時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

支持CY的市民, 有不少是因為覺得CY有能力對抗地產霸權, 為不滿現狀的市民帶來改變. 但選委們大部分都是既得利益者, 除了泛民, 工聯會等基層選委外, 其他都非富則貴, 他們對現狀是很滿意的, 他們甚至是地產霸權的一部分, 社會上最不想改變的, 可能就是這班人.

現在有人要迫佢地選CY, 違背自己的良心(或私心), 你估佢地會就範還是反抗? 得罪阿爺定得罪自己錢包? 相信明天就會有答案了!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:選委點解要投票比CY

商家睇唔睇大陸舊肥肉?比你係大陸抽油水,叫你企係中央度都唔肯?係咪咁反骨先!

大宅

回覆:lamlambaba 的帖子

你得罪阿爺仲洗返大陸搵食?

侯爵府

畀面勳章

Cㄚ加油

大宅

蝦米爸 發表於 12-3-24 10:34
你得罪阿爺仲洗返大陸搵食?

所以佢地都公開表態撐梁, 不過好在係投暗票, 佢地就算投良心票, 阿爺都查唔到!

水晶宮

引用:Quote:蝦米爸+發表於+12-3-24+10:34+你得罪

原帖由 lamlambaba 於 12-03-24 發表
所以佢地都公開表態撐梁, 不過好在係投暗票, 佢地就算投良心票, 阿爺都查唔到! ...
查唔到咪打哂一船人,淨係提出加強執法嚴格執行買完地唔起樓的外資,投資加多一張申報form,設多一關,再加嚴打黑。你話商家驚唔驚?

大宅

其實中國都快速走向資本主義, 好多黨二代三代都是大機構高層, 享受到權和利的優質生活, 怎會走回頭路. 唐生本是亞爺起初所望, 承傳曾先生的服從, 又能平衡啇家利益. 亞爺又點會特意找個黨員黑手治港, 做得唔好時, 中央自己都上身.

開選之初, 唐生是大熱, 他自己也如是想. 如沒有阿爺首肯, 怎能成為有機會之候選人. 不過他自毀長城, 誠信品格能力都表現低下, 亞公都幫唔落手, 自然梁生替上. 如果唐生一路順利, 臨選時唔夠票亞公一樣會幫手. 以前港英彭定康, 為通過法案, 都在辦公室監管官員打電話向議員爭取支持, 是正常不過. 明珠台還做成特輯播出.

回到樓主問題, 冇利益怎迫得到. 金錢利益之外還有名, 小富都可生活無憂, 但成首富則世界知名. 有錢都分等級, 要爭排名, 你不進則退, 中國尚在發展中, 機會處處. 例如呂志和先生投資澳門, 澳門政府受亞爺影響, 你都唔想將來阻礙制肘處處. 呂先生年事已高, 富甲一方, 但都會追求事業上的更高成功感. 如果你是藝人選委, 能回國內拍劇和電影不被封殺, 也是考慮原因. 當然收夠不為所動也大有人在.

chemichny    發表於 12-3-24 22:57
Ericmo    發表於 12-3-24 12:34

子爵府

畀面勳章

面對現實吧! 其實大家都是關心香港發展和民生, 但亦不可能一步登天,沒建設的對抗只會令步伐停滯不前...
假設流選, 下次的候選人也會有黑材料, 因為好像枺黑已成為不良風氣了... 還有哪個政府不要跟商人打交道? 只要能以民生為優先考慮因素, 不像現在般偏向商人, 達到win win雙嬴便可以了, 還有是安定繁榮, 不要七國甘亂!
可能我的要求比較低吧!

skinn  明知豬只會顧班僭建商,如他win,香港末日了。所以一定不可以做豬手!!  發表於 12-3-24 15:06

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:蝦米爸+發表於+12-3-24+10:34+你得罪

原帖由 lamlambaba 於 12-03-24 發表
所以佢地都公開表態撐梁, 不過好在係投暗票, 佢地就算投良心票, 阿爺都查唔到! ...
你估係咪真係査唔到?

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

WChan 發表於 12-3-24 12:16
你估係咪真係査唔到?

我都有思考過呢個問題

水晶宮

引用:其實中國都快速走向資本主義,+好多黨二代三

原帖由 囝囝爸 於 12-03-24 發表
其實中國都快速走向資本主義, 好多黨二代三代都是大機構高層, 享受到權和利的優質生活, 怎會走回頭路. 唐生 ...
同意,其實唐唐一直輸係自己手上,佢以為自己贏梗一開始都冇認真看待呢場賽事,不過世事如棋,佢都冇諗過結局係咁。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

WChan 發表於 12-3-24 12:23
同意,其實唐唐一直輸係自己手上,佢以為自己贏梗一開始都冇認真看待呢場賽事,不過世事如棋,佢都冇諗過結 ...
佢係輸左俾office張梳化

toamtl  結合.  發表於 12-3-24 15:05
toamtl  結合.  發表於 12-3-24 15:04
cattz288  色字頭上一把刀...  發表於 12-3-24 12:51

