跳至

首頁

尾頁

大宅

剛生日已5歲的仔仔, 夜晚還要穿片, 最緊要是明早片是dry , 有時是wet.
試過立心同佢介, 點知每晚要換衫, 試過夜晚換完衫, 近天光check一check佢, 點知佢仲sleep得好sweet, 但褲同衫都尿wet了, 佢仲可以當無事繼續sleep. 唉! 我要不要帶佢睇醫生呢???

P.S> 但仔仔好細個就不用著日片, 但夜片遲遲都介唔到...

大家有何良方去介片呢?

大宅

我已經每晚同佢去完厠所先上床, 但都是WET..WET...

大宅

穩到有媽咪好似我甘惨了!!!

我吖仔又係甘!夜晚訓覺明知wet 左都繼續大覺訓!

吖仔由出世到5歲夜晚每晚都wet,日頭nap time 就大概由2歲起就間唔中wet。但係拒到而加都成日會有時掛住玩唔記得去toilet 而wet 左!激死!

(之前因為吖仔未夠5歲,我本人真係無時間可以幫拒戒,我屋企人try 過2weeks,但係吖仔唔肯合作!所以等拒5歲再算。)

我係拒5歲check up 嘅時候問左醫生,拒話:
1。由今日起晚飯過後(7-8pm) 唔可以再比水拒飲。
2。一定唔可以再用片。
3。每隔2-3個鐘叫醒拒去toilet。4。訓前一定要去toilet (吖仔一定去,有時中係2-4次先去訓)
5。try 2 weeks

由拒生日開始我就無再比片拒,但係我真係好辛苦:

第1晚,我3am 叫拒起身,wet 左
第2晚,我2am 叫拒起身,wet 左
第3晚,我1am 叫拒起身,wet 左
第4晚,我12am 叫拒起身,wet 左
第5晚,我11:30pm 叫拒起身,wet 左
第6晚,我11pm 叫拒起身,wet 左
第n晚,11pm-1am 會叫拒起身,10次有3次無wet。而訓醒10次有1次無wet。。。
(ps. 吖仔每晚10-11點訓)

真係人都癲!無論我幾時叫拒醒都係wet~~~~!!
我每次叫拒起身之後我都好難訓得返,第2日又要返工真係好眼訓吖~~
經過甘多日,雖然拒幾乎中日日都wet,但係我發現拒日頭nap time 嘅時候再無 wet 過,所以我未 call 拒 dr. 住,念住再等多一排睇下點先算。。。。

一齊加油~~~~ @!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

剛生日已5歲的仔仔, 夜晚還要穿片? 點算好??

我仔仔都未戒到夜片,有次佢應承我瞓覺唔著片,要vee vee就自己去或叫我,好有決心咁!點知1:00 又wet左,牀單、羽絨被,全都wet! 真係好煩!

天氣冷唔處理住,夏天一定要戒嘞!

大宅

maths 發表於 12-3-9 18:07
我仔仔都未戒到夜片,有次佢應承我瞓覺唔著片,要vee vee就自己去或叫我,好有決心咁!點知1:00 又wet左, ...

我差唔多隔3,4日就要洗一次拒d 被.... 好彩有乾衣機,如果唔係...

複式洋房

5嵗都應該介到片噃! 我呀仔大部分時間都無濕, BUT IF 吃多了水果 BF SLEEPING, 就會WET 少少, BUT HE will wake up, and tell me he wants to vv, so the problem is OK la.

I think the most important thing is what they eat before sleeping and ask them to vv during the sleeping time, but I think once times is fine, too many times will make them not enough sleeping hours.

Besides, I read from magazine to check up by doctor, to scan out physical problem, because maybe there is 膀胱 problem?

That all I know about this problem as I put in little effort to make my son not wet at night, so I don't know any special method. Sorry.

大宅

但我個仔nap time是全dry片,
而night sleep 有時dry, 有時wet, 5天有2天都是dry, 令人不知原因.

如果只是為這樣事去睇醫生, 會不會被醫生點架!!

大宅

回覆 回覆:May媽媽的帖子

隔三至四個鐘就叫醒距尿尿、

子爵府

每個小朋友都不同, 大仔2.5歲已自行戒夜片. 睡前vv及喝180ml milk, 突然發現幾天片片沒有濕, 就干脆不穿夜片, 半夜不用起床vv, 一覺瞓天光. 二仔4.5歲還間中睡午覺濕, 去年夏天試過戒夜片, 約60%OK, 但冬天就停咗. 3歲細仔白天OK, 夜晚有時多到滲漏, 今夏再試.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:剛生日已5歲的仔仔, 夜晚還要穿片? 點算好??

我開頭係好勤力,隔兩三個鐘就抱佢去痾尿。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我個女係....4歲介既....
開頭係訓前去1次,之後2個小時後再同佢去...
好似都做左好耐(都係自己驚佢忍唔住)....之後就早D比佢飲奶...
飲奶後45MINS訓.....唔好飲咁多水....咁就得左啦

大宅

2/3個鐘頭叫佢去厠所, 我怕佢會無精神返學!!

複式洋房

我個仔都係, 有時wet, 有時dry, 我會等夏天嚟先同佢介, 因為我要返工, 要半夜叫醒佢我會死呀.

別墅

my boy stopped pissing in mid-night on his own when he was 2.5 yrs old. At the very beginning, I woke him up in midnight to let him know he could not piss in the diapers anymore. Sooner he got it and rejected to put on the diapers as it is much more comfortable.

You should train him in Easter holidays. Bed sheet with plastic bottom layer 尿墊/床墊 (about 60cmWx1.5mH) will help reducing washing works. No pain, no gain. Try your best.

If no improvement, I think u may get an advice from CAC hotline (健康院). See if checking on his bladder is essential and necessary, right?

複式洋房

My son is having the same problem too. We need to wake him up for v v during nap and at mid-night every day lor.

複式洋房

My son is having the same problem too. We need to wake him up for v v during nap and at mid-night every day lor.

別墅

畀面勳章

我建議早點睇醫生,因為我朋友個仔,要到升中學時才沒有尿床的問題,所以早點找出原因,因為小朋友會有自尊心,他們也不想的,不要給太大的壓力自己及小朋友.

我朋友的仔,看醫生時才知道是因為個腦缺乏了某種因素(放心不會影響智商的,他個仔現在已經是大學生啦),一但睡著,痾尿的神經線就會鬆弛,完全停止工作,完全沒有急尿的感覺,所以就會尿床.這種物質有機會再發育時會漫漫增加,到時才會有醒覺,急尿時會自動亞起床.

所以,不要在別人面前說小朋友.或那其他小朋友來比較.

別墅

醒目開學勳章

晚晚換衫換褲真係好鬼煩. 夏天再努力吧!

我諗緊需要買介片褲嗎? 因細時介日片是完全ok所以未用過.
如再用片他會覺得依賴了.....還是只穿內褲等佢知道如果唔起身vv, wet左會好唔舒服.

珍珠宮

畀面勳章

每晚12點/1點拍醒佢叫佢起身痾尿

大宅

我個囡都係唔介到, 夜晚8點後都冇飲水, 11點去次toilet至訓, 第二朝都係濕...有個老人家教我整d雞子蒸肉餅比佢食, 因為雞子補腎, 我而家試緊

首頁

尾頁

跳至