自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小童八達通 同學生八達通點樣界定..

水晶宮

無人知

侯爵府

回覆:有關小童八達通

小童坐巴士有半價,學童坐巴士就無!

侯爵府

小童11歲以下,11歲以上當學生。

珍珠宮

我都想知!!!

侯爵府

小童搭巴士和港鐵有半價,學生冇。

moniqueee  學生港鐵有半價架  發表於 11-10-12 17:55
up88  咩唔係學生巴士無半價,港鐵有咩??  發表於 11-10-12 12:15

子爵府

唔係呀, 佢地搭港鐵都有得平嫁

大宅

patwong 發表於 11-10-12 12:13
小童搭巴士和港鐵有半價,學生冇。
學生坐巴士無任何優惠的, 只有港鐵有半價.

侯爵府

YC04 發表於 11-10-12 12:16
唔係呀, 佢地搭港鐵都有得平嫁
yes!

大宅

滿12歲須轉用學生八達通
2010年09月14日
(未有評分)瀏覽人次:2,433FacebookTwitter轉寄朋友

讀者陳小姐的 12歲女兒剛升讀中一,之前一直使用小童個人八達通。早前暑假,她發現女兒乘港鐵時遭扣取成人車資,到港鐵客務中心查詢,職員解釋因其女兒年滿 12歲,八達通的小童身份已到期,系統會自動收取成人車資,除非她另申請「學生身份」個人八達通。她表示,新學年開始前女兒未能申請學生八達通,而且從未聽過此做法,質疑港鐵宣傳不足。
港鐵回覆,小童八達通適用於 3至 11歲的小童,「學生身份」個人八達通則供 12至 25歲、正就讀於本港認可院校全日制日間課程的學生申請。因陳小姐的女兒於暑假期間年滿 12歲,其小童身份即到期,故被收取成人車資。

可申請臨時八達通
如有需要,陳小姐可要求小學於申請表蓋章,申請「臨時學生八達通卡」。
港鐵提醒, 12至 25歲符合學生八達通申請資格的人士,可向就讀學校或港鐵客務中心索取申請表,並於校方蓋章 14日內,將填妥的申請表交回港鐵客務中心。
陳小姐得知港鐵回覆後不滿地說:「之前完全冇人提過佢到咗 12歲要咁樣申請一張臨時嘅學生八達通。個個小朋友滿 12歲嘅日子都唔同,港鐵應該通知所有小學生家長」。
檔案編號: 0805050
資料來源: 蘋果日報

wan_sosin  patwong說得對! tszyau2000,學生八達通要申請的,不是去MTR站買.  發表於 11-10-12 23:43
tszyau2000  即係直接買學生八達通ar?  發表於 11-10-12 12:52
patwong  唔用個人八達通咪冇事囉  發表於 11-10-12 12:22

水晶宮

下...學生係無半價ka..

wong2323  低收入家庭學生,可以申請車船津貼  發表於 11-10-12 23:02

大宅

小童八達通用到11歲可享有輕鐵,巴士,西鐵,地鐵優惠,
足12歲就要用學生八達通,但無左巴士優惠要俾成人車資,

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小童係11歲以下使用
學生係11歲以上使用

車費分別:
小童, 搭巴士,電車, MTR 有優惠 (即係巴士,電車半價)
學生, 只有 MTR 有優惠

wong2323  係12歲呀  發表於 11-10-12 23:03
tszyau2000  輕鐵有無ar?  發表於 11-10-12 12:47
tszyau2000  西鐵有無ar?  發表於 11-10-12 12:47

水晶宮

甘即係每個年滿12歲kei學生都要自行向學校申請...我仲以為直接去港鐵客務中心買就得tim..照甘睇...真係無咩宣傳wor...

象牙宮

吾講真係吾知

男爵府

tszyau2000 發表於 11-10-12 12:39
甘即係每個年滿12歲kei學生都要自行向學校申請...我仲以為直接去港鐵客務中心買就得tim..照甘睇...真係無咩 ...
上咗中學,開學時,學校有FORM派,不過我唔記得係交回學校定係自己交回港鐵。
My little Son

大宅

好媽媽勳章

份form 學校chop完後自己交港鐵,張學生百達通十一月中可以攞
我的bk復活節蛋彈勳章活動, 請多多支持, 按<支持>按鈕 便可^^
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824222&extra=page%3D2

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tszyau2000:

MTR公司包括係港鐵, 西鐵, 東鐵, 馬鐵, 都有學生優惠, 半價
輕鐵唔清楚

tszyau2000  tks~  發表於 11-10-12 23:45

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我2個仔都係用"個人8達窿", 係咪應該無呢個問題

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小倩 發表於 11-10-12 17:56
我2個仔都係用"個人8達窿", 係咪應該無呢個問題
會計年齡的,如果滿12歲會計成人收費
所以滿12歲就要申請學生八達通(要學校蓋章)
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至