母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

尋日去健康院, 多口問句姑娘我d奶有多, 係咪可以用黎同bb沖涼, 姑娘一句回應﹕「梗係唔得啦, 人奶係用黎食架咋!!」由於個姑娘好似好趕咁 (我真係未試過去健康院見姑娘唔夠一分鐘就叫你走, 佢只係問左bb一日食幾餐, 有無補奶粉, 問完就話走得. 我問佢問題佢又好似好趕咁, 問完一題已經企係身), 我都唔好意思再問.....

唉, 唔通真係要丟左d冰奶?

大宅

下, 點解唔可以沖涼? D人浴牛奶浴都係咁啦!
我上胎孖B都用人奶沖左幾個月涼, 開盆水杯包奶落去, 沖完唔駛再過水, 完全無問題.

大宅

我果日都同公司個阿姐講, 佢話佢地果個年代d人會話
"千祈唔好俾d奶點到BB的面 / 皮膚, 會生奶癬的!"
我話唔係喎, 而家D人話可以用黎幫BB沖涼喎! :;pppp:

zoezoo  奶粉一定唔得, 人奶就可以, 喱個阿姐都係奶粉年代的呢...  發表於 11-10-13 10:38
daidaianna  一定係你公司個阿姐餵奶粉, 人奶冇樹㗎喎.  發表於 11-10-13 00:38

男爵府

好媽媽勳章

咪係囉.... 咁辛苦捱眼瞓去泵, 要倒左去真係好淒涼架..... 不過如果對BB唔好就當然作別論啦.. 聽完大家講, 我會繼續喇~

JessicaLeo  用黎自己沖, 唔好幫bb沖....  發表於 11-10-12 13:15

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我B都唔係幾受得, 佢會出粒粒, 不過我會等再乾D時同佢試!

大宅

回覆:健康院姑娘話人奶唔可以用黎沖涼.. 咁係咪要丟左d冰奶 =(

上次B塊面抓損左,我都同佢揸d人奶,又試過紅pat pat揸,so far 無事

zoeyin  我都試過BB抓損面我幫佢搽人奶, 比老公笑我當人奶萬能... 但真係好快好喎..  發表於 11-10-14 17:39

大宅

daidaianna: 唔係呀, 我公司阿姐都係餵人奶, 不過廿幾年前既事喇!
同埋佢以前係大陸的!

子爵府

bb自己抓損咗我次次都係用人奶幫佢搽, 好快好
同埋好多時佢食到成面都係奶, 我都由佢自己乾冇抹, 畀佢做下人奶mask...
不過條頸就一定要抹, 焗住冇風到就會'醃'親

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

男爵府

好媽媽勳章

唉, 最弊阿妹真係個身出粒粒, 我都唔敢亂黎....

唯有今朝用包9oz做hand-spa (我自己), 唔好"side"左佢... 用完後心理上真係覺得對手滑左!!

男爵府

有冇諗過做人奶皂?可自用或留念,我遲D諗住會試下,大家有冇資料

katieyam  我都上網SEARCH過, 不過覺得太煩, 所以就咁沖算數  發表於 11-10-13 12:49

大宅

引用:唉,+最弊阿妹真係個身出粒粒,+我都唔敢亂黎

原帖由 Horace_b 於 11-10-13 發表
唉, 最弊阿妹真係個身出粒粒, 我都唔敢亂黎....

唯有今朝用包9oz做hand-spa (我自己), 唔好"side"左佢... ...
我都試過,真係好滑,但係好"蘇"!:;pppp:

男爵府

好媽媽勳章

VJ321 發表於 11-10-13 14:10
我都試過,真係好滑,但係好"蘇"!

我都有聞下... 但係唔覺有蘇味喎..... 同d奶耐唔耐有無關係? 我果包係9月尾既~

男爵府

我自己和阿仔都試過用人奶沖涼,我地都冇事喎

複式洋房

回覆:健康院姑娘話人奶唔可以用黎沖涼.. 咁係咪要丟左d冰奶 =(

吾理啦,用黎沖涼,吾好用太多囉。倒左佢做吾出,滴滴珍貴呀!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 Horace_b 的帖子

i think she means dont waste it for bathing, save it for baby to drink

Horace_b  唔係喇... 我已經講佢知我有多.....  發表於 11-10-13 19:35

大宅

引用:Quote:VJ321+發表於+11-10-13+14:10+我都試

原帖由 Horace_b 於 11-10-13 發表
我都有聞下... 但係唔覺有蘇味喎..... 同d奶耐唔耐有無關係? 我果包係9月尾既~ ...
唔知呢?總之覺得雪過溶返就好"蘇"!

大宅

回覆 Horace_b 的帖子

D奶愈耐愈SO, 冰過比無冰過既SO

男爵府

我好耐無泵奶, 因為改左埋身, 唔知我個啲過左期既6月冰奶仲用唔用得黎沖涼呢?

大宅

我大囡細囡都係咁油人奶浴喎, 細妹仲要沖足一年, D皮滑滑, 連cream都唔使查~

我仲試過要黎浸腳, 真係貴一貴的BODY CREAM都比唔上用人奶浸腳咁滑喎!!!!!

如果唔沖得涼, 咁健康院D母乳姑娘又教我地乳頭損左, 用人奶搽就得, 又話有消炎殺菌滋潤作用, 佢咁講咪即係自打咀吧~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