家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

其實都可以並存既啫

我睇左呢個版都一段時間, 都學左好多野
但對於有些國民的勸籲, 心入面一直都有個疑問, 就係點解佢地咁相信政府醫院/醫療?
相信到的地步係, 好似保險一定係騙人的呢??

我的感受係, 有事要去排政府醫院的, 閒閒地要等上一、兩年的時間, 但你呢一、兩年已經夠你受
我指的係非緊急的, 好似我奶奶, 之前生膽石, 痛到不得了, 但因為非緊急(無生命危險), 所以未能夠即時做手術
如果, 無買保險睇政府, 係, 你係唔會死的, 但唔代表你不會被痛楚煎熬
如果無買保險, 咪都係要一大舊一大舊錢拎出黎?

其實, 我自己都有樓係手, 但都有買保險啫, 自己付擔得到得啦
同埋, 有時有d病痛, 未去到講緊要百幾二百萬的醫療費
如果一個好唔好彩, 短時間內有一、兩個家人要做手術, 保險費係幫到手架wor
最緊要係視乎自己的付擔能力同需要, 我個人認為兩者都係需要的。

琥珀宮

引用:其實都可以並存既啫我睇左呢個版都一段時間

原帖由 saladfavour 於 12-06-14 發表
其實都可以並存既啫

樓係香港,除非合資格申請公屋,否則都好應該盡力儲錢買,等老來都有個竇!比較下保險唔算必需品,話晒政府呢個安全網也不太差,唔買醫保自己有積蓄也可選擇私家!有能力買晒兩樣無問題,但唔夠彈葯既,我會覺得有樓緊要d,個人都會開心d,哈,自然病痛都小d啦!

大宅

畀面勳章

回覆 木土土 的帖子

但係.....就算已經買哂樓的, 都叫人唔好買保險....
個人認為, 買樓係保障, 買保險都係保障的一種ge
同埋, 我心入面的疑問係, 點解佢地咁相信政府醫院/醫療?? 睇下專科, 閒閒地排一兩年架wor
我係師奶仔一名, 請提點下我丫。

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子 但係.....就算已經買

原帖由 saladfavour 於 12-06-14 發表
回覆 木土土 的帖子

但係.....就算已經買哂樓的, 都叫人唔好買保險....
每個人睇法都唔同,有d意見叫人唔好買保險,你亦可以俾意見叫買(雖然可能俾人話你係agent),我自己就覺得無話邊個一定arm或錯。醫療方面,我都同意有能力去私家一定好過無選擇下一定要等政府,始終係有無得揀既問題,有d情況係有得揀我都入政府,但起碼主動權在自己手。但要有能力去私家,可以係用積蓄亦可以係靠醫保(*亦有risk claim唔到),所以都係個人選擇,其他人意見只可作參考,下錯決定最後suffer既都係自己同家人!

大宅

畀面勳章

回覆 木土土 的帖子

同意同意!!!

大宅

醒目開學勳章

非常認同!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有錢2樣都買!保險都要,我指無儲蓄無基金果D!一年二千幾蚊都仲可以負擔,萬一有乜事吾想一舖清袋。基金保險呃人架,咩供20年保到100果D,到20年後其實都係要一直咁供,話基金表現吾好,所以要一直供!領過野啦!

侯爵府

回覆:saladfavour 的帖子

我自己都有買保險for住院,一年3千幾,冇儲蓄成份,我自己都覺得有d保險係要買,病痛lee d野唔係後生就冇事,如果係超嚴重嘅病,我都同意睇政府,因為政府都有好多專家,而且設施都好好,但好似樓主所講一d唔算大嘅病就等餐死,所以我認同有d保險係要買,但基金果d真係可免則免,自己都有1份,睇住佢收d手續費真係好興,大家買之前真係要做多d功課

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

1. 買樓及買保險都非必需品,即可不買。

2. 但如果買保險那份錢,一年僅僅是幾仟或一萬左右,都俾得好困難,就不應買樓。因為你如此環境買樓,一定是樓奴,不是樓主;個個月擔心斷供,二十年供完一定有病。

3. 手上有二層以上需供款的樓,可以不買保險,隨時可按、可放醫病。

4. 保險和樓一樣,不明不買,買了無冤。

複式洋房

其實保險又唔係貴...但有起事上黎係好有用的...

有樓有錢,無錯,到時可以住私家,但好肉痛lo...
寧願平時俾少少錢買個保障...

男爵府

我想知無基金成份果D儲蓄保險有咩問題呢?我一直當係長定期儲錢,我見年年都有紅利收。

大宅

回覆:買樓vs買保險

身邊好多人都認為自己有充足資產或現金流,所以就算有咩依郁都可套現!
1)辛苦儲來的資產真係值得用來醫病咁消極嗎?唔係應該用來好好安享晚年或惠澤後代先正面咩?
2)如果遇上大跌市,但醫病唔等得,忍心將資產賤價賣出嗎?
3)保險原理係建立安全網,有個平安符,保障自己同家人,如果係呃人就唔會有咁成二百多年歷史啦!
4)如果手上冇資產個d人又可以點呢?保險人人都有,問題係承保既係(1)保險公司~小錢保大錢定係(2)家人~如果你有事冇$醫,你家人咁錫你真係由你咩?
與其成日話保險呃人,不如花時間去睇清楚問多d細節!純粹個人意見!

媽媽最愛看見你的笑面~~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

真係想唔到 買樓vs買保險............有什麼關係!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章

買樓vs買保險

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

畀面勳章

回覆:大力大力 的帖子

睇落真係好得人驚

咁即係咁多間咁大間既保險公司都係呃人公司?所有保險都信唔過的嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

saladfavour 發表於 12-6-21 23:24
睇落真係好得人驚

咁即係咁多間咁大間既保險公司都係呃人公司?所有保險都信唔過的嗎?
自已諗,自己分析!!

否則保險公司怎年年賺甘多錢?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

我又唔同意話間間保險公司呃人,我自己買咗份醫療住院,買咗十年都住咗四五次醫院,claim 嘅錢重多過我供嘅保費,又無加我價又無cut我單,我相信間間保險公司的plan 都唔同,所以真係要了解清楚自己買咗什麼保障。

大宅

回覆 回覆:宜悅的帖子

咁我真係想知係邊間喎,方便暗示嗎?

珍珠宮

saladfavour 發表於 12-6-14 10:53
其實都可以並存既啫

唔好搞錯個focus, 好多人反對係有投資性的保險而非人壽醫療等

首頁

尾頁

跳至