樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家可否分享下心得?

男爵府

醒目開學勳章

回覆:議價的技巧

我都好想知,我係業主

水晶宮

不能盡信 Agent:

賣方: 防 Agent 壓價
買方: 防 Agent 托價

沒有議價技巧, 但一定要知價.

MariaTsui  agree  發表於 12-7-28 10:56

公爵府

不能盡信 Agent x 2

大宅

howmuch 的帖子

所以,你意思係,知價,然後企硬,唔好理A隼講乜? 咁我又如何先知道買方的接受程度?試過A準打來還價,好低,我再還一個高D(但低過開價),然後就冇再還。係A準試價,定買家費事再還?其實買家如有興趣係咪都會還多幾囗?

大宅

版主 的帖子

有冇A準可以comment下?講真,去到呢D位,你地冇可能做傳聲筒only.係咪有咩潛規則,例如,個客先減20%,買家減5%,再講多幾囗價,成交!之類....

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Just offer the price in front of the owner, set the agent aside... That means, negotiate the price directly with the owner if you can meet the owner face to face.

大宅

引用:所以,你意思係,知價,然後企硬,唔好理A

原帖由 no_mood 於 12-07-26 發表
所以,你意思係,知價,然後企硬,唔好理A隼講乜? 咁我又如何先知道買方的接受程度?試過A準打來還價,好 ...
我係業主,Agent問價多是試價多,佢地行規只要令業主放盤、減價,最終是否自己速成交易,都可以分佣金內的5%,所以會不停試你底線,如你覺得煩又低價又沒有人承接,你收回放盤單位唔賣,佢地又會用超高價氹你再放盤,然後又重施故技試你底價。

故身為放盤業主,要常留意最新成交,銀行最新估價,自己是否急於走貨,再調節自己的放盤能力。

大宅

MaMaMin 的帖子

唔該晒,不過我仲係有少少唔明白,即係如果A準話`個客有興趣呀,不過想還$xxx(一個頗底的價).,你會唔會考慮呀´既時候,我係咪唔好答佢得唔得,而要叫佢叫埋個客一齊傾?

大宅

bb560 的帖子

大行通常唔肯一齊傾。我係咪要堅持?
同埋係唔係一開始就要求坐埋傾,定要還一兩囗價,雙方收窄咗價錢距離,先坐埋傾?因為D客還D價都好深,講緊幾十萬!

大宅

佢還既價是否超出你底價,超出你底價你都唔會賤賣啦。

如佢還價唔深,你亦可接受程度,你再回個心目中既價比佢,同agent講明此價只比這台客,睇下agent是否有實客與你議價,有實客有心的會再還價,而唔係試你底價,mark低你既底價下次又用來給第台客議價,當然你亦要清楚自己開的價不是天價。

Agent有時無野做就會周圍call放盤業主試底價,或把你的放盤單位作示範單位,所以放盤業主一定要清楚最新成交,才有牙力與買家議價。

大宅

引用:唔該晒,不過我仲係有少少唔明白,即係如果A

原帖由 no_mood 於 12-07-26 發表
唔該晒,不過我仲係有少少唔明白,即係如果A準話`個客有興趣呀,不過想還$xxx(一個頗底的價).,你會唔會考慮呀 ...
好少與買家坐低頃價,agent幫手做傳聲筒。我記得上次買收租樓,即時睇岩想議價,其實佢唔減我都買,個agent即時向賣家借了间書房比我和老公,跟住agent在書房内和我地頃了幾句,然後佢出廳又同賣家頃了個價,減了二萬幾即成交,價錢我無直接與賣家頃。

大宅

只要知道自己的底綫,別人肯俾高就當賺到,唔得都唔會平賣.

唔駛理agent,你明唔減價,佢咪會叫對方加,等佢哋做吓嘢.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

MaMaMin 的帖子

明白啦,唔該晒。

大宅

MaMaMin 的帖子

其實我好唔中意咁,好似俾人圍,可能係果次中X個A準太似黑社會。不過如果俾我親自同買家傾,其實我都唔知識唔識講野。

大宅

只要知道自己的底綫,別人肯俾高就當賺到,唔

原帖由 sopt 於 12-07-27 發表
只要知道自己的底綫,別人肯俾高就當賺到,唔得都唔會平賣.

唔駛理agent,你明唔減價,佢咪會叫對方加 ...
我覺得佢地只會叫業主減,或者告吹, 揾過第二間。

大宅

邊有技巧啫…一係叫買家加錢,一定叫業主減

原帖由 hy123 於 12-07-27 發表
邊有技巧啫…一係叫買家加錢,一定叫業主減價。再唔係傾唔掂咪咁買家諗另一間平D既囉! 唔係所有盤都有價講 ...
我完全唔覺你班行家似就黎冇飯開囉。明明講咗,我賣到呢層就會換樓,俾晒target好實在,都可以懶懶閒。唉!

大宅

i+am+the+buyer.++the+property+owner+offe

原帖由 girl_girl_email 於 12-07-27 發表
i am the buyer. the property owner offer the price is much higher than the valuation. i offer the ...
我覺得係咁樣,估價間間銀行會唔同,所以係有個range. 咁買方就睇住min., 賣方睇住max黎做指標囉。而且,通常齋估價,會偏低少少。去到真係借錢,可以多10%. 買家都知呢點,同埋預人還價,有時有D新裝修,咪開高D囉。

首頁

尾頁

跳至