親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

早兩日玩完返嚟,當時天氣係由首爾市中心-9C至滑雪場-20C,但當地導遊話韓國最凍天氣係1-2月,最可以凍到-30C!,你地新聞年過去一定要好好準備!
1.唱錢: 我喺HK榮海唱,20/12個價係145,韓國機場係141,東大門都係差唔多,明洞冇留意.

2.衣服: 我平時都算怕凍,但底衫都係著樽領heatteah之類貼身薄底衫+抓毛裡衛衣+羽絨,下身貼身打底褲+抓毛裡

長褲,厚襪+毛毛裡雪靴. 其實去到最凍係面,頸,手指同腳指位置,所以一定要買棉質口罩/面罩,抓毛裡手

襪!(一般毛冷一定冇用!) 如果雪嘅一定要買滑雪專用手襪!

3.滑雪: 我個導遊帶我地去租嘅價錢(唔同雪場同租初鋪頭可能有差別), 大小同價!雪鏡15000W,衫褲

15000W,護pat褲15000W, 手襪必須自己購買15000W! (15000W=HK$105), 至於雪靴可以唔買,因為滑雪係去雪場換著好重嘅專業雪鞋,不過平時對鞋要保暖同防滑!

*必須準備多啲紙巾,因為鼻水係會長流!

滑雪衫褲,雪靴我自己準備好,全部淘寶訂:

click here入舊post自己爬文

Shopping: 我個團有帶我去過東大門及明洞,兩度shopping center 都令我失望,因為普遍都係賣平價大陸貨,如果買不如淘寶仲平!一係其他都係香港有嘅品牌。

護膚品我推介UGB!佢價錢唔算貴,但隻AQUA cream真係好水,平均二百幾,但除咗化妝城之外唔普遍買倒。

另外,雞泡魚乾同芝士麵好正

暫時係咁多,諗到再後補

公爵府

畀面勳章

一定要戴口罩,d風吹到塊面好痛

珍珠宮

請問香港邊度買棉質口罩/面罩?
去濟州冇滑雪需要呢d裝備嗎?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

回覆 kikiboy 的帖子

梗要,因為都係超凍架! 你可以去賣滑雪裝備鋪頭買面罩,好多圖案揀!口罩成人包得唔夠,依家好多有冷手襪賣嘅地方都有啦~

子爵府

想問小朋友要穿羽絨褸, 香港邊到買最FIT呢?
PRO_CAM_FIS....定LAFUMA果D地方買好呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我已經冷咗啦

男爵府

多謝分享!我仲打算著皮面波鞋,我都係要快d淘返對毛毛鞋先!

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

係呀!!一定要有野遮面呀!!!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

請問首爾市中心有無落雪呢?
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

伯爵府

我走嗰日見到地上有雪漬咋

伯爵府

回覆 happy168 的帖子

雪鏡一定要帶架,因為啲雪會反射太陽啲強光

嘩,1月雪場有可能會接近-30C,面罩,滑雪手襪,勁厚嘅襪,請準備好!

伯爵府

回覆 蔚晴 的帖子

如果唔係集運,直走速遞直到香港就趕得切....因為上面爆晒倉啦
而且鞋一定要防水防滑,個人認為UGG款鞋唔太啱

伯爵府

回覆 AC4712 的帖子

Touch wood,我地嗰幾日頂得住喎~

伯爵府

回覆 d2343130 的帖子

如果去滑雪就唔可以著羽絨褸架,會整爛件褸,而且唔防水!你到時要租雪褸

男爵府

真係凍到爆, 感覺比上年去日本東北更凍. 係Seoul著毛毛boot 覺得有暖暖, 但係當日係-4to-11. 但是係Alpenisa滑雪場, 著雪褲加打底, 保暖底衫+windstopper Fleece+Montbell down jacket+ windstopper ski jacket 都係剛剛好. 面都耍封著, 最好係頸"cool"封到上nose&ear到,帽同手套必須. 晚上外出食飯, 食完只可行一行就耍返Hotel, 凍到無朋友.

我見到旅行團去夜滑, 真係要做好保暖. 成團最細我估2-3歲, 著咗連身滑雪服就出去,我見小朋友返入Ski house係甘哭, 面吹到紅哂.

伯爵府

回覆 bbeasy25 的帖子

所以面罩好緊要,因為凍到啲鼻水係咁流,抺都抺唔切!
因為一向我地少用,所以過去之前一定要買!其實最好係好似係飛虎隊用嗰啲,唔好理靚唔靚,1-2月雪

場會-30C架!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至