家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

大宅

你唔搵番佢搞?

大宅

因呢位師傅應該唔太專業, 我想知道點樣可以check到邊度滲水 有冇專業d的意見.

伯爵府

可能係浴缸呀,我住公居架我都有好似你咁樣佢話要搵左個浴缸呀

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

客廳幅牆後面係乜就最大機會. 自己睇吓先LA.

伯爵府

畀面勳章

回覆:Gracemama 的帖子

係唔係入牆喉?客廳牆係面係咩?

禁止訪問

畀面勳章

洋房

滲水真係好煩,攪極都攪唔好。
1 浴缸邊d玻璃膠老化,洗澡時,d水滲左落地下再由牆腳開始向上索和滲過去客廳。
2 牆身內有暗喉漏水、滲水。最慘唔知邊個位漏滲。一遇到牆身有列痕就會滲過隔離。
3 馬桶好少會漏成咁,漏成咁會好嗅架。d師傳最鐘意話馬桶呢樣果樣。因為最容易攪,換個新的就呃到你,收錢又容易。佢話要鑿牆,你實唔會咁爽應承佢架,一來貴,二來要時間。

唯一肯定的就係牆身有列痕,所以先會有滲漏。如果有浴缸就移開個浴缸,冇浴缸就可能有喑喉。處理完後重新修補廁所那邊牆身的列痕如有紙皮石、牆磚等就最好起晒佢,待修補完列痕再做回牆磚,以防止滲漏。

大宅

多謝各位的回應.

客廳的牆身後面什麼都沒有, 浴缸在對面, 洗面池在旁邊, 而且洗面池的上下水管在滲水墻的旁邊, 反而果度就冇滲水, 而且幾個師傅都話是salty水, 水中有粒粒, 意思是SALT水滲出, 是馬桶的事.

之前同一位師傅傾開, 佢話有一種機器可以CHECK到哪裡滲水, 有冇呢種方法呢

別墅

知道點check到唔該話我知,天花板滲水向樓上投訴年幾都唔理,搞到好激氣

carolleungchan  向食環署投訴, 佢哋會幫你跟進  發表於 12-3-6 10:07

伯爵府

畀面勳章

有咁先進嘅機器就真係未聽過,我舊屋的情況和你很相似,客廳和浴室牆滲水,又係牆身後面咩都無,之後用左幾仟蚊將出入水暗喉改為明喉,但情況依然一樣,真係找不到原因,情況維持左兩年,後來有次不在家無用浴室幾天滲漏情況就停止左,估計可能和上面1314mama所講的第一個可能,由浴缸那邊牆身或浴缸邊滲落地台再走上另一幅牆,師傅話都有可能,因為每幅牆的密度唔同,哪邊少水自然會走去那邊,最後要破斧尋舟拆了個浴室再起。

大宅

好在我住一樓, 樓下是停車場, 冇影響到其它人家.
果位師傅只係講出來有呢種野, 都話唔知邊度有呢種機, 要我自己搵.但係其他師傅話唔知, 所以係到問下.

joey請問 (拆了個浴室再起) 意思係將浴室全新裝修過或只係只左個浴缸, 是否換了企缸好d.

好似樓上講, 我d水不臭, 應該不是馬桶

伯爵府

畀面勳章

我地當時都有去樓下單位睇過有冇滲落去,好彩冇事,我係將兩幅牆連浴缸拆左再起,因為如果係牆壁滲水,改企缸都冇用,水始終會淺在牆上,不能解決問題。

伯爵府

畀面勳章

唔記得問你,係咪越接近地面的牆身滲透越嚴重,如果係就好大機會係由地台索上去,原因多數同我講一樣。

大宅

係呀, 越接近地面的牆身滲透越嚴重,水是由下向上走

今日特地走到樓下停車場向上望, 相同位置都有水印,但相同位置都有很多管道,包括全樓的水管

我睡房興浴室之間的墻有一個正方形的口, 可以望到浴缸下面, 我睇到浴缸下面冇水, 但唔知睇唔到的浴缸對面是否滲水

我想問下 (因為如果係牆壁滲水,改企缸都冇用),牆壁滲水是點樣的, 因我目前只是在找某一隻水管(包括上,下水管)的問題, 冇諗到墻的問題.