公爵府

畀面勳章

選委點解要投票比CY

中央一開始係挺唐架,點知挺著唐阿斗假如挺唐係啱,挺cY就唔啱,係唔係輸打贏要啊更何况中央唔係挺梁,係不能流選。。。

公爵府

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+囝囝爸+於+12-03-24+發表其實

原帖由 WChan 於 12-03-24 發表
同意,其實唐唐一直輸係自己手上,佢以為自己贏梗一開始都冇認真看待呢場賽事,不過世事如棋,佢都冇諗過結 ...
同意

水晶宮

回覆 lamlambaba 的帖子

係第二個POST 發表過, 覺得回你E個POST好合適

持平分析.
8.5萬, 梁英只係提供意見者其中之一, 經老董審批, 諮詢市民, 立法會討論, 財委會通過, 議員投票而推行. 但今日的局面, 原來責任全部係CY一個身上.當年老董年代, 有份坐係立法會E+仲係議員個D 人都有責任!!!言論就話佢係罪魁禍首~~~

西九, 違規當時己即時作出判決, 仲有係局部性審判, 一開始審就唔公平.

23條同商台言論, 人地己用不道德手法提出指控, 在冇前文後理的情況下抽人一句說話來放大, 再加上冇在場證人出來指證, 只有不在場的路人甲乙丙支持而入CY罪. 商台時件, 最攪笑係當年唐九有份出來寫聲明話冇D咁既事個下至攪笑. 但係冇一個傳媒攞住E一點去質問佢?!?!? 咁叫持平嗎??

共產黨, 人地出來聲明話唔係, 各傳媒同對手就指定佢係, 又係冇人証物証下判人罪. 我地已經係共產黨下的一個特區, 唔想認自己的忠主國的唔該快D移民. 作為小市民, 我理得佢係共產黨, 自由, 民主, 攪屎棍黨, 只要能安居樂業, 唔駛睇霸權面色, 有飽飯食理得佢係咩黨!!

核心價值?? 何為核心價值, 唔提証据下可以入到人罪就係你地大眾傳媒對手的罪??

SHEILAMING    發表於 12-3-24 15:32

水晶宮

回覆 lamlambaba 的帖子

再續

再持平D 講下唐生

婚外情, 情到有私生子, 地下皇宮, 再一個大話蓋一個大話, 推老婆出來認, 冇政治道德, 為打擊對手開空頭支票. 有證有據. 可以話冇發生過??

功, CEPA 唔係佢攪番來, 係老董同阿松攪. 當時係開放市場, 有限度比有錢人落來香港消費, 到唐先生到位, 再放寬民工都可以落來玩. 至導至今天D 大肚婆咁輕易落到來.

人口政策, 沒有長遠規劃, 由我個囡讀小學時, 沙田, 北區成殺校重災區至今日唔夠學位的局面, 優化人口??? 優咗D 咩人口?? 投資移民$600買樓就攞到身份証!!! 炒到D 樓點??? D 樓冇人住, 但係又比人買晒喎!!!!!

身為扶貧委員會一份子, 話解決仇富, 叫唐生揾富豪捐$1, 政苦就捐$1 去改善貧窮問題??? 點解冇咗尾??????

咩有經驗面對金融風暴?? 唔好意思, 當年面到金融風暴係貪曾, 任志剛, 仲有兩個唔記得咩名. 但係一定唔關唐先生事!!!

最正係咩??? 唔駛問責喎, HEA下HEA 下又出糧??

話自己民望低係因為市民對現屆正苦不滿, 咁身位當時一人之上的政務司司長的唐先生冇責任???

既然大家都冇政積可言. 咁. 我地係咪應該要客觀咁睇, 選個冇咁LUC皮LCU 骨的人代表香港呢????????

SHEILAMING    發表於 12-3-24 15:31

水晶宮

引用:Quote:WChan+發表於+12-3-24+12:16+你估係

原帖由 lypoon 於 12-03-24 發表
我都有思考過呢個問題
貪曾上人遊艇都有人跟,你估投票咁重要既事係咪真係跟唔到?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+lypoon+於+12-03-24+發表我都

原帖由 WChan 於 12-03-24 發表
貪曾上人遊艇都有人跟,你估投票咁重要既事係咪真係跟唔到?
同意所以我好好奇想知四大背後係咩東東

大宅

醒目開學勳章

Carelesswhisper 發表於 12-3-24 11:26
面對現實吧! 其實大家都是關心香港發展和民生, 但亦不可能一步登天,沒建設的對抗只會令步伐停滯不前...
假 ...

明知豬只會顧班僭建商,如他win,香港末日了。所以一定不可以做豬手!!

禾也同意你的講法,可達到 win win 已算贏了。

首頁

尾頁

跳至