跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

之前喺Melbourne讀書,而家啱啱生咗BB半年,打算出年年中返去 for good。二月會去睇吓環境先,有機會嘅話就會住Mt Waverly. (有冇姊妹住附近?) 離開咗十幾年,我諗有好多嘢都唔同哂! 有咩要注意呢?

男爵府

好媽媽勳章

jamie_mama 發表於 11-12-7 17:56
之前喺Melbourne讀書,而家啱啱生咗BB半年,打算出年年中返去 for good。二月會去睇吓環境先,有機會嘅話就 ...
又係我呀, 希望呢條 thread 唔會只係得我同你吧~

大家 case 差唔多, 都係 melbourne 讀完書返 hk, 而家生左 bb 打算再回流返過去,
我打算 3, 4 月過去睇環境 (對上一次去係 07 年喇) 如果一切順利就 pack 野走人~

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

你話如果講好學校, 住 Balwyn, Glen waverley 好似比較好,不過聽講而家 Balwyn好似無以前咁好,我老公話Glen Waverley嗰邊啲學校,唔駛一定要住Glen Waverley,住喺City of Monsah都OK,所以我哋咪諗住住Mt Waverley囉!我哋比較懶,所以唔想搬咁多!

你01年返去呀?!咁我就大你幾年喇!我98年年頭就走咗啦,之後都返咗去幾次,對上一次返去係前年啦!覺得真係旺咗好多,同埋多咗好多唐人!以前去開啲舖頭有啲都無咗啦,多得Crown唔少!

無錯呀,我而家仲喺Dubai!

大宅

回覆:準備出年回流返MELBOURNE,有咩要注意?

我都是住在melbourne的香港媽媽

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

cjess111 發表於 11-12-10 21:16
我都是住在melbourne的香港媽媽
Hi cjess111, 你好呀?你係邊區住㗎?你係MELBOURNE幾耐呀?

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

http://www.theage.com.au/domain/ ... 20111210-1ooxm.html

睇完呢篇嘢,睇嚟我哋都係唔買樓住啦!我諗買唔起呀!

大宅

引用:++http://www.theage.com.au/domain/home-b

原帖由 jamie_mama 於 11-12-13 發表
http://www.theage.com.au/domain/home-buyers-priced-out-20111210-1ooxm.html

睇完呢篇嘢,睇嚟我哋都 ...
近來樓價平了點,但匯率高企,我仍覺得貴。

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

cjess111 發表於 11-12-13 19:29
近來樓價平了點,但匯率高企,我仍覺得貴。
係啦!我都係咁話!睇嚟都要租住先喇!我哋初時仲諗住懶啲,唔想成日搬屋,睇嚟起碼要搬多次!唉!有個小朋友搬屋好煩㗎嘛,我而家諗緊二月搭飛機去Melbourne都已經夠煩,唔可以好似以前咁輕輕鬆鬆。搬屋喎,死梗!

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

我老公係Citizen,我而家要申請個PR。無諗過結咗婚成9年都要寫愛情故事!唔係要寫番呢啲嘢出嚟,都唔記得同老公經歷咗咁多!

大宅

回覆:jamie_mama 的帖子

我都是先租屋,打算下年才買。買屋急不來的,我都唔想搬幾次,所以最近已開始到心儀地區看環境,之後再鎖定地段,下年三四月左右才正式睇樓。

男爵府

好媽媽勳章

jamie_mama 發表於 11-12-8 14:51
你話如果講好學校, 住 Balwyn, Glen waverley 好似比較好,不過聽講而家 Balwyn好似無以前咁好,我老公話Gle ...
冇計呀, 頭一年都係租住屋睇定 d 先買屋穩陣 d~所以我先至話小朋友咁細, 未讀 primary,
初頭 settle 邊區都唔大影響咋~最後點都要搬一次嘛~

e...你仲在 Dubai 咁你申請 partner visa 都係果度做? 有冇問 waiting time?

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

cjess111, 咁你諗住住邊頭?其實你嗰區都幾好丫,係貴啲同買唐人嘢就遠啲。我同老公嘅dreamhouse都係你嗰區㗎!

shokobb, 我諗我哋之前諗得太ideal啦!同埋我哋唔想老爺有藉口叫我哋同佢住!

係呀,我喺呢邊申請partner visa呀!我哋結咗婚咁耐,應該唔哂waiting period啦,不過就都係要寫 relationship history囉!揍住小B,周身都唔得閒,都唔知要寫到幾時!

