心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個62 & 99 好低B,真係激死我

我個62 &99真係有問題,成日以為自己乜都識,其實乜都吾識,得把口去教人呢樣果樣.我今朝真係比隻99嚇死,佢話要比蛋黃BB食(本來6個月的BB食蛋黃,好正常啊)但係佢把蛋黃加入麵粉後開水,我以為是我聽錯,便問她是麵粉定係奶粉啊?麵粉是否平常煮飯用的?她答係平常煮飯用的麵粉後開水.你話有無攪錯,平常煮飯用的麵粉比你都吾會開水來飲啦,一定要煮過才食架.我都吾知佢係低能定係佢以前興食呢D野.

我每日返工前帶BB比佢地看住,喂BB食三餐(10:30am----3安奶)(2:30pm-----3安奶)(6:30-----3安奶)有時食得重小,共8安奶.你地話6 個月大的BB點可以食供小,BB平時夜晚&早餐都食到6-7安,有時放假日間自己喂,都食到5安啦.

我問佢地係咪間屋太熱或太嘈(電視聲),果兩隻老野居然話,可能早上你比7安BB食,所以太飽.佢地都吾覺係自己有問題,只是話我無經驗吾識野.完全都吾聽我講,只信佢個卜街女講.

我個仔由出世時的"中大碼"下跌至"中細碼"了,我真係好担心,又好激氣.

[img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid188/p5b7114eab5608e72c922b4b50f7089b4/f21bca29.jpg[/img][/img]

男爵府

大廚勳章

Re: 我個62 & 99 好低B,真係激死我

吓,唔係呀???麵粉+水就咁畀BB食 ,佢無野呀 ,佢自己都唔會咁食LA,飲奶唔係個個BB都飲得咁怏,有D BB飲得好慢GA,要好有心機先得GA,求求其其不如唔好湊LA

侯爵府

好媽媽勳章

妳今晚返去,照樣將隻蛋黃加入麵粉後開水,但係就好禮貌地比99,叫99係妳面前飲左佢.......(睇下佢飲吾飲D生麵粉)

可以的,吾好比佢地揍啦.......我驚遲早會出事!

大宅

我個仔係飲奶飲成個鐘,只要有心機同有耐性,最小都喂到4-5安啦,連BB爸爸都喂到BB食4安(佢平時好小喂BB).有時BB在99家全日三

餐共食8安,我都好無耐.又吾可以鬧佢,好好地教佢又吾聽.

大宅

我估"糞吾臭"佢都會食架,食生麵粉只是小兒科啦.如果可以我都情願自己照顧,吾洗比果兩隻老野睇BB.

子爵府

好媽媽勳章

如果經濟許可...可唔可以放係托兒所到...或者將個奶咀開大少少...等bb食得快d...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

我99都話佢地以前都係面粉加滾水就等如
而家

男爵府

BK Milk勳章

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最討厭d老人家唔識又要扮專家!
又唔肯跟時代進步!
以為永遠佢地岩晒...哎

大宅

我叫佢等我放工攞罐奶米糊比佢,下餐先比BB食,我還要教佢開糊仔.(因為BB平時食開果隻糊仔--我通常夜晚先比佢食,因佢日間食吾飽).但係當我放工接B,已經見到佢吾知比緊D乜野我BB食,白色似奶的野裹面有D蛋花.
我教佢開糊仔,佢就問我要吾要加D"是油"或"鹽".因為D奶無味.你地話係咪真係會比佢激死.
WHY?點解一個生過四個小朋友的女人,會問我呢D問題?佢吾係應該比我有經驗得多嗎?還是佢太老,乜都吾記得曬啊.吾記得吾緊要,最緊要要接受人地的意見,但係佢地又吾信我地D後生講的話,堅持自己永遠是對的,我行我素,總之我有我講,佢有佢的做法.

我都吾知佢重會有乜花樣&比D乜我BB食

大宅

但係我老公係吾信托兒所,只信果兩隻老的.(有時連我都吾信).成日話我迫個仔飲奶就係我錯,次次都寸我話:"你飽我重迫你食2碗飯得吾得."(呢句話是佢個八婆家姐教佢講的).大老,我個仔係次次食完頭三安奶就會"留計",一時留眼訓,一時就食食下要呵大便.不一定是飽的.

