2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔2/5出世,會陰傷口到而家都仲有痛,抹時仲有啲血(係傷口個位),健康院又排到7月至有得做產後檢查,我係咪應該去睇私家醫生先呢?

大宅

育兒性格勳章

回覆 回覆:巴比倫的帖子

你用鏡睇下個傷口,會唔會 D 線已提早溶了 ? 傷口爆開? 如有每次如廁後開盬水沉下個傷口 5~10min 就 OK

別墅

引用:阿仔2/5出世,會陰傷口到而家都仲有痛,抹

原帖由 巴比倫 於 12-05-12 發表
阿仔2/5出世,會陰傷口到而家都仲有痛,抹時仲有啲血(係傷口個位),健康院又排到7月至有得做產後檢查, ...
我都係甘,上次阿仔去健康院,我順便同姑娘講,跟住姑娘叫我睇家庭計劃。好彩我有睇,先知道傷口發炎

大宅

回覆:novel1121 的帖子

家庭計劃係咪都係喺健康院睇呀?咁傷口發炎,佢哋點幫你呀?

都唔明點解產後檢查要排咁耐!

禁止訪問

回覆:順產的媽咪,你哋的傷口仲有冇痛呀

男爵府

3/5生咗,已經唔痛,不過成個妹妹好似有小小比我撞瘀咗嘅感覺

大宅

回覆 回覆:巴比倫的帖子

5月8日生,到今日都仲痛到想殺人,坐又痛,企又痛!痛屎我喇

大宅

我四月二十四日生, 上個禮拜開始傷口都冇乜腫了.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

社康姑娘教我, 話最好用花灑沖下身(p.s. 要兩腳張到好開先沖到個傷口), 每隔2,3個鐘要沖一次! 要用廚房紙印乾, 不然, 紙巾碎痴到傷口會發炎的!

男爵府

我 9/5 生左, 到依家個傷口位仲陰陰作痛...
企一陣行一陣已經唔掂要即係坐低 雙腳又酸又裨我出左院 2 日半仲keep 住要坐水泡

大宅

呢幾日傷口都好啲,冇乜點痛,但都仲有啲血(應該唔係惡露,係近肛門前啲個傷口有血),而家要等到7月健康院至有得做產後檢查,我係咪應該睇咗私家醫生先呢?

珍珠宮

我4/26生完, 今日傷口仲有D拮拮地, 我都好驚發炎, 但要2個月後先覆診, 我都唔明点解要咁耐?
想問下你地生完PAT PAT有無痛? 我痛到坐唔到, 係呢2日先好返.

大宅

回覆:巴比倫 的帖子

今曰同BB去健康院睇黃旦,我因為傷口真係好痛,所以醫生睇BB果時,我問咗醫生點算,點知醫生好快咁答我一陣幫您check!一check醫生話有啲發炎,而且傷口有啲爆裂,一定要食藥!最後我得到好多包洗傷口的粉紅色水,一包消炎藥,一包胃藥,兩包抗生素... 好彩問下,否則真係等到產後檢,我諗唔只發炎咁簡單!快啲同健康院講喇

珍珠宮

novel1121 發表於 12-5-12 20:02
我都係甘,上次阿仔去健康院,我順便同姑娘講,跟住姑娘叫我睇家庭計劃。好彩我有睇,先知道傷口發炎

...
請問係咪即係家計會?我生完廿日都仲拮拮地,可唔可以比家庭計劃個電話我?

大宅

我生完入面有D撕裂,做咗個好小手術,所以生完2星期已經返醫院覆診,我同醫生講入面有時癮癮痛,尤其係坐完一輪起身時,醫生話好正常,我個傷口冇問題,未有咁快完全康復喎!

別墅

引用:家庭計劃係咪都係喺健康院睇呀?咁傷口發炎

原帖由 巴比倫 於 12-05-13 發表
家庭計劃係咪都係喺健康院睇呀?咁傷口發炎,佢哋點幫你呀?

都唔明點解產後檢查要排咁耐!
係呀!你同陳b去檢查果時順便同醫生\護士講話傷口痛就得架喇!我都係係阿b見醫生\護士果時同佢地講,甘佢地會安排你睇家庭計架喇,不過要比一蚊囉!

別墅

引用:Quote:novel1121+發表於+12-5-12+20:02+我

原帖由 Tobbyy 於 12-05-15 發表
請問係咪即係家計會?我生完廿日都仲拮拮地,可唔可以比家庭計劃個電話我?
...
無電話架。要去健康院覆診果時同姑娘\醫生講就可。

別墅

引用:社康姑娘教我,+話最好用花灑沖下身(p.s.+要

原帖由 OnDIETMaMi_48KG 於 12-05-13 發表
社康姑娘教我, 話最好用花灑沖下身(p.s. 要兩腳張到好開先沖到個傷口), 每隔2,3個鐘要沖一次! 要用廚房紙印 ...
用果啲樽得唔得架?

OnDIETMaMi_48KG  姑娘冇咁好同洗得唔乾淨喎!  發表於 12-5-16 17:37

複式洋房

我今次一d都冇痛, 只係有時覺得"肯""肯"地
係條腰有d癮癮痛

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

5月8日生, 會陰無痛啦, 但摸到好似一舊疤咁突起~
尾龍骨盤骨嗰個位就仲痛

首頁

尾頁

跳至