論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請了此此極品(Jinky) 三個星期,,一日做錯十九幾樣野,教極唔識,會做錯既事千奇百怪 (落雨唔收衫),完全無常識,錯左教完又再錯,她的英語水平很差,簡單英文也聽唔明 (thin & thick 都唔識) , 完全溝通唔到,唔識煮飯 (打蛋、發蛋、條魚/肉/菜熟未也唔識分)、唔識湊小朋友(我個女嘔,佢一碌葛企響度,紙巾都唔遞張),更加唔識湊初生BB(抱都唔識,教左卄幾次餵奶掃風換片,都仲係錯),連做基本家務也做不好(我成日見到煮具,枱櫈有漬;叫佢唔好放個鐵碟入微波爐,但偏會做;我屋企人幫我買既新鮮食物,佢唔煮亦唔出聲,下下要我自己檢查才發覺變壞了),我比佢每週要做的家務也未能完成(我主人房廁所一個星期沒清洗),完全無常識(落雨唔收衫,解釋話d衫本身未乾,所以佢無打算收;用無稀釋既漂白水抹雲石唔過水))還匿響廚房百無了賴,又蠢又懶,藉口多多,不知所謂,我仲發現她陀手機於腰間,得閒就玩。

最賤既係走左去agent度之後唔返來,屈我打佢所以唔肯回來工作,仲話我炒佢,要我賠一個月比佢。佢做初一,我做十五,我去勞工處告佢曠工兼賠返一個月通知金比我。

今日去勞工處仲裁, 件極品叫左領事館人,又叫工會既人嚟,仲有agent, 巴之弊!我不會屈服的,我告到天腳底都唔會賠比佢!

la_source    發表於 12-8-9 15:10
la_source  嬲到震比我  發表於 12-7-13 11:52
333s  我去勞工處告佢曠工兼賠返一個月通知金比我!! 可以的.  發表於 12-7-11 15:23

珍珠宮

畀面勳章

...

真係幾嬲.
見你一獲打你一獲

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

支持你, 所以有乜事最好有證明保障自己

大宅

"放個鐵碟入微波爐"....嘩...好危險o! mouth:

伯爵府

好媽媽勳章

唔知點解d工人質數越來越差, 我都無佢哋收

象牙宮

rubydoo 發表於 12-7-11 13:25
請了此此極品(Jinky) 三個星期,,一日做錯十九幾樣野,教極唔識,會做錯既事千奇百怪 (落雨唔收衫),完 ...
外傭找不到可屈雇主, 就會屈雇主打佢.... 我表哥也是.
在HK 外傭可以隨便 屈雇主的. 不用理由. 不過 被屈一方, 雇主要証明一切.

屈雇主比打工收入可覲, 超好尢其遇到 天真, 怕事 的雇主.
試問 人地怎會好好做份工呢?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆:剛與極品賓Jinky Rabixx Pingul 搏鬥

大宅

maywei 發表於 12-7-11 15:20
唔知點解d工人質數越來越差, 我都無佢哋收
好簡單,需求大,佢哋覺得僱主無咗佢哋唔得囉,果日我在走廊聽到隔籬屋同個工人鬧得不知幾勁,我以為同屋企人鬧交添,現在啲工人真嚇死人...

大宅

回覆:剛與極品賓Jinky Rabixx Pingul 搏鬥

支持你!

別墅

依家雙方settle唔到,要再去小額薪酬索償仲裁處落案等排期上court, 好彩我一早叫agent帶佢去報警驗傷(驗完咩事都無),之後將所有與agent溝通既email what's app全部print 曬出來做證據,我一於奉陪到底,我無炒佢,無可能比佢屈我賠一個月比佢,我要反追佢無故走佬,我呢鋪要佢無得出糧仲要嘔突

kenmay  Supporttttttttttttttttttttttttttt!  發表於 12-8-2 11:21
gingerrice  Support Support!!!  發表於 12-8-1 19:31
sk10tang  支持你!  發表於 12-7-11 22:44

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rubydoo 發表於 12-7-11 17:11
依家雙方settle唔到,要再去小額薪酬索償仲裁處落案等排期上court, 好彩我一早叫agent帶佢去報警驗傷(驗完 ...
十卜

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

企梗, 一於同佢死過.

複式洋房

支持你!

別墅

複式洋房

加油~!!!
係要俾O的教訓佢O地~等佢O地咁過癮哎喇~!

大宅

大宅

你做得好岩

大宅

撐你!

>>爸爸同媽媽既心肝寶貝~心甯小公主~<<

大宅

支持你

首頁

尾頁

跳至