懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一直都考慮緊生完之後點樣進補,睇左唔少產後廿八方的 POST,自己上網搵資料又見到有媽媽去余仁生綜合醫療中心買佢「產後進補調理」的 package,睇落又好似唔錯!有冇媽咪試過可以分享呀?

余仁生綜合醫療中心「產後進補調理」﹕
  • 為產婦設計及供應坐月期間適合個人體質的專屬處方
  • 療程包括中藥25劑及診症服務2 次
  • 優惠價 HK$2,380

dragon2012  請問呢個package夠食幾耐? 好似都唔錯喎  發表於 12-1-3 15:47
bbqrx  有冇資料如website, 電話呀~~因為我都有興趣wor  發表於 11-12-15 16:51
kimchi_baby  請問係邊架?係米好過28坊呢?  發表於 11-12-15 13:58

複式洋房

你有無搜尋下呢度d post呀? 我試過喇, 第一次生完既時候仲未有package tim呀, 依家有package抵d, 你有咩問題具體d甘問啦, 我generally覺得好架, 不過你最關心d咩先?

大宅

回覆:babimama2010 的帖子

余仁生醫師話不論順產定開刀都可以從生產第一日飲?仲話d藥可幫助上奶?其實配方已定,好似唔係tailor made,咁ok嗎?

男爵府

回覆:余仁生綜合醫療中心「產後進補調理」package

我都想知呀

子爵府

babimama2010 發表於 11-12-13 15:34
你有無搜尋下呢度d post呀? 我試過喇, 第一次生完既時候仲未有package tim呀, 依家有package抵d, 你有咩問 ...

我平時唔睇中醫的,所以真係無乜認識!我見個 package 都係二千幾蚊,如果真係有效,好過自己出去左執右執,又怕唔好、又怕被人呃!

之前我睇過有些 POST,佢地話生之前會去見一次醫師先,拎住頭幾劑藥先,之後生完再見多次,拎埋餘下既藥!
我而家 32 週,想睇下應該幾時去睇第一次比較合適!同埋佢有好多個醫師,你睇開邊位醫師呀?

kimchi_baby  佢地話大約 36週去睇第1次,執定幾包藥。  發表於 11-12-16 11:13

複式洋房

minibearbear 發表於 11-12-13 15:51
余仁生醫師話不論順產定開刀都可以從生產第一日飲?仲話d藥可幫助上奶?其實配方已定,好似唔係tailor made ...
唔會係定好啦, 我睇兩次張方唔同架, 又同朋友compare過, 有次七成唔同, 係清惡露o個張比較相似d

你睇邊個醫師呀? 我順產我fd開刀都食到, 我地兩個都有餵人奶呀, no worry 啦~ 我信99, 信媽媽, 最信醫師~ (俾我99知道就屎了, haha)

複式洋房

carolpuiyee 發表於 11-12-13 16:40
我平時唔睇中醫的,所以真係無乜認識!我見個 package 都係二千幾蚊,如果真係有效,好過自己出去左執右執 ...

36週就差唔多喇~ 我5個月的時候試過咳去睇醫生, 不過唔係for產後的, 我睇施醫師, 我fd睇鄭醫師, 佢話都好ok

男爵府

畀面勳章

係邊度黎?

大宅

回覆:YMY412 的帖子

我自己睇開鄭醫師,佢叫我37週到再去睇佢。請問係咪生完第一日就要飲藥?出院先可以嗎?

子爵府

babimama2010 發表於 11-12-15 11:55
36週就差唔多喇~ 我5個月的時候試過咳去睇醫生, 不過唔係for產後的, 我睇施醫師, 我fd睇鄭醫師, 佢話都好o ...

謝謝!
我之前睇其他媽媽的 POST,都聽過有這兩位醫師 =)

男爵府

carolpuiyee 發表於 11-12-4 23:09
一直都考慮緊生完之後點樣進補,睇左唔少產後廿八方的 POST,自己上網搵資料又見到有媽媽去余仁生綜合醫療 ...

我尋日特登走左上去CWB 果間問,咁basic 都係一樣啦,包2次見醫生,25包藥,不過就唔包貴果D藥材如 鹿。我都心大心細唔知今次試唔試呢個 package 好。

我上一次是食 28坊的,金裝,有鹿。自己其實又覺得唔錯播,因為食完D人話皮膚好左,咁身體都OK。
不過呢個 package 可以見醫生,又平D,都唔知點揀好。

同埋上次我煲 28坊,係每日都可以落一只 雞 or肉的,咁煲起都可以一日分成 2,3次當湯咁飲,又幾好。
但好似呢個 package 係當煲藥咁,我問個 reception 可唔可以放 雞 or肉,佢又話要看看醫生到時點講。

唔知有唔 mama 試過呢個 package 覺得點呢?

子爵府

kimchi_baby 發表於 11-12-16 11:11
我尋日特登走左上去CWB 果間問,咁basic 都係一樣啦,包2次見醫生,25包藥,不過就唔包貴果D藥材如 鹿。 ...

我之前睇過 POST,都有媽媽落雞煲的,不過佢事前都有問准左醫生得唔得先!

子爵府

babimama2010 發表於 11-12-15 11:55
36週就差唔多喇~ 我5個月的時候試過咳去睇醫生, 不過唔係for產後的, 我睇施醫師, 我fd睇鄭醫師, 佢話都好o ...

我終於預約左今個月 14 號去睇第一次症啦 (到時係 36 週幾),我0選了鄭醫師!
總算解決左一個小煩惱,唔駛諗產後補身調理既問題!

謝謝你的分享呀 =)

子爵府

To dragon2012,

"請問呢個package夠食幾耐? 好似都唔錯喎"

佢寫有 25 劑藥,以我所知就係每日一劑,頭幾劑就係用尼排清惡露的!我約左 14 號去睇第一次,可以睇完再講多些少你知!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

Any on Kowloon side?

子爵府

umama 發表於 12-1-3 15:55
Any on Kowloon side?
無呀!只得中環 / 銅鑼灣!

大宅

我約咗呢個星期五睇,不過我就嚟38週喇

複式洋房

回覆:carolpuiyee 的帖子

會晤會到時係咁要你加d貴藥材

子爵府

袁碌碌 發表於 12-1-3 18:47

我睇之前其他媽咪既 POST,佢地就話醫師好 nice,完全唔 hardsell!
我自己未睇,睇完先可以話你知 =)

複式洋房

袁碌碌 發表於 12-1-3 18:47

完全出乎意料, 咩都無sell過我, 第二次睇既時候, 我問醫師我要唔要買d鹿茸, 醫師答我...唔需要! 診所亦無得賣, 如果我真係要買的話可以去門市買~mouth:

首頁

尾頁

跳至