嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日第一次去QE日間大樓4/F見姑娘,一大清早冇咩大6人。

姑娘話QE日間大樓4/F只做單胎產檢,低風險/第二胎以上見完醫生後有機會只需到健康院覆,但孖B則是前往B座3/F(負責多胎的team),同埋基本上Oscar同結構的期是一定會比到,因屬高危症。

最堅既係話孖即刻叫一個高級助產護士過來,看來政府看孖胎足d係真既。

大宅

引用:今日第一次去QE日間大樓4/F見姑娘,一大清

原帖由 eggshell 於 11-11-05 發表
今日第一次去QE日間大樓4/F見姑娘,一大清早冇咩大6人。

姑娘話QE日間大樓4/F只做單胎產檢,低風險/第二胎 ...
QE是有孖B部及每次都照呀。但要比$150

別墅

回覆:QE也有孖B部

我都係孖bbs, 有係qe產檢,感覺不太好

大宅

回覆:tebaby 的帖子

不是會好d架咩?
做檢查係醫生定實習?可否分享一下?

大宅

回覆 回覆:eggshell的帖子

檢查係由顧問醫生做嘅

男爵府

meimei90 發表於 11-11-5 18:08
QE是有孖B部及每次都照呀。但要比$150

下 .. 要比錢架?咁呢方面廣華好好喎 .. 次次免費

大宅

回覆 回覆:mingx25的帖子

係呀…我c6係公務員…起初諗住唔使錢…點知都要收49蚊…咁我地咪問下點解要收錢…護士話因為QE呢度次次都會幫你照…同埋次次都係醫生睇…單胎果邊唔會…所以都會收返錢…咁我c6係公務員所以平啲…不過其實都好平…平過我係私家睇啦!

大宅

引用:係呀…我c6係公務員…起初諗住唔使錢…點知

原帖由 hiumingruby 於 11-11-07 發表
係呀…我c6係公務員…起初諗住唔使錢…點知都要收49蚊…咁我地咪問下點解要收錢…護士話因為QE呢度次次都會 ...
威記都唔使喎?!都係香港,都係孖胎,點解差禁遠

大宅

回覆:bt2226 的帖子

原來其他醫院的孖B部是次次醫生睇和有得照,仲要唔洗錢咁好!不過$150也好平啦!C+次次過千銀。

大宅

引用:原來其他醫院的孖B部是次次醫生睇和有得照

原帖由 eggshell 於 11-11-07 發表
原來其他醫院的孖B部是次次醫生睇和有得照,仲要唔洗錢咁好!不過$150也好平啦!C+次次過千銀。

...
又禁講就算我係qe撘的士去廣華都唔使百五蚊啦俾我就唔制啦

別墅

引用:檢查係由顧問醫生做嘅 +

原帖由 hiumingruby 於 11-11-05 發表
檢查係由顧問醫生做嘅
下?我覺得醫生好求其,問問題又吾想答人,用背隻答你問題。

大宅

回覆 回覆:tebaby的帖子

我睇果個好好喎…有問必答…照結構時我地問佢係孖仔定女…佢都續個睇…仲特登照埋個器官俾我地睇…仲問我地睇唔睇到…照其他器官時又有主動解釋正常會係點…呢家bb係點…正唔正常…

別墅

引用:我睇果個好好喎…有問必答…照結構時我地問

原帖由 hiumingruby 於 11-11-10 發表
我睇果個好好喎…有問必答…照結構時我地問佢係孖仔定女…佢都續個睇…仲特登照埋個器官俾我地睇…仲問我地 ...
邊個醫生?我次次不同醫生,已見過五個,個個都好後生。。。

大宅

回覆 回覆:tebaby的帖子

我左兩次睇同一個醫生…但我就唔記得咩名…但係佢都係大肚嘅…所以好記得佢…

大宅

回覆:hiumingruby 的帖子

大住肚既Dr.咁堅?

大宅

我上胎O係QE, 次次都係同一個醫生幫我照, 同埋都照十幾二十分鐘
點解要俾$150, 係因為去B3睇就當係入院, 所以要俾一日既住院費, 如果去日間醫療中心就係婦科門診所以唔駛錢

複式洋房

我 都差唔多31week 了....係QE 同私家都有做check up...我次次去qe都係見同一個醫生...係呀個醫生自己都大肚ga...所以好care 你既感受...她叫劉醫生....照結構係她...照oscar 都係她........她都有問都答bor....同我去睇私家差唔多.....

eggshell  Good!  發表於 11-11-20 19:09

別墅

BK Milk勳章

我之前去QE產檢,次次都係劉醫生,開刀生都係劉醫生操刀。劉醫生好好呀,照結構照o左好耐,仲主動問我o地知仔定女未~

原來劉醫生宜家都大肚,聽到真係開心!
陳家大B仔同小B女已於2011年5月27日出世喇!

大宅

引用:原來其他醫院的孖B部是次次醫生睇和有得照

原帖由 eggshell 於 11-11-07 發表

...
No this is not the case for QM and Tsan Yuk for me. I didnt have u/s in the past 2 check up. Very disappointed. :-(. And the doctor in QM didn't listen to what your concern and difficulties. I had to be very insisted to state my situation and difficulties to get the medicine. Very cold blood!

洋房

回覆:yiedip 的帖子

我係聯合照孖胎的,醫生話基本上我係孖胎都會次次同我照超聲波,而政府都無收我錢喎!暫時今次見這個醫生都可以接受!

首頁

尾頁

跳至