論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人咳了很耐,終於叫到照到X光,點知照到個右邊肺花曬!醫生話可能係肺炎,肺勞,甚至肺癌!
今年十月就滿約,開頭都想同佢績約,而家就諗諗先,不過之前探過佢口風,都係無棱兩可,唔係好願意咁!
JM們你們點睇?

333s  評估風險. 績約你不用教. 長期病, 雇主健康, 佢又要看醫生. 同你荷包有關  發表於 12-2-21 08:53
chunheimama  早走早著  發表於 12-2-18 14:28

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

:;pppp:

個底子咁差 ,
但你點解唔驚 ,
仲想對多佢兩年 ???
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

畀面勳章

我覺得梗係吾繼啦! 工人不用照顧小孩嗎? 您吾怕惹到佢?

衰D講,個工人個底甘差,捱吾捱到完約都難講,仲話做多2年??

仲有,大吉利是講,佢有咩事份保險CLAIM吾晒您要負責架...? 值嗎?

您最好事先將個姐姐D資料POST上系黎,以免有其他MAMA吾好彩請左佢!

子爵府

快D請走佢,等佢返老家休息喇!!

大宅

回覆:姐姐張肺片花曬?

肺癆可大可小,可傳染。立即去睇醫生,可能要轉介到政府醫院嘅胸肺科。肺炎會發燒,佢有冇燒?不過買個安心,快快睇醫生。

大宅

星期一就要佢去胸肺診所檢查,check真D!
我都覺得佢(印尼)的飲食習慣好唔健康,揀飲擇食=>抵抗力差。
最麻煩99,62話5月又要去美國,重要去三個月,我都唔知點算,唉!總之盡量減少接觸我兩個仔啦!
我99重話要多關愛佢,小心講嘢,唔好令佢唔開心而加害於我們!

333s  關愛no problem, 都須自己計數. 坏處 vs 好處.  發表於 12-2-21 09:05
333s  關愛no problem, 都須自己計數. 坏處 vs 好處.  發表於 12-2-21 08:57

大宅

回覆:dadayip 的帖子

confirmed會公佈大家。
不過佢個肺係騙不了人。

公爵府

回覆:kenwonghk 的帖子

好恐怖,又唔請得佢走,幾多歲?依家先二月,點等到十月呀?

別墅

大宅

我咪同老公講係呢到睇到其他JM的意見囉!佢話點都睇胸肺科先,等報告。
如果係肺癆,食特效藥就好快無傳染性,所以繼續做都OK嘅!不過續約就唔會了。
肺癌就真係幫唔到了,因為越後生,就越快死。如果真係癌,我有無責任要買藥物比佢呢?
點都好,工人就要睇定個新的!真係流年不利!

大宅

回覆:Gmama 的帖子

23歲

子爵府

真ga,嗱嗱賠錢請走佢喇!! 好多姐姐有肺癆比人彈返老家ga!!

子爵府

真ga,嗱嗱聲賠錢請走佢喇!! 好多姐姐有肺癆比人彈返老家ga!!

子爵府

我新工人黎左一星期肺有陰影,我再帶佢去政府到驗,報告都唔等,我已䏽錢送走佢,點解你輕視肺癆同你家人的健康,你重敢留個工人係屋企,肺癆係會傳染仲要日日到診所食藥,點解要日日即場係診所食藥而唔係開藥番屋企食,就係怕病者唔食藥再係社區傳染開去,你搵多些肺癆既資料先啦。

大宅

I will send her to boarding house and waiting for the medical report.

大宅

回覆:elysion 的帖子

根據資料,服了藥就慢慢不會傳染。

禁止訪問

畀面勳章

大宅

引用:有責任俾葯同帶佢醫架!唔係點會冇危疾嘅醫

原帖由 gelgelma 於 12-02-18 發表
有責任俾葯同帶佢醫架!唔係點會冇危疾嘅醫保最多800, 有危疾就閑閑地都過千呢!

...
你意思是肺癆定肺癌?

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

My maid also like u maid
I suggest u fired her la
Otherwise need go to clinic everyday to take drug if tuberculosis
Ask her wear mask
It need to take 2 week drug to lower the infectious rate
Many thing to worry if u continue hire her

首頁

尾頁

跳至