我2個月前將淡水管換晒銅管, 如果我再搞, 只有換洗水盆的下水管及浴缸(下水管), 仲有麼野可以換呢?

伯爵府

畀面勳章

如果浴缸下冇水應該唔係浴缸漏水,如果浴缸下面的水管係明喉,漏水時浴缸下面應該會有水,所以我估都唔係你講的水管出問題,另外牆身滲水係冇咩樣可以睇到,都係靠估。

洋房

我知道有機器度牆身濕度,用一枝針吉住幅牆就度到。但呢個係度牆身濕度,好多因素會影響架,除左牆後面有水會索之外,天氣濕度高都會,而且係唔會知道邊度滲水,所以都係冇用架。呢部機其實係比那些油漆師傳去度下幅牆濕唔濕,太濕就會影響上油的質量。賣建築儀器的鋪頭可以找到,應該一萬銀左右。

另外尚有一個可能性就是樓上的地台滲水,有可能沿牆身中間的空位滲下,特別是一些空心磚牆或磚牆都會。待水落到地面後才滲出,再向上索。呢種漏水就最難醫,亦唔係你去醫,係樓上去醫。

男爵府

回覆 Gracemama 的帖子

解決滲水一定只有先找源頭,
如果唔係做幾多都冇用或只靠運氣.

滲水多數都係睇番後面係咩o野,
例如浴缸, 但你o依個情況唔係.
如果後面係咩都冇, 而牆身又乾爽,
咁大多都係牆內水喉.
(因為廁內用磁磚, 底有水泥, 面有磚, 有水在內都未必見漬)

你裝修先有冇留意那牆內是否有水喉?
如有就多數係喇.
咁就一定要找水喉師傅, 關大制, 打牆後重做水喉同牆身.
但最奇怪o既係你整了座廁而滲水更嚴重,
師傅又話係咸水, 又冇臭味, 即係咸水來水喉有問題,
唔通你條咸水來水喉在那牆內?
(這情況/設計十分小有)

題外話:
- 試滲水來源, 專業人士會用色水, 放入估計來源, 儲水, 等, 之後檢查滲水位置有否出現顏色.
- 浴缸底個開口稱為"生口", 用o黎檢查浴缸有冇滲水, 你個問題不在於此
- 試滲水仲有一個方法叫"磅水", 方法係o係你家中其中一個有明喉o既地方拆開, 接辦上一個水壓磅,
睇o下個磅數/水壓合唔合理, 有滲水o既會水壓低.(當然淡水同咸水係分開o既)
- 水真係會向上"滲"o架, 好似係叫"虹管效應", 例如你吊張紙巾o係水面, 如果佢接觸到水面, o的水會汲上去.
(真正實驗會用玻璃吸管), 不過一般滲水小出現o依個機會. 除非你見由地下濕起, 上面又乾o的, 同埋有門框o係附近又個底爛晒.
--- 我是P牌爸! ---
--- 爸爸o既自尊心係建基於囡囡o既關注度 ---

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

我屋企最近外牆牆腳及座厠地下邊有水滲出, 星期六搵左師父黎睇, 未找到邊樹出問題. 師父叫我地做測試先, 放藍泡泡入座厠水箱, 如地下滲出來的水是藍色, 便是座廁水喉漏水. 星期日已經放入藍泡泡, 但今日地上d水無藍色, 真係唔知點算好. 你地有無更專業的維修師父介紹, 如果是入牆水喉漏水就麻煩, 恐怕要拆牆整.

男爵府

回覆 波子 的帖子

你咁只証明唔係座廁"去水喉"滲水.
來水喉冇得咁試.
會唔會係企缸?
如地下滲上o黎, 多數係... ...
地喉, 由浴室去廚房 (睇設計, 有o的家庭係咁, 一條主喉, 先去廚房, 再去浴室, 或掉轉)
有o的會分開兩邊入 (小o的)
或是係企缸去水喉做得唔好 (亦比較小有, 因為即使出現滲漏, 都唔會有大量滲水)
--- 我是P牌爸! ---
--- 爸爸o既自尊心係建基於囡囡o既關注度 ---

首頁

尾頁

跳至