佢地一見佢"留計"就吾餵啦,都吾會了解下佢點解吾食.就話佢飽,我叫99如果BB要得小,不如密小小,3.5小時餵一次啦,但佢又吾聽我講.

由 onon1022 於 2005-10-29 01:13:29

如果經濟許可...可唔可以放係托兒所到...或者將個奶咀開大少少...等bb食得快d...

大宅

我個女呢排扭計,唔多肯食,我咪兩個鐘就餵佢一次,每次四安…你個99實係好無耐性啦…有
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

大宅

個奶咀窿應該吾會太細,已經是2號,我重Chick 過曬先攞過去比佢用,但我吾知佢會吾會扭得太緊.我都好怕個b變左個細碼,但我又吾知可以D乜,佢全家人都吾聽我講.我已經盡量6點幾放工接BB返去食6點半果餐,但吾係日日都可以準時收工架.返到去佢已經比BB食左3安.**佢係吾會一之過開6安比BB,而是每次2安,如果第2安就扭計,就吾會再開2安比BB.

[quote]
瞳 寫道:
我個女呢排扭計,唔多肯食,我咪兩個鐘就餵佢一次,每次四安…你個99實係好無耐性啦…有

水晶宮

我諗你最好帶埋你老公去見下健康院d姑娘,你99真係有d??奶加蛋花?佢會唔會就咁將d蛋放埋d蛋度攪勻(好似人地整滾水蛋糖水咁)就比佢食呀?d蛋唔熟分分鐘有菌同埋而家有d蛋重係假的,食蛋黃應該烚熟左先加落糊仔度食嫁wo,唔係加落奶度。帶你老公去托嬰所睇下啦,而家裡面果d全部係有牌教師黎嫁。

子爵府

take your bb with your 99 to the clinic that your bb used to go. ask the doctor IN FRONT OF your 99---how much milk should be taken per day, can bb have salt/soya sauce, should bb take egg yolk with raw plain flour, etc. 99/62 usually listen to doctor rather than daughter-in-law!! my experience!!
I support autism acceptance!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請工人得唔得呀??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個仔都試過俾99攪到入院住咗9日,(6個月人仔食太陽旦)
沙門士菌. 又試過帶10個月去公園玩到爆缸入院連針. 直頭係我個仔克星,而家我老公都怕咗佢.
俾橙bb食,食完瞓瞓吓(2小時後)响床度勁嘔,好彩我睇住佢瞓,否則"哽"死咗都冇人知,以上全部發生响我仔1歲前 :-(
so , 我之後自己唔返工湊.

大宅

聽到都覺得心痛,真係好牙煙!!!
究竟d奶奶係咩構造架~~~~~~~點會咁湊孫的!!!!!!

大宅

我99星期六又比豆漿我個仔飲,佢一向都自以為自已煮的野好有益,最好就只食佢煮的"蛋花加麵粉水"&豆漿,吾洗飲奶.
我以前未生BB時,佢重尊登攞D"味精"比我叫我煮野時落,話有益.佢都當我傻架,味精TOM邊會有益的.
我買左奶米糊係佢家,重教佢點開,佢都吾開比bb食,只係自己煮D古怪野比bb食.我都無佢符.

大宅

我都有問過老公請工人好吾好,佢答我如果請工人就要工人住99家,日間揍BB&只做99家的家務,吾會幫我做家務,而且BB夜晚返我家,工人留在99家.即是請了工人後我也是要做家務(也沒工人用).而且請工人比99用,工人都係要聽99話.

我老公現在都係有比家用99(數目同以前未結婚前一樣),但反而沒比家用我.家用方面我都吾想同佢計較,因為比錢老人家洗下都應該的,而且我都有比自己亞媽,無理由叫佢吾比架.

但係如果佢請工人比99用,我就會覺得好吾公平,點解我要自己賺錢做家用,夜晚要自己揍BB,重要請工人比佢地用.

finger 寫道:
請工人得唔得呀??

首頁

尾頁

跳至