2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今日午飯, 我跟餐食五匙飯, 但都係超標~~8.8 , 我食營養餐一星期, 輕左兩磅. 又驚食少D阿B唔夠營養. 點算好?
係屋企食好少超標, 唔通街反容易令人超標, 我已經揀飯餸分開上既餐嫁啦~~
我諗我要帶飯返公司食先得喇.

大宅

我咪又係,跟住食都9.3.唉!有時真係好灰,姑娘成日話要行,返住工邊行得咁多,唔洗做咩!!! 下次覆診又要比姑娘鬧啦

子爵府

pookil 發表於 12-5-21 16:08
我咪又係,跟住食都9.3.唉!有時真係好灰,姑娘成日話要行,返住工邊行得咁多,唔洗做咩!!! 下次覆 ...

最慘食少D又唔增重, 佢話三十周後, 應該一星期重一磅, 咁我食少D, 又增唔到磅, 點好呢????

子爵府

pookil 發表於 12-5-21 16:08
我咪又係,跟住食都9.3.唉!有時真係好灰,姑娘成日話要行,返住工邊行得咁多,唔洗做咩!!! 下次覆 ...

你有無重到呀?

大宅

我重得好少咋,而家足28周先128 磅, 12周到而家都只係增左13.3磅 

子爵府

pookil 發表於 12-5-21 17:28
我重得好少咋,而家足28周先128 磅, 12周到而家都只係增左13.3磅  ...

我原先105, 29周117, 點知食左一星期營養餐, 得返115, 總共重左10磅, 上次結構都話我個B細左三四日.
真係驚BB細碼呀.

大宅

唉...上次去覆診仲比姑娘串,話:你十幾周已經知道自己妊娠糖尿,仲唔識得介清d,到時醫生寫紙叫你入院我都幫你唔倒呀....

別墅

回覆:pookil 的帖子

其實每次產憸係咪知道有冇糖尿定一定要糖水test先知ka?

子爵府

conconmother 發表於 12-5-21 18:19
其實每次產憸係咪知道有冇糖尿定一定要糖水test先知ka?
我就平時產檢驗尿無, 到飲糖水先確診有.
不過家族有唐尿史, 或上一胎有, 可能早D驗糖水.

子爵府

pookil 發表於 12-5-21 17:33
唉...上次去覆診仲比姑娘串,話:你十幾周已經知道自己妊娠糖尿,仲唔識得介清d,到時醫生寫紙叫你入院 ...

寫紙入院係咩意思? 入去做咩?

大宅

要入去住, 跟足醫院既1800 cal 餐單食. 而自己都一路check 住個血糖. 如果糖血stable 返就比你走.

別墅

我都係比個營養c 駡呀, 你明天你屋企人有糖尿, 仲係控制個血糖咁唔掂, 時高時低, 我都唔知你會生乜出來law, 若再係咁要捉你入院打針,你估我好想咁架咩! 我都盡力去控制架,大家不如try 下呀, 我這2天控制得唔錯喎, 約莫係5.4-6 之間呀, 飯就唔食, 只係食米粉或通粉一碗, 唔夠飽就用菜去補數, 可以食到飽,咁就有這個結果, 小食就食梳打餅同飲一盒奶,放工返到home 就食一個水果先再食飯令個胃有飽點的感覺,唔夠飽就菜,菜,菜,瓜都得架! 試下la (記住一定要食點肉呀, 肉可飽肚一點, 亦可唔食飯只食肉, 令卡路里ok就得)

子爵府

唔好氣餒啊~我上一胎都係妊娠糖尿,呢一胎都要密切留意中,
所以我好明白大家的感受!

為左bb,真係要嚴謹跟餐單食;
如果個reading成日都超標,要打胰島素針就麻煩了!

個人經驗,帶飯真係會"安全"好多,試過lunch同同事飲一餐茶,即係爆reading呢!

各位媽咪可以放心,就算自己無重,甚至輕左,bb都會繼續增重,從媽媽攝取養分,輕左的磅數,其實係輕媽媽的重量;何況妊娠糖尿媽媽懷住的bb,通常會有過重的傾向,所以大家更加要小心控制飲食啊!

同埋,行多d真係有用,唔駛好多,飲後行到15-20 mins真係會make a difference的!加油!!!

子爵府

summertown 發表於 12-5-23 10:48
唔好氣餒啊~我上一胎都係妊娠糖尿,呢一胎都要密切留意中,
所以我好明白大家的感受!

多謝鼓勵, 有你的經驗, 我會努力~~之前還擔心增唔到磅, 怕BB唔長呢~~

大宅

我想請問一下,我上次去完瑪麗飲糖水,跟住收到電話叫我29號返去瑪麗,我問佢係咪吾合格,佢又吾知,甘其實我係咪中左招?
約左我十一點鐘,甘去到會做d咩ga?

別墅

catiou627 發表於 12-5-21 14:58
今日午飯, 我跟餐食五匙飯, 但都係超標~~8.8 , 我食營養餐一星期, 輕左兩磅. 又驚食少D阿B唔夠營養. 點算好 ...

Can i have the diet plan for reference? i am now 18 weeks and i'm really scared of getting gestional diabetes... any precaution i can take?

別墅

小心呀! 咁多位, 我今天午餐只食左個雲吞麵, 血糖高, 2小時後都有7.7呀, 唔好食佢呀 又要同營養C 解話LA

大宅

我兩日前check左,抽完四支血,等緊結果。
我希望會pass...如果唔pass,我都會好失望啊!!不過,唔好怪責自己,好多時系因為荷爾蒙分泌同壓力因素影響,而唔系我地食幾多野之過。。。
我有朋友都系血糖過高,最後都生出個肥肥白白健康BB~加油挨多幾個禮拜!!!

子爵府

Achan0701 發表於 12-5-23 16:06
Can i have the diet plan for reference? i am now 18 weeks and i'm really scared of getting gestiona ...
營養師話個個人份的餐單有d唔同,
我的就是這樣, 她說我要每天兩杯奶同二份水果,

早餐: 一餐面 或一份旦/腿治.
午餐: 一碗飯 肉菜不限
小吃: 一杯奶, 水果一份
晚餐: 一碗飯 肉菜不限
睡前: 一杯奶, 水果一份

出街食兩次都超標, 我想是街外的醃肉和汁落了很糖調味.
在家吃同樣一碗飯, 郤沒有超標.

子爵府

carmanlo0706 發表於 12-5-23 17:36
小心呀! 咁多位, 我今天午餐只食左個雲吞麵, 血糖高, 2小時後都有7.7呀, 唔好食佢呀 又要同營養C ...

唉~~有時d雲谷都好似落左糖, 我有時食到佢甜甜地.

首頁

尾頁

跳至