論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

你們的工人姐姐一天洗澡多少次?
是否每天都洗頭及吹頭呢?

自從發現我工人姐姐晚上洗頭, 唔吹頭, 就訓教, 訓醒攪到個頭及間房好大陣味, 佢是張會同 bb 同房的, 便要求她洗完頭, 吹好頭先可以訓~

就是因為呢個原因, 我們返了工, 她日間又走去廁所洗澡及洗頭, 一天洗澡 2次, 暫時阿 b 未出世, 我冇話佢~
但我又唔想阿 b 出左世後, 冇人係屋企, 我又返左工, 佢走左去洗澡, 你們會否現在容許她這樣繼續做呢?

大宅

回覆:工人姐姐洗澡及洗頭習慣問題

我個姐姐初到都係做好嘢,晚上洗頭沖涼,我都唔想佢up住個頭訓,所以我比咗個風筒佢用,叫佢喺廳吹亁先訓。

男爵府

U have to tell her now....bathing and washing hair once per day

男爵府

畀面勳章

回覆 細B媽媽 的帖子

我晚上有俾風筒佢去吹, 唔知點解, 佢都唔鍾意吹頭, 就訓教~ 寧願在我們返工之後, 走入廁所去洗頭~

其實我唔係諗水費問題, 我只是擔心日後阿 b 冇人睇住, 佢走左去洗頭~

公爵府

畀面勳章

咩濕住個頭訓, 第二日會一浸味架咩? 好彩我兩個工人無呢D問題啫, 其實我唔知佢地點安排, 總之小朋友在家, 佢唔應該做私人野, 唔可以獨留小朋友在廳, 除非煮飯大家食, 我地去左訓, 佢點搞, 沖幾耐, 其實我都唔知, 試過我返屋企, 姐姐個頭係濕既, 我問佢點解會掉低小朋友在廳, 佢去沖涼, 佢話唔小心比花酒淋濕自己(我家廁所好細), 我就再WARN佢唔可以, 最初黎, 又試過食完晚飯, 佢洗好晒碗, 就黎問我佢可唔可以去沖涼, 我話可以, 但係2日後, 發覺唔掂, 好煩, 因為小朋友往往有人係廁所先話要去疴, 到第3日, 我問返佢, 我可唔可以答唔可以, 我地仲有半小時多D去訓, 你到時想點都得, 點解唔可以等多陣
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

畀面勳章

你應該同佢傾下,叫佢一日祇可沖一次涼及一定要吹乾個頭先可以瞓!

大宅

我姐姐都係洗完頭唔吹頭就瞓. 但又唔覺有咩臭味? 係咪佢地習慣?

男爵府

我個工人又係唔鍾意吹頭就瞓,初初幾日係咁叫佢吹佢都話 no need, ok ok..., 但係我都買咗個風筒,之後梗性要佢吹完頭先瞓!佢最初係咁二吹2吓就話瞓 (其實個頭都未乾,有8成仲濕),跟住我要佢再吹過 (因為我唔想佢病!)。而家佢都係吹到個頭5成乾就瞓!我冇再理佢,或者佢鄉下興濕住個頭瞓掛?

我一定唔會比佢晏就沖涼,因為個個返哂工得佢睇BB, 點可以比佢走咗去,一陣阿B有咩事點算!

子爵府

乜原因佢要沖2次涼? 同埋要同佢講冇其他人睇B係唔可以去沖涼.

別墅

我工人剛來第一個月和你家姐姐一樣,一天兩個澡,說一個是shower (shower without hair wash), 一個是bath (shower with hair wash)。我忍了一個月,之後實在受不了,就問JJ為啥洗兩個澡,真是奇怪,尤其是天還很冷。
JJ也不笨,說了兩次後就改洗一次。只是還是不願吹乾頭髮

男爵府

引用:我個工人又係唔鍾意吹頭就瞓,初初幾日係咁

原帖由 JenLau88 於 12-02-16 發表
我個工人又係唔鍾意吹頭就瞓,初初幾日係咁叫佢吹佢都話 no need, ok ok..., 但係我都買咗個風筒,之後梗性 ...
我嗰個一模一樣,我話得佢多,現在會吹頭,但都只係七八成亁,就話亁晒。俾佢激死,先嗰排涷成咁,病咗就煩啦

男爵府

咁多工人都係咁,原來佢哋真係鄉下興!

大宅

佢逢放假都洗2次, 出門前洗頭沖涼, 回來又沖

如果我話1曰只可沖1次, 佢一定揀出門前沖, 因為佢要扮到好靚, 禁佢回家後我都想佢沖

waanyy  我嗰個都係呀!  發表於 12-2-16 22:19
waanyy  我嗰個都係呀!  發表於 12-2-16 22:19

男爵府

我個工人又係洗完頭唔吹即訓,仲要頭髮好長,咁得意既?

男爵府

我個bunbun夏天一日沖兩次涼, 冬天我見佢中午又沖, 晚上又沖.
我就問佢, 你冬天都要沖兩次涼, 後來佢改左11:30沖涼洗頭, 晚上就吾沖.
本來想叫佢晚上洗完碗先沖, 因為我下個月都吾用佢, 所以費事理佢.

男爵府

畀面勳章

回覆 JenLau88 的帖子

原來係咁, 個個姐組都是鄉下興唔吹頭訓教.......哎~
點都好, 我遲 d 等 bb 出世, 同佢講日間唔准掉下 bb, 走去廁所洗澡.....
一定訓教要吹頭.......唔可以有味, 因為佢要同 bb 訓..

公爵府

畀面勳章

回覆 minna_minna 的帖子

其實唔止沖涼, 你要同佢講, 只要得佢同BB係到, 佢唔可以獨自留BB係廳, 如煮飯比自己食, 去廁所別論, 不過都應該只係半掩門, 佢地好Q鈍, 要講到清清楚楚
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

我以前個衰bun 會向下午向阿仔瞓時沖涼, 每日洗頭, 每日吹, 成2個小時, 仲成地頭髮, 之前我唔知, 剩係晚上回家厠所成地頭髮!!浴缸窒麻, c6 都頂唔順, 話左n 咁多次, 只係會掃下個地.

後來有一日我突擊回家, 發現左係厠所咁耐, 跟住我整d聲, 佢唔知係我回家, 佢喝出嚟, 一開門, 我黑晒面, 我無出聲, 剩係入厠所睇下, 影相, 之後抄左佢.

現在個工人好d, 都係會下午沖涼, 但好快, 會跟手清潔, 但有時佢向晚上才沖涼, 都ok. 之前同佢講清楚, 先小人,免得激氣!!

男爵府

畀面勳章

回覆 wongwlv 的帖子

我因為工人剛剛到左 2 星期左右, 我有 set 到 IP CAM 在家裡, 見到中午她的頭是濕及衣服都更換了, 所以先估到佢在日間時間洗澡及洗頭, 另知道為何晚上突然變左沒有洗頭......

點都好, 等個工人 HAPPY 多個幾星期, 待 BB 出左後, 跟她說清楚, 沒有人在家, 不準獨留 BB 在廳及洗澡, 及晚上要吹頭~ 因為暫時她的工作表現, 都算感覺良好~ 我唔想因為我在睇 IP CAM 而捉佢任何野, 而攪到大家鬧得不愉快, 現在 BB 未出世, 都沒有大問題~

男爵府

畀面勳章

回覆 winwin815 的帖子

呢樣野, 真的要跟她當面說清楚~

首頁

尾頁

跳至