母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係全泵媽,阿女而家4個半月大,因為我之前塞咗乳腺炎,而家好反之後奶量大跌,每次泵得2至3安但阿女每次食5安,已經食緊more milk plus但好似都無幫助,真係好唔想停人奶,好唔開心,而家得反幾日存貨,好傷心呀

大宅

陪月勳章 畀面勳章

回覆:唔夠奶比阿女飲,被迫停人奶

上奶湯水急救啦!

大宅

唔夠奶比阿女飲,被迫停人奶

黑豆茶!

別墅

回覆:bbcream 的帖子

因為同奶奶住所以唔方便煲呀

男爵府

引用:因為同奶奶住所以唔方便煲呀 +

原帖由 katielaw 於 12-06-19 發表
因為同奶奶住所以唔方便煲呀
黑豆粉水唔使煲。係點x綠可以買到有機的,我就咁用水溝架咋。
飲多d水啦。
亦可以試下食fenugreek。

大宅

唔夠奶比阿女飲,被迫停人奶

無印有黑豆茶包,好方便㗎。

大宅

咁你而家一日泵/埋身幾多次呀?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

有D媽媽話黑豆真系好有效,你可以試試

別墅

唔想停就唔好停啦!我同你一樣,不過我係一直以嚟都唔夠,只係有幾多飲幾多。老公不停叫我停,令到我好大壓力,好唔開心。所以我好清楚知道"被停乃"嘅感受。你每次2-3安,都好過1-2安;慢慢上啦!

別墅

回覆:coola 的帖子

我因為唔係同阿女住,所以無得埋身,每日泵得4次

男爵府

畀面勳章

我都係每次都得2,3安,返工泵2次加埋比佢當一餐,佢就食2,3次奶粉,其他埋身
我堅持左成個月都係得2安,冇升冇跌,

唔好一下止放棄啦~~
估半奶媽都好啦!

別墅

回覆:Chilical 的帖子

多謝你呀

別墅

回覆:Hyda 的帖子

今日反工前即刻走咗去買黑豆粉,我全日直情當水飲都好似無效果,係咪要飲一段日子先有用?其實而家都食緊more milk plus,對我好似又係起唔到作用,你所講f字頭嘅係咩嚟?

大宅

維他山水黑豆漿,每日1-2杯,又或者try below (posted by other jm before):

見過一個媽咪話紅棗、龍眼、杞子焗水多奶,我平時日曰飲紅棗水的,呢兩曰加咗另兩樣,好勁。一次九安,250-260  ml.之前150左右,快試

我用十粒大貢棗,15粒杞子、七粒龍眼煲一小時,大約有1公升水

男爵府

引用:今日反工前即刻走咗去買黑豆粉,我全日直情

原帖由 katielaw 於 12-06-20 發表
今日反工前即刻走咗去買黑豆粉,我全日直情當水飲都好似無效果,係咪要飲一段日子先有用?其實而家都食緊mo ...
你唔好期望咁快有效好d。呢個世界冇仙丹嘅。。。
Fenugreek唔係度度有售,好似藥丸咁嘅,但係係herb黎。你搵下舊post(早個幾禮拜),有媽媽post埋相出來同售處。用fenugreek查吧。

子爵府

我都係唔夠架,有幾多比幾多,好過無,唔好停呀!

大宅

試下食多啲飯,一邊泵一邊諗住bb

別墅

而家直情一邊有2oz,另一邊點泵都係得0.5-1oz,出奶好唔順

大宅

katielaw 發表於 12-6-20 11:20
而家直情一邊有2oz,另一邊點泵都係得0.5-1oz,出奶好唔順
我的奶量都差不多, 左邊一向都係得1oz 左右... 我有食more milk special blend, 唔係太大作用, 不過都會keep住食, 怕唔食個量仲少... 我覺得只要你仲有同埋仲有心餵, 就唔好停. 就算得好少, 都要俾bb食. 唔好俾太多藉口自己放棄. 你唔係同bb住, 咁星期六日呢? 應該有多d時間同bb一齊啦! 俾佢埋多d身啦! 唔夠食都要俾佢啜下, 刺激下~

加油呀!

別墅

回覆:charchar12 的帖子

我一個星期見bb一日,佢唔識埋身,不過都會維持住,半人奶都好,盡量餵到真係無奶為止

大家一齊加油努力呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