在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

如果你地份工做得唔開心, 主要係老細及經理唔夾, 其他同事都幾好...人工都好ok, 你地會唔會揾過第2份呢?

其實個經理好似成人針住我咁, 可能我成日請假. 我有小朋友, 請假都只係同佢去健康院/ 要睇醫生...要扣大假的, 都唔鍾意...

又唔可以做FTM, 得老公一份人工, 入不敷出, 真係好煩~

大宅

您已經算好, 我公司除咗利好, 成間公司都係牛鬼蛇神..........
好難頂呀

侯爵府

針冇兩頭利,出黎打工就一定有呢d問題;就算比你做老細都會遇d嘔血員工....忍下啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會忍下....
佢炒我係另一件事

子爵府

畀面勳章

我都好似你咁..返工唔開心....d同事好好..同老細唔夾...d入來遲過我gei人都升晒..我問老細點解唔升我...佢同我講我做十年都唔會升....
果時我嬲到想即刻第信...但係屋企有兩隻b要食..只好死死地氣咁吞左啖氣先...跟住就開始hea做...同埋比心機搵工...

開頭都好灰...c6又唔支持(成日鬧我)..搵左四個月...又寄左成百封信都冇回音...同一時e+間死人公司又搬遠左...一時間好似覺得最壤gei情況發生係自己身上....超唔開心..又冇人可以呻....

當時我諗..算啦...返正現實都係咁(人工低+冇得升)...不如做得更hea搏佢炒我..等佢賠返一個月比我都好 (因為好多人同我講..兩個星期通知會易搵工好多)
就係我想放棄gei時候..突然有4個 interview, 而且有一個offer tim..當時我真係開心都傻左...我過多兩個星期返新工啦!!!!
當然因為返工地點近左..人工好左c6佢冇聲出啦...

同一時間...因為我hea同一心搏炒...所以個人變到冇以前咁好蝦(有時仲起晒"剛")...所以老細反而對我好左好多(正一犯賤gei男人..唔兇佢原來唔得ga)...可能我之前太"林"所以比人睇死...比人蝦...

樓主要都努力搵工啦..雖然e+係真係好難搵...但係我覺得...只要抱住...冇野會差得過e+...咁唔好心急慢慢搵...一定會搵到好gei..

加油!!

sui019  恭喜晒  發表於 12-8-10 17:19
win_bb  嘩, 真係登你開心, 我都要加油~  發表於 12-8-10 13:36
bear曾  我情況都同你一樣,見到你苦盡甘來,我都登你開心,希望我都可以好似你咁  發表於 12-8-10 11:57

大宅

eekg 發表於 12-8-10 10:44
我都好似你咁..返工唔開心....d同事好好..同老細唔夾...d入來遲過我gei人都升晒..我問老細點解唔升我...佢 ...

多謝你既分享, 我同樓主同一遭遇, 昨日仲同老闆娘, 抄一餐勁, 決定邊搵邊做, 之前我向BK 都講老闆同老闆娘點對我, 我一心因為份工時間好, 無人事(只有我對住佢兩個), 我就做左佢地既夾心餅....

我份工之前D人走, 我都明點解, 宜家我明啦。。。。 完全頂唔順佢地兩公婆.

我C6 同我講唔好自己咁衝動, 辭職, 三個月通知, 家中經濟係有D壓力, 係就按章工作, 佢抄你, 賠三個月...., 我老公成日同我講我太好人, 唔識 SAY NO, 出來做野咁多年, 成日比人蝦, 佢講完我好唔開心, 覺得自己無用, 好彩佢又同我講, 因為我人好,佢先咁鍾意我, 追我做太太<<我地向公司識>> 個心先至好D。。。

樓主, 我地要加油。。 唔好比D衰人得逞。。。。。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白你處景,我曾經做夾心,做到好唔開心。我辭職,依家人工低,勝在開心,返工路上,唔使擔心今日會點。

洋房

其實出來打工肯定都有甘噶問題。
有時候感覺壓抑噶時候就READ BOOK。心態就會放好點啦。
再唔是就穩過第份工羅,有改變總是好的。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘻嘻...唔贊成辭職, 一於hea著做...

