論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問有冇媽咪係請ee上門湊b架?我想問其實你地點安排ee既工作呢?

因為我c6成日話我比九千蚊佢請佢番黎坐(一星期五天,放紅假,朝8晚7)… 但係其實佢都做哂我比佢做既野,我每日要佢湊b(包括開奶餵奶,沖涼,同佢玩),另外要吸塵,抹地,洗熨阿b既衫(機洗),清洗消毒奶樽,同埋煮晚飯...不過可能阿b(剛剛2個月大)成日瞓,所以佢有好多時間剩… 我c6話番親屋企都幾乎見到佢坐係sofa睇電視/瞓覺就火都黎(不過當時阿b係瞓緊覺既),成日同我complain,話咁不如請賓賓/印印冇咁嬲啦...

當初我地寧願比貴一倍人工都要請ee,而唔係請工人,都係想佢focus係個b度,我唔係話要佢好pro咁train up阿b,只係想佢多d同阿b玩同傾計,第一時間pay attention比阿b… 所以家務都唔係比太多佢做(只有以上那些…也不是日日都要做),但end up佢好似又好多時間剩,我又冇得話佢(因佢做哂d野,同埋除非好離譜,如果唔係我都唔敢話佢,話哂我個b係佢手架嘛)...

但我c6又日日同我complain,話佢仲衰過賓賓/印印,因為賓賓/印印都會做多好多家務同時又可以照顧埋阿b,最主要係c6唔覺得ee湊同賓賓/印印湊有好大既分別,因阿b成日瞓根本ee都冇咩洗點理佢同佢玩(又或者係ee成日“迫”佢瞓so that 佢可以有free time??? I really don't know...)

我地屋企冇裝cam又冇人係屋企睇住佢,係希望ee覺得我地信佢,攞個心出黎對阿b...其實我覺得我自己既要求已經好低,只要佢湊阿b湊得好,其他既野都唔重要,甚至乎比九千蚊我都覺得係值得既… 但另一邊廂我又明白c6既,即使佢做哂d野,但係始終比$請佢架嘛,見到佢坐係sofa度睇電視或者瞓覺就梗係唔順眼架啦﹗但佢冇野做又成日留留長,我都唔比佢有free time,又好似對佢唔係咁好,驚佢做得唔開心,最後suffer既咪又係阿b?

呀,仲有一樣野,有幾次比我c6見到阿b喊ee冇即刻去理佢,c6咪問佢做咩唔理阿b,ee話唔可以縱壞阿b,要由佢喊吓先至理佢,c6梗係又同我complain啦...我同c6講,的而且確好多人都係咁講架喎,但係c6就覺得係佢唔想理阿b多d囉…

攪到我成晚都瞓唔著,好唔開心… 希望你地比d意見,thanks﹗

大宅

我個人認為你同你C6想法不一囉,一個想請工人,一個想同EE,兩個湊B方法都唔同啦mouth:

大宅

炒咗工人後等新工人來果2個月真空期, 我試過比$9000請個本地ee上門湊bb, 我屋企一直有裝cam, 佢以為我張sofa 角落影唔到佢, 佢就成日响果個位瞓覺, 仲用我張櫈仔”long”腳, 勁嘆! 有次仲見到佢剪腳甲! 當時bb 3個月大, 我淨係叫佢照顧bb, 洗奶樽同洗bb衫。 仲要包佢午餐, 佢試過一次過食晒一包雲吞 (1包10隻) + 10粒丸+ 2塊火腿!!! 佢淨食餸唔食飯同麵! 包佢午餐貴到嘔呀!!! 不過佢地有佢地優點, 就係個腦會識轉同主動d, 例如天氣涼會同阿b著返件衫, 見阿b啲皮膚乾會幫佢搽cream, 見阿b有咩唔妥會即時通知你, 會好主動成日比水阿b飲等等…

至於外傭就係要叫先做, 個腦唔識轉, 容易黑面, 有d仲會偷嘢, 大埋肚玩死你! 又要包佢所有醫療費用, 如果生癌d醫藥費比到你窮, 唔好彩請中個有長期病患嘅保險唔包!

