跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我囡都3歲8個月多喇, 不過佢好衰, 出親街成日出o左大廈行唔夠兩步, 就話要抱,
咁我地都唔會帶 bb 車出街o既, 但係如果係去行商場, 就會帶 bb車, 因為好多時佢會瞓覺,
咁如果佢瞓o左覺就可以坐係 bb 車度瞓,

但係 都就黎 4 歲喇, 大家仲會唔會用 bb 車呢? 都驚出街比人見到話係港孩o架 !!

伯爵府

環保接龍勳章

一開始讀n班就冇用啦。

如果要瞓晏覺就抱住佢去食個tea,佢有佢瞓,我有我食

禁止訪問

出街仲有冇坐 bb車 ??

別墅

歲半就冇用BB 車.

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 有「營」勳章 BK Milk勳章

一時時, 知道要行得多都會帶車仔, 平時行商場就唔會帶...

男爵府

出街仲有冇坐 bb車 ??

未到三才已無用了。

machuchu

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

基本上, 我囝囝佢2歲半時大部分時間都已經冇用bb車..

但如果明知去好長時間,又或者去海x公園, 更甚返大陸時候, 我地都會俾囝囝坐bb車, 一嚟如眼瞓可以坐o係車到, 二嚟人多地方唔俾囝囝自己行, 驚走失俾人抱走! 不過, 最大原因係阿囝成3x磅, 抱一陣就ok, 太耐我頂唔順

禁止訪問

2018復活節勳章 環保接龍勳章

大宅

好媽媽勳章

回覆 回覆:第二任媽媽的帖子

我個仔識行之後就唔肯用車仔。去主題公園會撐到玩完搭車先瞓。有次得我同個仔去玩,玩完佢叫我抱(佢不嬲都知我唔夠力抱佢,但佢真係超累)。咁我抱左一陣就話媽媽真係冇力了,你冇力咁我地就行慢d. 咁佢都ok.

你試下落樓下商場扮唔記得帶車仔,要佢自己行。小朋友都好通情達理,你同佢講媽媽拿住好多野,冇力抱佢,希望佢可以自己行,試多幾次睇下得唔得。

我又有同個仔講過,bb車係bb先會坐,大個仔係唔會坐。

祝成功!

伯爵府

回覆 cheungone 的帖子

其實我地平時出街係唔會帶車仔o既, 佢一落到樓下就即刻要抱, 我同 老公好多時都話唔抱, 要自己行, 都會講你隻腳要來行路架, 你唔再係 bb 喇, 你大個女喇, 要自己行架喇, 佢都唔肯, 企係你前面欄住條路, 伸長對手係要你抱, 又扭計, 又喊, 點氹點講都唔得, 好多時最後都要屈服. 真係慘! 我都好想知有乜方法, 佢先肯自己行.

大宅

好媽媽勳章

回覆 回覆:第二任媽媽的帖子

亞女挑戰緊你wow。 由得佢發嬲,唔好理佢,佢最終都會死死地氣跟住你。

Auathena  agree  發表於 12-2-22 15:13

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

大約1yrs,囡囡一學識行路就冇再坐BB車了!
開頭有點麻煩的,不過,我們要堅持咗一排,她知道自己扭計,我們都唔會抱她;她之後就自己行路啊!

伯爵府

唉! 睇黎我地真係要堅持, 又要恨心 d 先得喇,

用戶要求終止服務

2個情況會帶;

1) 佢去睇醫生,試過發燒無力行,我實在無力抱住33磅o既大囡(3y3m)去睇醫生,所以俾佢坐...有個途人真係多口話做乜咁大個仲坐bb車,我話佢病無力行,唔知人地咁多野咪咁多口,立即收聲...

2) 去得近(e.g 行去婆婆屋企食飯, 慢慢行都10-15mins)會帶, 因為2歲亞妹有時要坐,咁亞妹坐一程,回程可能家姐又想坐,佢係想得到亞妹一樣o既待遇...(因為佢地只差13個月),咁我都會俾佢坐,反而去長途就唔會帶了,一來兩姊妹係bb車唔會瞓,二來佢地想跑想行時,我地仲論盡要拎架車...

至於一落街就唔行, 大囡無呢樣野, 但細囡有, 每次出門口, 我會講明, 唔自己行, 就立即返屋企, 試過1次有行動, 以為無人敢一落街就嘈要抱, 唔到累都唔會要求。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

夠兩歲已唔坐

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

冇啦...架B車俾咗人啦

別墅

回覆:出街仲有冇坐 bb車 ??

2歲開始唔坐了。但宜家見到細佬坐反宜成日要坐=•=

大宅

畀面勳章

未到3歲就無坐.不過宜家有左妹妹有時要帶bb車佢都會坐.only比佢訓教先比佢坐.但佢成50lb超難推

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

冇用好耐啦!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁

尾頁

跳至