論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

你地會點做?跟法例放冇薪勞徦,或是另有安排?姐姐做得好好,我唔想扣佢錢,但又怕壞規矩縱壞佢,點好呢?指教下

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

外傭無試用期!十月份有三曰勞工假,吾想扣佢錢就叫佢返工or比佢放假照出糧囉!

子爵府

回覆:未過試用期的勞假安排

法定假可調不可買,週休假可間中買。

買她的週休假,但把法定假調到週休日。即是,她仍按原週休日放假,您補她一日人工。

珍珠宮

我工人初初O黎O個 3 mths 包聖誕新年,我照放俾佢,無扣佢人工,但好清楚講明法例規定我有權扣 x 日假期,係我個人決定唔扣當送俾你。佢(overseas bun)聽完好開心。我個工人比較細路,佢唔係好計較錢,但好鍾意放假出街,成日話以前o係中東最唔開心係 1 個月都無假放

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:外傭無試用期!十月份有三曰勞工假,吾想扣

原帖由 yuyueng 於 12-09-08 發表
外傭無試用期!十月份有三曰勞工假,吾想扣佢錢就叫佢返工or比佢放假照出糧囉! ...
勞工假一定要放,最多改期唔放正日。

複式洋房

i just employ a new phillippine maid, agent told me that they can't have holiday in the first 3 months unless we deduct her salary

btw, i wld like to know if we have to be responsible for her meal $ during her holiday ? ( including public holiday and sunday )

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mouse888 發表於 12-9-10 13:02
i just employ a new phillippine maid, agent told me that they can't have holiday in the first 3 mont ...

no need to give meal for the maid during her holiday.

侯爵府

好媽媽勳章

我姐姐8月尾黎, 即係 呢個月尾個3日照足比晒佢放 就ok

別墅

回覆 ShinTeresa 的帖子

頭3個月唔entitle 放有薪勞假,如果放勞假=要扣人工

翡翠宮

tam_annie 發表於 12-9-11 16:01
回覆 ShinTeresa 的帖子

頭3個月唔entitle 放有薪勞假,如果放勞假=要扣人工

無如果架.

勞工假一定要放, 不過可以唔放正日.

翡翠宮

ShinTeresa 發表於 12-9-10 13:18
我姐姐8月尾黎, 即係 呢個月尾個3日照足比晒佢放 就ok

總之有勞工假就照放俾佢. 未做夠三個月時就可以扣佢人工.

翡翠宮

mouse888 發表於 12-9-10 13:02
i just employ a new phillippine maid, agent told me that they can't have holiday in the first 3 mont ...

agent 老點.....

勞工假係一定要放的.

複式洋房

But agent told me that she cannot entitle to hv holiday in front of the maid and she also say yes wor

伯爵府

chan803 發表於 12-9-11 18:12
總之有勞工假就照放俾佢. 未做夠三個月時就可以扣佢人工.

咁請問十月頭應該點放法呀?

翡翠宮

mouse888 發表於 12-9-12 09:30
But agent told me that she cannot entitle to hv holiday in front of the maid and she also say yes wo ...

咁你信 agent, 定政府白紙黑字寫到明的法例呢? 有時間睇睇本版的置頂文章啦.

另外, 你個工人今日就算係白紙黑字咁話同意呢個唔放勞工假的安排, 佢7年內都一樣可以去告勞工處度告你, 而且 9 成9 告得入.

翡翠宮

shpfamily 發表於 12-9-12 09:37
咁請問十月頭應該點放法呀?

1) 照放正日.

2) 如果真係唔方便俾佢放正日, 可以在60日內另定一日俾佢放.

兩個做法都係無薪的.

伯爵府

回覆 chan803 的帖子

但係國慶同中秋同疊, 即係1/10, 2/10 都放?

翡翠宮

shpfamily 發表於 12-9-12 16:18
回覆 chan803 的帖子

但係國慶同中秋同疊, 即係1/10, 2/10 都放?

yes, 兩日都係勞工假期.

男爵府

我姐姐做得好,5月黎,6,7月放勞工假我都有放比佢,
仲無扣佢人工,自己打工咁多年,
都無公司係咁無良未過試用期扣公眾假期人工.

有時自己先唔咁計較,伙計做得開心又會抵諗D.

大宅

我有同様疑問、我便打去労工処問。 結果是以下:-

①不論是本地或海外工人、全部享有一年12日労工HOLIDAYS. 
②如工人開工小於3個月、3個月内的労工HOLIDAYS要放、但因法律没有明記這個状況下、雇主一定要支WAGES,雇主可以在双方同意下、不支WAGE。 但是要在CONTRACT未開始前便要傾好。 白紙黒字説明。 如没有傾好雇主善自DEDUCT WAGE,有機会被HELPER同労工処説雇主不公平。 
****Mighty****
love you for you
自分に負けるな!!

首頁

尾頁

跳至