請外傭係隔山買牛, 請本地ee起碼可以有得試工, 請中個衰傭有排你煩, 本地ee最多係懶d, 不過佢地真係會做晒d嘢先會偷懶, 如果經濟許可, 我覺得請本地ee係好d! 你嘅情況, 不如安排多d家務比佢做啦! 唔好覺得唔好意思, 不過你同佢講時要有d技巧。

伯爵府

其實你請EE, 既然做晒你嘅要求/家務/湊B, 我覺得OK啦

1), 你個B仲細, 要SLEEP多D, 遲D大D, 如果EE都係唔理BB先COMPLAIN都未遲, 呢個PT可以睇長遠少少

2) 請EE雖然佢好似好多FREE TIME, 但佢COMPLETE ALL TASKS, 你請姐姐, 都未必100%一定得, 我朋友個姐姐, D家務好多冇做, 話湊B唔得閒喎

3) 你呢個EE, 起碼叫功夫做得OK, 湊B又OK, 唔駛你煩, 你睇下其他媽媽成日呻D姐姐STUPID, 教極都唔識, 又唔識湊B, 到時你真係有排煩

4) 請姐姐, 精神上都要日防夜防, 又驚佢偷野, 借錢, 攪大個肚, 走佬仲要反告你, 請EE有冇呢個問題先 ??

總括黎講, 你C6只睇姐姐好嘅一面, 未請過姐姐嘅人係唔會明白請姐姐有幾煩.

你C6覺得EE太得閒, 咪比多少少家務佢做囉, EE做好家務, 湊好B, 煮埋DINNER, 請姐姐都係咁架咋, 你仲想可以得到D咩 ???

大宅

回覆:請了ee上門湊b… 但c6成日都complain… 話請賓賓/印印冇咁嬲…

我囡囡用ee由兩個月到而家兩歲。上門,沒轉過人。
價錢同妳差不多,但我不用ee做家務,只照顧bb,洗奶樽,煮一餐粥俾bb。
初期bb細,會多空閒,我買了一堆bb食譜書俾ee睇 。ee也說待bb大點就會忙,事實上到bb學行食粥,ee真係多好多功夫~~

別墅

回覆:請了ee上門湊b… 但c6成日都complain… 話請賓賓/印印冇咁嬲…

本地ee可靠好多。其實最緊要佢錫唔錫bb,如果bb夜晚瞓得好即佢日頭揍得唔錯啦!

男爵府

其實本地EE同外傭根本無得比,樓主真係要同老公傾傾!

別墅

其實我都係請本地ee既,而我個女女都15個月大,有時下午呀女可以瞓成三個鐘,ee都無野做坐响到。開頭佢唔好意思,會抹多次地同玩具,試過一日抹成三次。我自己覺得無必要,所以叫佢坐下,睇下雜誌同電視。我自己就覺得負擔到就本地ee好好多,你bb仲細,只係要餵奶係少功夫d, 之後會越來越忙。同埋我覺得你地請得佢,你地要信任個ee, 佢用咩方法湊就比佢,如果唔係你地會好辛苦。bb仔喊唔洗馬上去安撫佢都真係好多媽媽都係咁。我覺得明顯你先生已經唔信任佢,不過如果佢只係無野做坐响到而其他野做得好妥當,咁其實已經好好。你都見到呢到幾多人講外傭既恐怖野,未請已經驚定先,係計時炸彈。你同你先生再傾下,唔得換過一個但比多少少野佢做,等佢少d free time 得唔得?

careysum  如果樓主再加家務比EE,我諗9千蚊無MUG人會做  發表於 11-12-30 17:07

子爵府

如果個姨姨係好, 9千蚊唔貴啦, 我9年前都係用本地姨姨湊大仔, 當年個仔擺佢屋企湊, 都要8千, 因為姨姨真係好好, 好鍚小朋友, 我個仔一識行就介尿片, 因為個姨姨唔怕麻煩, 由得個仔周圍賴都要train佢. 後來有左第二個, 唔請工人唔得啦, 但明顯工人只係為錢打工, 唔會同你諗, 唔會教BB, 只求佢做野方便, 所以到4歲都仲要餵飯, 仲有, 你估工人唔識偷懶? 偷懶咪算小事, 冇辦法起黎, 偷錢都要隻眼開隻眼閉呀.

