嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

小朋友有濕疹,醫極都唔好,有冇方法?急急急

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

你試過咩方法呀??我仔之前都有,中西醫都睇過,藥膏都成十幾支,床玉都換埋,最後試埋轉奶粉,轉豆奶出少咗,不過便秘,轉咗無乳糖奶粉,無乜再出,只係有時熱就出汗疹,但搽藥膏就ok

禁止訪問

大宅

回覆:小朋友有濕疹,醫極都唔好,有冇方法?急急急

中環有個姓冼嘅中醫好得你上綱睇下,幾個朋友睇完都得又唔貴

大宅

Hi望月,請問你講嗰隻冇乳糖奶粉係咩牌子呀?邊到有得買呀?

男爵府

引用:你試過咩方法呀??我仔之前都有,中西醫都睇

原帖由 望月 於 11-11-03 發表
你試過咩方法呀??我仔之前都有,中西醫都睇過,藥膏都成十幾支,床玉都換埋,最後試埋轉奶粉,轉豆奶出少咗,不過 ...
我想請問你搽是什麼藥膏呢?因為我細B都是出汗疹有時還抓損(pat對上已一畫畫),大囡就手腳摺位痕,我宜家兩個就搽AI cream,有時好啲有時唔得,還有我都想知是什麼奶粉呀?thank you!

洋房

乜cream都擦過,仲要係萬寧最貴的,有去紅磡睇譚紹棠皮膚科,但每次擦完d藥膏之後她兩隻死人手又來料,好心痛,好困擾,

男爵府

How old is your kid?Did you bring him to have allergy test?

男爵府

回覆 garsiu 的帖子

A+ O-lac 我藥房買,萬O百佳都有架

男爵府

回覆 Kits 的帖子

AI都有用過,不過用咗半支已經唔得,QV,愛麗他,普通濕疹藥膏都唔掂,之後睇中醫,除咗用沖涼粉,藥水之外,仲有買咗支藥膏,大陸既都有類固醇(皮炎平藥膏),不過佢用得幾好,搽咗好快退,而家我都係見佢出先用,另外有隻藥膏都唔錯,係藥房D人比我地試用,用咗都OK呀,之前D印都退咗,皮膚滑,但佢地唔講咩藥名,都幾貴,$40只有好少份量,佢話如果藥膏唔掂就試吓轉奶粉,A+ O-LAC係無乳糖,而家我仔食緊

男爵府

引用:回覆+Kits+的帖子 AI都有用過,不過用咗半

原帖由 望月 於 11-11-04 發表
回覆 Kits 的帖子

AI都有用過,不過用咗半支已經唔得,QV,愛麗他,普通濕疹藥膏都唔掂,之後睇中醫,除咗用沖涼 ...
「皮炎平」我女用過啦真係幾work,但是我唔想比佢地搽咁多類固醇,你都係呀!但是都thank you你!

hui_bb  「皮炎平」是高度類固醇來的.  發表於 11-11-16 18:50

男爵府

回覆 Kits 的帖子

今日去買餸,有個媽咪介紹咗隻無類固醇既藥膏,不過比較貴,係有機架,紐西蘭出品
http://www.uneeds.com.hk/adv.php
你試下用,我都諗住買呀^^

大宅

唔該哂你呀望月,我個囝剛剛轉咗飲豆奶,睇吓得唔得。而你講個隻紐西蘭cream,我都有朋友送咗俾我,試緊唔知work唔work.

男爵府

回覆 garsiu 的帖子

OK既話我知呀,老公話有D貴,想知有無其他BB用咗OK先買喎^^

複式洋房

http://ck1022ck.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=951858
我無意中找到的!參考參考吧!

洋房

回覆 gigi^^ 的帖子

好似上左執纸話拉左喎?仲有冇開鋪ar?

男爵府

番大陸睇
睇好左八成 無再番發
其餘兩成係皮膚仲會乾燥
會keep 住搽cream
同埋要介海鮮 酸辣野都吾食得
一食就會番發

別墅

cetaphil 有隻係for 濕疹, 我仔用呢隻最好, 之前用qv, ai cream, 我仔依家沖涼用金銀花煲水+qv bail oil, cream 用cetaphil(濕疹地方) + qv (平時保濕), 飲豆奶, 由3個月全身都全面都係, 依家面有小小, 背有小小, 手同腳摺位都好輕微, 最仲要係我無用類固醇好耐了, 濕疹媽咪加油個個bb接受嘅嘢都唔同, 所以要試, 加油 ...... 但唔好再睇洗麗生中醫師, 因新聞已說明d 藥膏含類固醇

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至