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

子爵府

畀面勳章

catfitfit 發表於 12-8-10 11:45
嘻嘻...唔贊成辭職, 一於hea著做...
係呀..只要唔好同佢急..唔好同佢上心...返工真係可以好開心..冇壓力ga^^

珍珠宮

win_bb 發表於 12-8-10 09:10
如果你地份工做得唔開心, 主要係老細及經理唔夾, 其他同事都幾好...人工都好ok, 你地會唔會揾過第2份呢?

...

我比你仲慘..我唔開心但因為經濟問題唔可以唔做...我老公公司有問題..隨時...唉....

成日叫自己唔好諗開心D咋....

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都工作得唔開心,老公叫我唔好做,但為左自己又好,為左BB又好,都撐住!!
E傢我日日hea住做,咩都唔會同佢急!!:;pppp:

珍珠宮

sui019 發表於 12-8-10 17:22
我都工作得唔開心,老公叫我唔好做,但為左自己又好,為左BB又好,都撐住!!
E傢我日日hea住做,咩都唔會 ...

你可以唔好做就好啦...我係唔做唔得我都唔敢同老公呻..老公同我呻查實都唔想聽因為聽咗我自己又唔開心但又好似唔係咁好.

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆 jojoplanet 的帖子

我都係一路做,一路睇勞工處...
大家一齊努力!唔好唔開心!

珍珠宮

sui019 發表於 12-8-10 17:40
回覆 jojoplanet 的帖子

我都係一路做,一路睇勞工處...
好大壓力

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

回覆:份工做得唔開心...

子爵府

回覆:份工做得唔開心...

真係人夾人,同老細唔夾真係好愁唯有騎牛搵馬,唔好咁衝動辭職呀!加油!明天會更好!

大宅

回覆 win_bb 的帖子

我做了FTM7年, 剛剛開出來工作有5個月, 公司很細, 我直上是老闆是沒有結婚的女人, 男朋友都是其中一老闆(在公司內不會理任何事, 只懂罵人, 所有推銷或問卷的電話打佢手機都會罵對方浪費他的時間及唔識對方,等字眼, 我坐在他房前佢又罵得大聲, 所以我聽到, 但與我無關, 基本上5個月來, 我同對話只有三句, 第一句是第一天返工介紹自己, 之後我同佢說過2次早晨就沒有再說了), 兩個都是會計師. 全公司得四人及一個half day 清潔.
我主要對住女老闆, 是超變態那種..... 放工無為再講, 我三個月(試用期內)已向女老闆說辭職三次都不成, 我是用好婉轉的方法等大家好下台, 如未請到工人,要照顧小孩, 點知她說可以等我, 說我都要找工....., 最後我在第四個月我說我要求加人工20%, 否則走沒有其他理由, 點知佢又OK, 我只想無論如何我都只是打份工, 在我工作我會做到最好, 其他不理采她的所為道理, (她經常叫我罵別, 今日又叫我罵銀行職員, 因我完全不知發生什麼事情, 佢只說佢對沒有錯........ 連client都在我面前罵我老闆唔好,,,,) , 她超煩超不合理的, 我心想 "更年期是這樣的"

在過三個月, 佢已轉了三個audit clerk, 我是做公司秘書的文件, 所以Audit 的工作與我無關. 另一個在月頭發完脾氣後沒有再反工(他差不多做了一年), 而聽我位女老闆說我上一位公司秘書都是新年後沒有反工, 玩失蹤.

我現在的想法, 只是我能力做到就做, 做唔到我會拒絕, 老闆都無得講. 我也曾對女老闆說, 如你不滿意我, 我什麼時候都可以辭職.

所以在此鼓勵所以在職媽媽: 努力 ! 加油 ! 收工後要開心.

子爵府

引用:如果你地份工做得唔開心,+主要係老細及經理

原帖由 win_bb 於 12-08-10 發表

...
你有得帶去健康院同睇醫院已經好好啦!我除左放產假段期間去過都已經未去過了,睇醫院更要等我放工先可以帶佢去,你已經好好了!

別墅

hea住做, 按章工作, 準時返工放工, 每月等出糧

首頁

尾頁

跳至