男爵府

好媽媽勳章

jamie_mama 發表於 11-12-14 13:35
shokobb, 我諗我哋之前諗得太ideal啦!同埋我哋唔想老爺有藉口叫我哋同佢住!

係呀,我喺呢邊申請partner visa呀!我哋結咗婚咁耐,應該唔哂waiting period啦,不過就都係要寫 relationship history囉!揍住小B,周身都唔得閒,都唔知要寫到幾時!

我 pm 左你呀, 你唔好公開答我果樣野喎 haha

你結左婚 9 年又有小朋友, 應該一批就 PR 架喇
(好似係結左 2 年有小朋友 or 5 年以上冇小朋友會批 PR)

慢慢諗倒又寫 d 囉, 最難應該係搵番咁多年 d 相,
corresponding emails, phone bills record啫,
不過如你地有 joint property, joint accounts &
insurance beneficiary prove 應該夠 support 架喇~
但始終都係有資料就盡俾囉~

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

shokobb 發表於 11-12-14 16:01
我 pm 左你呀, 你唔好公開答我果樣野喎 haha

你結左婚 9 年又有小朋友, 應該一批就 PR 架喇
死啦!我無咁多support document喎!不過我哋有joint account,joint property就早兩年賣咗喇,insurance 都有嘅。乜原來要咁多嘢㗎?!唉!早知早啲攪啦,而家有個小B真係得閒死唔得閒病!

男爵府

好媽媽勳章

jamie_mama 發表於 11-12-15 00:53
死啦!我無咁多support document喎!不過我哋有joint account,joint property就早兩年賣咗喇,insurance ...
盡俾囉, 邊有得早知啫~傻瓜 hehe 而家 right timing 架喇~

如果你老公早 d 幫你攪 partner visa 而果時你地 5年內都未 plan長住...好難再續架~

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

shokobb 發表於 11-12-16 10:39
盡俾囉, 邊有得早知啫~傻瓜 hehe 而家 right timing 架喇~

如果你老公早 d 幫你攪 partner visa 而果時你 ...
咁你都講得啱,我哋之前都無諗幾時返去!不經不覺都過咗嚟四年啦!係時候要走!其實小B出世之前,我哋都仲未諗定去邊,因為初時諗住返香港,之後見到而家香港嘅環境,都唔敢返,加上我哋早前連樓都賣埋,更加返唔到!有諗過星加坡,因為有屋企人喺嗰邊,不過一諗到教育問題,即刻唔駛諗!

男爵府

好媽媽勳章

jamie_mama 發表於 11-12-16 13:50
咁你都講得啱,我哋之前都無諗幾時返去!不經不覺都過咗嚟四年啦!係時候要走!其實小B出世之前,我哋都仲 ...
一於一齊返 melb 啦, 大家有個照應~

你搵左搬運公司 quote 價未?

大宅

回覆:jamie_mama 的帖子

我嗰區真的不錯,住邊區也是視乎亞仔係邊區返學。買嘢反而不是問題,隔離區有中國人舖重有間不錯既茶樓。我同老公最近商量過都係以在附近找屋,除非melb grammar收阿仔,否則我地多數住返呢區。

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

shokobb 發表於 11-12-16 15:07
一於一齊返 melb 啦, 大家有個照應~

你搵左搬運公司 quote 價未?
放心,我哋已經決定咗返Melbourne㗎啦!好開心喺呢度識到你,咁啱差唔多時間返去,可以互相幫忙,有個照應!
我未quote價呀,因為有啲傢俬都未買齊。我過嚟Dubai嘅時候用SantaFe,嗰時用咗個廿尺櫃,大概用咗三萬三。我哋今次返去應該會揾Crown,好次穩陣啲!

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

cjess111 發表於 11-12-16 15:22
我嗰區真的不錯,住邊區也是視乎亞仔係邊區返學。買嘢反而不是問題,隔離區有中國人舖重有間不錯既茶樓。我 ...
嘩!乜而家你嗰邊都有唐人舖,仲有茶樓添?!咁真係好方便喎!我其實都鍾意啲無咁多唐人嘅區,不過一係就太遠,一係就太貴,再唔係就學校網唔好。。。。唉,都係過嚟住落先決定好啲喇!
你個仔有機會讀Melbourne Grammar咁好丫!你個仔好大個㗎啦?!入到就真係叻仔啦!

講開飲茶,我近呢幾次返去啲飲茶熱點全部唔同哂!我以前通常去City新食為先,Burwood食為先(已經執咗),采蝶軒,但呢幾次返去,啲人次次都約我去Doncaster間大班,好鬼悶!其實而家興去邊飲茶㗎?

首頁
12345...10

尾頁

跳至