扭眼訓,你咪早d俾她食lunch lor。bb眼訓唔想食野ga。

最後,就系安排多d活動俾她。例如早上,下午她訓醒後,同她落街玩下,等她個活動量大d,消耗多d體力,她就自然需要食多d野黎補充返la。

打得長左d tim!希望幫到你la!加油ar!!

伯爵府

哈我反而驚奶會令小朋友食慾減退. 不過樓主不妨試下, 橫豎無其他更好方法的話.
話說回來, 如小朋友身體健康, 食糧少吾係太大concern. 有D小朋友個胃真係細D ma.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

禁止訪問

大宅

我個女每餐只吃半碗粥仔。近來勁扭計,連奶都唔飲。

複式洋房

我個仔又係細碼b,見政府營養師,佢地教我在每餐奶度加補能素0.5-2匙(成份係嘜芽煳),藥房有得買,

另每餐粥加少少油

而每餐粥以米份量為主, 餸及肉份量次要,不要太多,因為殿粉質先致會最長肉.

我個仔跟佐以上做法,體重係開始有改善,肥番d.

Terrimom  Yes, my BB is also small size B and the nutritionist told me to add 補能素 to milk  發表於 11-10-18 10:36
ThinkLearnMore  想問下補能素係唔係牌子名, 我個個又係咩都唔肯食, 奶又飲得好少....  發表於 11-10-11 10:59

男爵府

回覆 bee918 的帖子

都有可能ga。之前我1日俾3餐奶,果時我個仔大概15個月la。結果他就唔系好肯食粥同食飯la。因為飲奶都夠丫ma。所以後來我先幫他cut 1 餐。最重要系cut零食!!

健康院姑娘就話,如果他們1餐可以食到7安左右,1日俾2餐奶就ok。

首頁

尾頁

跳至