懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

(第二胎)大著個肚, 真係好懷念阿媽在世的日子, 眼見好多人有阿媽同奶奶陪伴坐月, 自己屋企又無錢請陪月, 我同老公就要辛苦D.

本來都有兩個阿哥, 好似都有D親人, 但係二哥, 雖然住得近, 約距離少於10MIN,但一年見面只得一至兩次,佢同阿嫂住, 以前細個感情好好, 自從我同老豆argue, 次次搵佢做和事佬後, 加上二嫂幾年前小產(我又啱啱生完第一個小朋友), 開始慢慢疏遠.

大哥, 感情ok, 但住得遠, 一星期都見一次, 但係份工就遠又長時間, 基本上都無溝通.

子爵府

可5可以搵99陪你座月呀?

大宅

好媽媽勳章

回覆 happyfamily2012 的帖子

我老公一家真係唔好提, 各自各, 成家散晒, 99係外國, 唔理頭家咁濟, 我老豆更加無''搭圾'', 我62都係.

珍珠宮

回覆:raintsang 的帖子

唔緊要。我仲慘過你。我大哥自己都未顧得掂。一年都未必見到2次。我2哥同我地斷晒關係。我家姐知我有左唔抵得周圍講我是非。。。我一早同自己講我以後有老公同bb就得~!所以你唔好灰!加油

raintsang  係呀, 我都同自己講有老公同BB就得.THX.  發表於 12-7-22 18:15

大宅

加油呀!唔好俾D負面影響到你和BB的健康(唔值得),前路雖然難行,但不是只得你一個,我們一齊努力啦!因我亞媽對我和C6也好攞膽的!

raintsang  但係到時到後, 我就會諗下點解無咩親人幫手, 好慘咁!  發表於 12-7-22 18:16

大宅

回覆:好傷心, 住得近, 但無親情.(借個位呢申下)

加油呀!
而家最重要係保持心境開朗,等待bb出世!
任何事都可以崖得過!

raintsang  多謝, 還有數天細B要出世LA!  發表於 12-7-22 18:17

子爵府

你住邊頭?

raintsang  家住上水.  發表於 12-7-22 18:17

大宅

我細佬都係,我哋一齊住,但早排因為佢麻煩女友我同細佬吵嘢,之後大家冇乜點理睬,前排我見紅連續幾日要瞓床,我個仔同舅父講媽媽唔舒服,佢都冇望我一眼,因為一條女,廿幾年冇鬧交嘅姐弟最後換來不問不聞樓主一齊加油吧,點日子都要過,開心D等BB出世

raintsang  多謝!  發表於 12-7-22 18:19

子爵府

我同屋企人住得遠。煲左湯都係得我2公婆飲。

複式洋房

好傷心, 住得近, 但無親情.(借個位呢申下)

樓主加油呀!

raintsang  THX!  發表於 12-7-22 18:21

伯爵府

回覆 raintsang 的帖子

其實你唔算慘喇, 我媽咪有工返, 無可能幫到手, 99仲衰, 一早講明唔會幫, 仲要佢係唔洗做咖, 我都唔唸住請鍾點或工人呀, 唯有相信以前嘅人都得, 無理由而家唔得囉, 大家加油.

raintsang  我都係咁諗, 以前阿媽嗰代都得, 我都希望好似阿媽咁, 多謝!  發表於 12-7-22 18:24

男爵府

其實幫你係人情,唔幫你係道理, 如果看得開, 自己都會開心d.

我媽媽都走左, 生大仔時都無家人幫到手. 我媽媽, 62,99都走左. 我爸爸都好大年紀, 但願佢自己生活開心, 唔使我們擔心已然好好.

因此我請左個姐姐後, 自己都儘量學陪月,產前產後班. 阿仔早產出生, 開始時都是自己跟番.

raintsang  你真係識諗!佩服!  發表於 12-7-22 18:25

大宅

其實真係幫妳是人情,唔幫是道理。結婚後是自組一個獨立家庭,要獨立。人家幫妳要懷感恩的心,唔幫的亦不可埋怨。家家有本難念的經啊!加油呀!

raintsang  我知, 又可以咁''一家唔知一家事''',多謝你鼓勵!!!  發表於 12-7-22 18:28

大宅

畀面勳章

引用:(第二胎)大著個肚,+真係好懷念阿媽在世的日

原帖由 raintsang 於 12-07-22 發表
(第二胎)大著個肚, 真係好懷念阿媽在世的日子, 眼見好多人有阿媽同奶奶陪伴坐月, 自己屋企又無錢請陪月, 我 ...
唔好唔開心啦係度呻下好快捱過妳要叻D

raintsang  THX!  發表於 12-7-22 18:28

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

加油!你仲有老公、大細b!點會無親情?

raintsang  係呀!之後我地有排忙, 細B出世!  發表於 12-7-22 18:29

大宅

咁你打算生左之後,邊個照顧BB,如果經濟可以,都係請工人啦

raintsang  屋企咁細都可以請到工人, 而且我想照顧一對小朋友, 睇住佢地成長.  發表於 12-7-22 18:42

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 2016畫展勳章 親子王國15週年勳章

有時人就係咁恐怖,可以由原本關係好好,但變成陌路人,樓主唔好擔心,最緊要有老公支持,為左對小朋友好,兩老婆辛苦d啦,但呢種辛苦係開心架,記得要教好下一代,唔好咁無情。

raintsang  你講得好啱, 有時諗番好似好親, 但係又好似唔識咁, 其實係可悲.  發表於 12-7-22 18:33

大宅

好媽媽勳章

其實真係好可悲, 自從阿媽走咗, 我曾幾何時話要照顧老豆同佢一齊住(嗰時兩個阿哥都搬晒出去),我地大家都會一齊食飯.

可惜我老豆喜歡執D垃圾番黎(真係去垃圾站執垃圾), 後來我同老公結咗婚都依舊同老豆一齊住, 不過我老豆無改變, 繼續係咁.

以前我有工作做, 我無理佢, 所以成屋都係垃圾, 但後來有了BB又無做野就希望執乾淨D地方, , 成日為咗呢D垃圾嘈, 所以陀阿囡時都唔係咁開心, 成日理埋係間房, 廢事見, 廢事同佢嘈.

但係大肚婆D情緒真係唔好, 有時我會同老豆嘈咬, 仲叫理二哥評理, 因為我老豆最聽D仔話, 而我做囡既, 佢一句都唔入耳.

麥兜MaMa  看開d. 有時, 相見好, 同住難. 間中見下, 反而仲和諧. 老人家係愈來愈固執的  發表於 12-8-2 16:30

大宅

你幾月開始坐月呀??上多D黎有吾開心同我地講啦^^我同你差吾多我仲要衰到我一有左99已經話吾會幫我任何野

raintsang  我本個星期生啦!下星期開始坐月, 又係D顛人生活啦!  發表於 12-7-23 11:29

男爵府

就算我同99一齊住又點?佢只顧自己,要幫我揍女同坐月?No way! 佢既諗法係:唔關佢事,個女係你自己要生!

首頁

尾頁

跳至