單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

追(善)養費,係唔係要搞離婚先可以架?想拖住唔離住係咪冇得追?
(佢話冇$,咁係咪冇得吿)
唔該唒

大宅

回覆 yantonbabyshop 的帖子

是,要離婚先可以追架, 所以叫(贍養費)
未離婚是沒有得追,因為叫(家用)辨好所有手續,離婚令出左,便可以追,找法援處申請
如果C6話冇$, 不用理會他, 因為他要給入息証明比法援個主任看,他有沒有工作及收入.
祝妳好運
人生不要太圓滿,有個缺口讓福氣流向別人....

大宅

回覆 peggy.lovebb 的帖子

Thanks你回覆法緩批左我申請離婚case ,我決定放手,唔想再唔清唔楚,由得佢同個小三所為愛有㡬深,所以決定搞清楚佢

伯爵府

引用:回覆 peggy.lovebb 的帖子 Thanks你回覆法

原帖由 yantonbabyshop 於 12-03-26 發表
回覆 peggy.lovebb 的帖子

Thanks你回覆法緩批左我申請離婚case ,我決定放手,唔想再唔清唔楚,由得佢同 ...
我想請問,由入表計幾耐批到法援???因我剛入左表。謝!

大宅

回覆 Bluessky 的帖子

我太約半個月度就知批律師話如果順利大約1年就可以離婚
你以咩理由要同佢離婚?因法緩離婚d理句唔多

男爵府

畀面勳章

他有小三,梗係用不合理行爲啦,話他唔顧家

大宅

回覆 KatheQuen 的帖子

一係通姦一係不合理行為

男爵府

畀面勳章

但你有無他通姦正據先,無就用不合理行為。
無比錢家庭,無顧家,衰到打我,賭博行為,我樣樣都寫齊

大宅

樓主, 奉勸你唔好咁大期望追到贍養費, 因此除非你c6係做公務員, 否則佢到時話無錢, 個官都吹佢唔賬, 唔通拉佢去坐監咩, 所以你要自己諗定後路, 唔好旨意曬佢呀

大宅

我有佢地談情證據,法緩話用通姦,c6唔賭,唔打我,未有小三前係好爸爸,好老公,所以不合理行為入唔到佢

KatheQuen  通姦係咪可以要求多些  發表於 12-3-27 11:57

大宅

回覆 ann16688 的帖子

我冇打算要佢d$.我係剛有綜緩比,綜緩要我追佢,我努力搵工唔用綜緩,自己養大2個女

ann16688  值得尊敬!   發表於 12-3-27 11:58

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:yantonbabyshop 的帖子

有骨氣,加油!

大宅

努力背後都好痛苦,但都要努力行

男爵府

畀面勳章

每個人心態唔同
須則係有骨氣
但就算他比得少,都係他應有咁責任
取非•••••••

大宅

佢真係比先算咁比個女著好d,食好d

伯爵府

回覆 回覆:yantonbabyshop的帖子

我用既理由係佢唔俾生活費。

子爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+ann16688+的帖子 我冇打算要佢d$.我

原帖由 yantonbabyshop 於 12-03-27 發表
回覆 ann16688 的帖子

我冇打算要佢d$.我係剛有綜緩比,綜緩要我追佢,我努力搵工唔用綜緩,自己養大2個女 ...
你好勇敢,我有一仔,c6同小三依家話想準備開始,我叫佢走,佢又吾走曰日反泥屋企,但一出街就搵小三,每日電話十几個每次半個中,仲話吾止一個,我死心但叫我罵佢走又吾想,佢又吾走,我冇你果傷份勇氣,我都想同仔仔開始新生活

大宅

回覆 babybaby0802 的帖子

其實我本來都係一個軟弱女人,但c6太絕,我迫佢揀,揀我又搵返佢,算啦,佢都同小三租樓住,迫自己勇敢,我唔叻架見步行步咋
加油呀

複式洋房

你要勇敢D啊。我系成全距同D小三啊。距一直无比钱。系我去搞左离婚有法律逼住距先肯定比咋。点知距友结婚竟然就又申请比律师信我话吾比赡养费。我埋同距打官司咯。所以你要勇敢D做决定。距拖住吾离既话。你系罗吾到一分钱赡养费架!

大宅

回覆 shanbb0201 的帖子

我成全緊佢地我已經攪緊離婚,2星期度我搵ge律師會搵我開會
唉,男人,小三,真賤

首頁

尾頁

跳至