想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

C6冇丁丁,上星期睇左董醫生,轉介C6先睇泌尿科再睇下情況。但醫生話最worst case要做IVF + MESH/TESA ($70,000 + 50,000 = $120,000)。費用太貴了,排政府要多久? 請問有冇人情況一樣?分享一下。。。

大宅

回覆:C6冇丁丁要做 IVF + MESH/TESA

有冇人情況一樣?分享一下丫

大宅

唔好意思呀...真係唔知. 不過我估排期時間應該同一般政府做ivf冇分別囉.
見醫生排年半至兩年, 做ivf至少排一年?

別墅

視乎你年齡同睇你願唔願意等排[聽講政府泌尿科排期條隊好長],你要揀時間抑或金錢,那你要衡量了~ 記住個人放鬆D啦。

大宅

我在威記等了約3年才可做ivf (由遞醫生信計),但其間已包括我同c6各樣檢查(如驗血、照輸卵管、及c6做泌尿科手術),所有驗查不育科醫生會為妳安排,不過我c6的情況同妳c6唔同。

威記要睇妳年齡,佢唔會為40歲的婦女做人工。

以上資料希望幫到妳啦!

大宅

引用:唔好意思呀...真係唔知.+不過我估排期時間

原帖由 yaya_pig 於 11-12-23 發表
唔好意思呀...真係唔知. 不過我估排期時間應該同一般政府做ivf冇分別囉.
見醫生排年半至兩年, 做ivf至少排 ...
嘩,三年。。。。好曼長呀 謝謝你

大宅

引用:視乎你年齡同睇你願唔願意等排[聽講政府泌

原帖由 肯肯ZOE 於 11-12-23 發表
視乎你年齡同睇你願唔願意等排[聽講政府泌尿科排期條隊好長],你要揀時間抑或金錢,那你要衡量了~ 記住個人放 ...
係,好多人都叫放鬆0的。。。不過,好難呀

大宅

引用:+本帖最後由+Shirley321+於+11-12-23+15:37

原帖由 Shirley321 於 11-12-23 發表

我在威記等了約3年才可做ivf (由遞醫生信計),但其間已 ...
明白,請問你C6係咩情況?同埋幾多錢?

大宅

Dragonbbb 發表於 11-12-23 20:50
明白,請問你C6係咩情況?同埋幾多錢?

C6因靜脈曲張令丁丁差,我哋係排公家的,而家已做哂所有檢查同手術,只是等做ivf,暫無特別收費,只是每次覆診俾100大元左右。

如果妳年紀尚輕,其實可排公家,呢啲係香港人既福利嗎!

可否話俾我知妳幾多歲,同妳c6為何會冇丁??

大宅

引用:+本帖最後由+Shirley321+於+11-12-23+23:39

31歲。未知係佢心理因素(以前有丁丁架,由開始plan生bb就冇),定身理因素。要睇埋泌尿科先知。
咁即係你做左ivf未?如果做好似都要錢,對嗎? 唔知IVF成素有幾高呢?大家一齊努力!!

大宅

Dragonbbb 發表於 11-12-23 23:47
31歲。未知係佢心理因素(以前有丁丁架,由開始plan生bb就冇),定身理因素。要睇埋泌尿科先知。
咁即係你 ...

31歲都未係好高齡,其實我覺得如果無乜錢,可在政府做哂所有免費檢查/手術後,再決定私家定公家做人工都得,慳得就慳嗎,但當然越後生做成功率越高。

但聽聞而家公家驗丁要收費!

我未做 ivf 嫁,而家考慮緊公定私,但唔記得公家幾多錢,好似2萬幾左右掛,成功率我估同私家差唔多,有時見私家好似成功率多啲,但都唔知是真是假。

大宅

引用:+本帖最後由+Shirley321+於+11-12-24+00:08

係啦,有時真係心大心細都唔知揀時間好,定揀金錢。請問如果想去政府睇,係味要醫生轉介信?

大宅

Dragonbbb 發表於 11-12-24 00:49
係啦,有時真係心大心細都唔知揀時間好,定揀金錢。請問如果想去政府睇,係味要醫生轉介信?

...

叫婦科醫生幫妳寫信,然後拿去有不育科既政府醫院,
聽聞結婚1年以上都不能懷孕就可以,但唔肯定。

別墅

回覆 Dragonbbb 的帖子

我前日的心情谷底就像今日的你,整天緊奏眉頭,幾乎發瘋了(挺嚴重)但再咁落去BB咪更加唔會黎,想有咪更加難,收尾我番到出黎了..
始終一步一步黎,向好方面看,整好C6同自己個身體,有健康才會收到好消息,能否有緣做父母就交比天啦~
吸氣,呼氣,你都要盡快調節自己心情呀, ^^ 今日唔知聽日事,BB會隨時黎哩,咁多位奸爸爹YO

大宅

引用:Quote:Dragonbbb+發表於+11-12-24+00:49+係

原帖由 Shirley321 於 11-12-24 發表
叫婦科醫生幫妳寫信,然後拿去有不育科既政府醫院,
聽聞結婚1年以上都不能懷孕就可以,但唔肯定。
謝謝。好似係一年。C6下星期會睇泌尿科,希望冇事啦

大宅

引用:Quote:原帖由+Shirley321+於+11-12-24+發表

原帖由 Dragonbbb 於 11-12-24 發表
你介唔介意講下你前幾日咩事跌到去谷底?!

大宅

Dragonbbb 發表於 11-12-24 12:57

你C6下星期見完泌尿科後, 可否上來報告一下醫生的議見, 我C6見完澳門泌尿科醫生後, 照完睪丸B超, 叫我們放棄要BB, 醫生話我C6睪丸發育不良, 目前只有外國可以從睪丸取出精子科技, 但我見你的婦科醫生話可以做MESH/TESA, 唔知係未就係從睪丸取出精子手術的英文簡寫, 如果係, 即係香港都有得做, 我們就有希望...

大宅

小情人 發表於 11-12-25 16:22
你C6下星期見完泌尿科後, 可否上來報告一下醫生的議見, 我C6見完澳門泌尿科醫生後, 照完睪丸B超, 叫我們放 ...

仁安醫院有呀. 佢小冊子上有寫: 抽取精子外科手術套餐 Surgical Sperm Retrival Package (MESA/TESA) $36,850. 呢個係一年前嘅價錢表.

大宅

Dragonbbb 發表於 11-12-24 12:57

希望冇事啦. 你話以前冇事架嘛...即刻唔係先天.

你照下先, 如果係呢d靜脈曲張病, 睇下係c+做手術保險有冇得claim. (我c6保險單後面個病表寫明包靜脈曲張! ) 一路排政府, 咁你先生一路好番, 機會咪大d囉.

我C6都係靜脈曲張, 自己搵泌尿科醫生做手術(唔係仁安), 扣咗保險, 俾咗$3千幾蚊.

大宅

yaya_pig 發表於 11-12-25 16:56
希望冇事啦. 你話以前冇事架嘛...即刻唔係先天.

你照下先, 如果係呢d靜脈曲張病, 睇下係c+做手術保險有冇 ...

請問你找那位泌尿科醫生?

首頁
12345...8

尾頁

跳至