興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

定M43 或DC仔?分享下丫。

先報自己:-

Fujifil S5 pro (好舊了,用咗5年)
Nikon 17-35
Sigma 24-70
Nikon 60mm macro
Nikon 85mm
Sb900

GF1 + 20mm

Sony U20 (2m dc, 用咗10年)

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

別墅

Nikon D80, D300
Nikon 28-105, 18-200 VR, 105 Micro, 50mm 1.8D, 50mm 1.8G
Sigma 18-50 macro, 70-200 II macro
Tokina 11-16SB800

伯爵府

引用:Nikon+D80,+D300Nikon+28-105,+18-200+VR,+

原帖由 trumanwu 於 12-03-27 發表

Nikon D80, D300
正!我中意支百微!。影花一流!

別墅

回覆 寫我心情 的帖子

師兄, 你nikon鏡,用係Fuji機上?

伯爵府

回覆:想問下呢度各位Nikon定Canon Fans多?

我部S5 pro拫本就係一部D200, 不過係用super CCD.

男爵府

引用:我部S5+pro拫本就係一部D200,+不過係用supe

原帖由 寫我心情 於 12-03-27 發表
我部S5 pro拫本就係一部D200, 不過係用super CCD.
係咪要改mount 先至用Nikon 鏡?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+寫我心情+於+12-03-27+發表我

原帖由 wendybruce 於 12-03-27 發表
係咪要改mount 先至用Nikon 鏡?
吾洗,原裝係Nikon mount.

詎係之前Fujifilm top model. 但因生產成本太高,所以停產。之後Fuji吾再生產DSLR

伯爵府

佢只係6百萬像素,但因用super CCD, 比而家d CMOS機出好多架

子爵府

寫我心情 發表於 12-3-27 06:59
佢只係6百萬像素,但因用super CCD, 比而家d CMOS機出好多架

好野黎!!!
To be or not to be  that is the question~

大宅

我係雙修人, C及N都用

自報一下先:

Canon
5D Mark 2
EF 24-105mm f/4L
EF 70-200mm f/4L IS
EF 35mm f/1.4L
EF 100mm f/2,8L
Helios 58mm f/2
Contax Carl Zeiss 85mm f/1.4

Nikon
D300
D70 (自改紅外線)
AF-S 18-70mm f/3.5-5.6
AF 35mm f/2D
AF 50mm f/1.8D

伯爵府

引用:我係雙修人,+C及N都用自報一下先:Canon5D+M

原帖由 antonyyip 於 12-03-27 發表
我係雙修人, C及N都用

自報一下先:
D70點改法呀?

大宅

寫我心情 發表於 12-3-27 11:19
D70點改法呀?

去大開眼界啦, 好多model都可以DIY改

http://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-diy-tutorials

大宅

我係nikon人
由菲林玩到宜家數碼

伯爵府

我好耐之前用Monolta 同 Pentax. (n 年前)

複式洋房

LX3, 方便, 但係同細路仔&寵物影, 未對得焦尼都已經郁左, 遲D要買多部, 唸緊話就快出o既 P 記 G5, but .......

男爵府

引用:我好耐之前用Monolta+同+Pentax.+(n+年前)

原帖由 寫我心情 於 12-03-27 發表
我好耐之前用Monolta 同 Pentax. (n 年前)
我用過XD-7, Dynax 700si. 之後無再追。呢三年,因為有小朋友而再揸機,先後用Nikon D5000, D700, Canon 5DII, 50D, 再回頭D700。暫時吾會考慮D800!

別墅

我好專一
由始到今都係用Canon

G7 -> G9 -> G11

350D -> 50D -> 5DM2

伯爵府

引用:我好專一由始到今都係用Canon++G7+->+G9+->

原帖由 大口手手 於 12-03-28 發表
我好專一
由始到今都係用Canon
N年前我用Canon G2, 成套用咗我$15k :

但家下睇番d相質數都ok

伯爵府

引用:Quote:原帖由+寫我心情+於+12-03-27+發表我

原帖由 wendybruce 於 12-03-28 發表
我用過XD-7, Dynax 700si. 之後無再追。呢三年,因為有小朋友而再揸機,先後用Nikon D5000, D700, Canon 5D ...
Minolta 當年我用7xi, 當年係咁多牌子對招最快最好架啦

大宅

我仍然keep住部G10比老婆用, 畫質都OK架!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至