珍珠宮

回覆 回覆:JoyceNgYY的帖子

你眼看見,外傭同本地ee既工作性質係一樣,所以好明白點解你老公覺得請外傭好啲,而事實上,係有分別,我同你一樣要揾人黎湊仔,都覺得本地ee好啲,點解?因為我覺得本地ee識湊小朋友,起碼唔駛擔心佢虐待小朋友,又跟香港人一般做法湊佢,可以放心點。
不過我最後請左外傭,我都有點後悔,真係要教好多野,佢地對我地做法又唔熟,真係。。。遇著過唔醒既分分鐘爆血管。

大宅

在天氣凍的時候,本地ee會主動為小朋友加衫、多俾水飲等,就是這些細微細眼事! 外傭一於少理,沒有吩咐做,當唔識唔知! 所以如有能力還是請本地ee好!

大宅

domestic helper also have many free time ga, the only difference is they need double / triple time of locla ee to complete the task.

子爵府

可能係本地EE 快手姐......我試過自己一人湊初生B, 根本無咩時間做到家務....之前我請個陪月, 佢都好快手...通常3點左右佢就可以坐SOFA 睇MAGAZINE.....

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

負擔到一定係請本地既好!阿B仲細咪俾多D家務EE做, 等你地放工冇咁辛苦...

我個女12個月開始係本地EE湊半日, 另半日老人家湊。EE都忙到冇停手... 除咗湊B, 仲要日日抹地, 抹塵, 熨衫(一星期一次), 煮比BB食, 洗洗手間, 間中有老人家係度睇住B就要抹埋kitchen...

主動同鍚BB好緊要, 我個EE見阿BB用杯飲水飲得少, 就唔怕煩用碗仔逐匙餵...同阿B去睇醫生一見有其他睇醫生既小朋友就拉開阿B, 驚人地傳染佢....

而家阿B大咗識行識走, EE真係少咗時間做家務, 不過我兩公婆都理解, 係老人家見到成日覺得要人地冇停手先叫有做嘢, 好煩!

珍珠宮

引用:負擔到一定係請本地既好!阿B仲細咪俾多D家

原帖由 ggsbb 於 11-12-30 發表
負擔到一定係請本地既好!阿B仲細咪俾多D家務EE做, 等你地放工冇咁辛苦...

我個女12個月開始係本地EE湊半日 ...
你個ee咁好既?我個工人真係同佢冇得比,我個工人換片手腳慢,凍到個仔打冷震,沖凍奶比佢飲(天寒地凍),見個仔打噴就手旁觀唔同佢加被,依加呢d天氣攞見薄衫比我個仔,我個仔一個月大咋。真係唔叫唔做。

子爵府

用錢買個安心la!

等bb 大d再算!

at least 佢不用stay 係度住, 又不用日防夜防!

大宅

畀面勳章

本地EE同外傭係原全唔同function嫁.... 唔可以咁比....請外傭唔一定乜都肯同你做晒, 你睇呢板D人complain就知....總之, 各有長/短處, 自己諗下自己需要邊種, 更加唔值得為左呢D小事同C6傷感情!!

子爵府

回覆 小mama 的帖子

我個工人咪又係, 自己就着到成隻糉咁, 但我個女起身就永遠唔記得要俾衫佢着.

子爵府

本地EE同外傭不可以比較,男人是不會明白,
本地EE用愛心去照顧BB,外傭你叫一下佢就旭一下

大宅

我都想請本地ee, 只不過係無本事, 你有本事又請到個你覺得好既ee, 珍惜呀~~

首頁

尾頁

跳至