論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新工人我已confirm 請!但是佢仍然在舊顧主家工作!我應唔應該打比佢現僱主問佢工作表現!但agent 話問都冇用因為而家係工人炒現僱主游魚!個顧主一定唔會講佢好野!請問我應該點算?

333s  想打就打, agent 對工人了觲多深? 前顧主說好, 也未必真. 人人要求不同  發表於 12-2-17 08:43

子爵府

回覆:Elau719 的帖子

我會打,一定打,好過估估下!切忌太相信agent的說話!

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

打,唔問你嗰心會囉囉攣。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

侯爵府

BK Milk勳章

打囉 ! 但你都預有人可能假扮僱主

姐姐炒僱用魷魚 ?? 尼個姐姐都幾大膽

如果我唔敢用 工人一定講到僱主有幾衰

唔北食 唔北訓等etc

信三成 雙眼失明

成日講香港僱主有幾衰

成日下午茶都見到有些太太帶埋工人去

今日隔離抬個賓姐同太太一起看雜誌 嘆下午茶tin

333s  很好, 你都幾了解工人特性. 外傭9成都說雇主不好.  發表於 12-2-17 08:45

大宅

有得問當然問

好似我而家個工人, 我都吾唸住同佢續約, 只係佢話完約再揾工佢就俾好少agent fee, 但斷約就要俾好多 agent fee, 我唸住大家好來好去, 加上我之前又揀吾啱, 到簽得新工人黎都差不多, 未俾佢做到完約

禁我工人去揾工時, 硬係會話自巳吾續約啦

如果佢未完約又揾工咪仲衰, 佢可以禁對現任僱主, 將來也可以禁對你

男爵府

回覆:如果你會點做?打電話比佢現有僱主

我都有想過佢炒僱主游魚!將來亦有可能炒我!不過我真係自從第一個工人走後等咗四個月都冇工人肯湊nb! 而我個囡就來四個月大了!一日冇工人我個囡就一定要係親戚度住!我唯有博一博請呢個,其實真係唔知點去問佢而家個僱主!掉轉係我去搵工,新公司想請我而我重係舊公司做緊!咁真係好麻煩!其實如果佢地有試用期咁我地就晤會咁慘啦!

男爵府

有冇個印姐僱主係度?佢1984年165cm高去過台灣做再來香港四個月?

男爵府

如果你會點做?打電話比佢現有僱主

點都問,就算炒僱主魷魚,都可以問佢做嘢做成點

禁止訪問

大宅

佢個現時傭主遲早都知啦, 你打比佢問下, 都唔會令個工人會唔留下.

翡翠宮

梗係打! agent 信唔過!

大宅

係香港只做得4個月就抄僱主魷魚, 打電話問個明白啦.

Agent唔好太信呀.

別墅

唔係應該未confirm請之前先問reference o羊? 你已經confirm o左, 問左有問題你點算呀? 我第二個工人係自己請o既, 我都係要求個工人一定要係完約, 同埋要比我問前僱主reference, 我先考慮.

大宅

Elau719 發表於 12-2-16 22:41
我都有想過佢炒僱主游魚!將來亦有可能炒我!不過我真係自從第一個工人走後等咗四個月都冇工人肯湊nb! 而我 ...
吓? 有四個月時間你搵海外的都來到啦... 請海外一定冇香港的咁揀擇...

複式洋房

梗係問啦,
好多AGENT同姐姐一伙架.
啲姐姐可以搵啲衰AGENT, 仲會幫佢地講大話.
我最近走佬嗰個做左七個月,
佢話掛住屋企個仔同老公要返印尼.
我可憐佢, 又諗佢成日黑面.
咪買機票比佢走囉,
點知佢原來無走到!!!

一定有AGENT收留佢!

大宅

寄然有電話, 打一打, 問一問, 無仿!

禁止訪問

男爵府

大宅

打比現時顧主問下都好,了解多些好D

男爵府

Agent 回復係十個有九個僱主都話個工人嘅缺點!而家重要係工人自動辭職又點會有好野聽喎!我都冇辨法了等咗咁耐都冇工人肯做

首頁

尾頁

跳至