少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有個剛滿兩歲女女,親戚朋友不斷叫我俾佢返n。其實早在佢一歲時就有呢個壓力叫我同佢去報名。現在先去報係太遲,雖然都仍可以搵到學校收佢,但個問題係我想俾佢三歲先入K1。乜兩歲唔入n真係好有問題咩?我自問都成日有帶佢去playgroup,佢都識得同人交往,屋企我都有教佢,A-Z佢都識哂。我只係想佢大少少三歲入k有乜唔妥?

大宅

畀面勳章

一歲先有壓力?你就好啦!
我個女依家先6個月
三個月已經比我阿爸同我個妹話要個女第時返N班呀
又話唔好睇電視呀,返學又話乜乜乜呀,要找間好學校呀

mouth:mouth:咁咪即係辛苦我?

九月放左個大假,但無relax過囉,上網search依家邊間playgroup好
同去睇下d學校環境!

我老公話過份緊張,我都唔敢出聲

我同你一樣想K3先返學,平時自己教咪算囉

伯爵府

唔洗理人啦,自己教一樣啫.俾小朋友開心多幾年啦.
我個囡讀大學啦,睇返轉頭,e+ d小朋友讀書真係幾
辛苦,又要學乜學物,最好十項全能.
其實讀書唔係一年半載嘅事,讀早人一年唔等如將來
小朋友一定叻過人囉.

水晶宮

引用:我有個剛滿兩歲女女,親戚朋友不斷叫我俾佢

原帖由 catmom29 於 11-10-09 發表
我有個剛滿兩歲女女,親戚朋友不斷叫我俾佢返n。其實早在佢一歲時就有呢個壓力叫我同佢去報名。現在先去報 ...
我小朋友都係三歲先入學,所以我支持你!

babycam  ME TOO!  發表於 11-11-5 00:35

大宅

有D人過份緊張,我覺得如果媽咪有心機O係屋企教,仲好過返N班啦

大宅

要與否,壓力與否,全在乎自已而已。
以我的孩子為例,他沒有上過Playgroup,沒有N班,剛滿3歲入K1,是全班早小的{8月孩子},學習、相處全無問題,成績更是全班前列。
我和太太都是上班一族,孩子學習在家中,我們放工後就跟他吃飯、玩遊戲、親子家庭樂。
孩子5歲跟我們到上海居住,所讀國際學校乃上海國際學校中的第一位{以學術成績計算},他以全英語上課學習都沒有問題,無需上英語補習班。成績亦是年級前矛。
現在,我們來到澳洲了,孩子也就8歲了,英語國家,生活亦沒有問。
所以,N班,Playgroup,在孩子的成長上,你說重要嗎?
在我的育兒理念中,良好的家庭培育才是最重要之途徑。
多分享,多討論,育兒絕對不是一件苦差啊!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

複式洋房

你地大家咁講我安心好多....我更加下定決心3歲先俾佢返學。我總覺得小朋友咁細, 佢地需要係父母家人....想俾多啲家庭教育佢先

baby0604  3歲前家庭教育絕對重要,3歲定80呀~ 以你bb的月齡,等返k1絕對冇問題啦~  發表於 11-10-18 10:31

男爵府

回覆:好大壓力!乜兩歲一定要入nursery?

我囡囡依家21個月大,我都無打算俾佢讀N1,而且佢係1月出世,明年2012年9月都無夠資格入K1,要2013年先可以返學。不過我完全唔擔心佢遲讀書,反而想俾佢開開心心慢慢學習,勤力嘅話一咩起個書包就至少讀到廿歲或以上,而且我重視又認為家庭教育喺現時呢一刻更為重要呢。

珍珠宮

我個仔無去n班,佢而家係K1,但佢返學一個多月,佢係學校學緊嘅嘢,其實佢之前已經識.仲要係我得閒先教下佢,唔會刻意計劃教佢什麼,什麼...
如果有計劃D嘅媽咪,可以學到更多...
我個人覺得,n班甚至K1,都唔係重要得咁緊要.
除非小朋友有些特別需要,e.g.同人相處較困難,語言發展未如理想等等....
可能係學校會有些幫助.

用戶要求終止服務

我囡都無讀n1, 2歲10個月直接讀k1, 學野無問題喎, 咁當然比起晨早已人'操'o既細路來說,佢梗係好多野唔識唔知啦...但佢開心, 轉數快又多計仔, 呢d係要多空間時間先有o架...佢都好鍾意睇書o架, 係屋企玩不知幾開心...

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

catmom29 發表於 11-10-9 06:19
我有個剛滿兩歲女女,親戚朋友不斷叫我俾佢返n。其實早在佢一歲時就有呢個壓力叫我同佢去報名。現在先去報 ...

你先係佢阿媽,你覺得無需要就無需要,唔駛理人、唔需要同佢哋解釋。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我女都係2歲 d人都係咁叫我比人佢讀
我係ftm 我唔係讚自己個女
但 我女好多野都已經識
a-z 1-10 顏色分辦 百幾二百個英文生字 識唱十零首英文兒歌
自己食飯 戒左日片 自己脫鞋著鞋 (一穿就係果d)
把口多到無輪 我覺得要學係學品格
呢樣野唔係返左n1就可以得 要慢慢培養
媽媽都要努力 唔可以單靠學校
所以我情願佢陪多我一年 等我盡我努力
去教佢 再由老師調教 !

大宅

如果我係FTM,我都會3歲先比佢讀書

水晶宮

我係 working mom, 平日得工人對住個仔,
所以我比阿仔2歲返 pre-nursery,
揀一間玩的成份多少少的幼稚園,
主要係比個仔有群體生活, (應該好過淨係對住工人?!)
2歲bb係唔係要返 pre-nursery or playgroup or 留在家,
視乎家庭的時間和照顧者的安排,
冇話邊一個形式比另一個優勝,
畢竟人生慢慢長路, 一個 pre-nursery 不會將阿b定成敗的..

複式洋房

我同老公都唔想咁早要阿囡返學,因為一開始就要求讀到老喇!
但係因為我地第三個B要出世,工人照顧唔到,所以迫住阿囡要返學前班。
我支持你的決定,因為你先最了解你的小朋友,加油

大宅

唔好理人點睇, 最重要係父母點諗.
我大仔冇返學前班, 返下短期PLAYGROUP, 對我仔仔而言冇咩用. 當時都有人問我點解唔返學前班? 我都回答: 書有排讀啦, 比佢玩多一年啦.
三歳讀K1.
細仔, 都係冇返學前班, 連PLAYGROUP都冇. D人又問我點解唔返學前班/PLAYGROUP? 我回答: 佢日日對住阿哥都已經返緊PLAYGROUP, 仲有得練功夫添.
我有時會問返佢地, 點解一定要返呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:好大壓力!乜兩歲一定要入nursery?

我都唔想個仔咁快返學,我覺得唔返N無問題

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

大宅

回覆 回覆:kokobear的帖子

如果你是全職媽媽,你的教導比返學前班重要!

大宅

如果有人湊就三歲先返學,無人湊先要返daycare/nursery。咁早就返學得個病字,辛苦自己辛苦細路,簡直攞苦嚟辛。得閒可以去吓playgroup,慳番D錢第日上興趣班仲好。

http://cakemomworld.wordpress.com 一個充滿湊仔、教仔、慳錢、Shopping。。。仲有記得要感恩嘅世界

男爵府

我個女啱啱返n班,如果自己湊緊係k1先返啦

首頁

尾頁

跳至